«Iļģi» aicina uz Lieldienu koncertiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ēriks Gailis/TVNET

Kā daudzinājums dabas atmodai un gaismas uzvarai pār tumsu Lieldienu laikā Latvijas lielākajās pilsētās izskanēs postfolkloras grupas «Iļģi» īpaši veidota «Iļģu» pavasara dziesmu programma «Trīs rītiņi saule lēca». Grupai ir ilga un klausītāju atzinību iemantojusi tradīcija - Ziemassvētku un Jāņu laikā aicināt uz koncertiem, kuros senās latviešu saulgriežu dziesmas izskan īpašajā, «iļģiskajā» interpretācijā. Šogad īpašu programmu «Iļģi» sagatavojuši par godu pavasara saulgriežiem un ar to uzstāsies koncertos Cēsīs, Liepājā, Ventspilī, Madonā, Rēzeknē un Rīgā.

Pavasara saulgrieži jeb saulstāvji, kas dainās tiek dēvēti arī par Lieldienām vai Lielo dienu, ir laiks, kad dabā noveļas tumsas slogs un atgriežas saule. Dienas kļūst garākas par naktīm, saule spīd spožāk un sākas jauns auglības cikls. Asns ir gatavs dīgt. Putni atgriežas. Koncertprogrammā «Trīs rītiņi saule lēca» dzirdēsiet dziesmas un balsis, kas veltīti pavasara atmodai un saulei.

Stāsta Ilga Reizniece: «Ilgu laiku mūs no speciālas koncertprogrammas, veltītas Lielajai dienai jeb pavasara saulgriežiem, atturēja vairāki iemesli. Būtiskākais – to dziesmu jau nav tik daudz, kā dažs varbūt iedomājas. Taču sajūta, ka gribas šo brīnišķo brīdi dabā un gadskārtā, kad Gaisma gūst uzvaru pār Tumsu, izdziedāt un izspēlēt, liek sevi manīt jau ilgāku laiku. Turklāt – «Iļģiem» aprīlī ir dzimšanas diena. Jāsvin! Mūsu mūzikas draugi – mīļi gaidīti koncertos!»

«Iļģi» ir viens no Latvijas kultūras lepnumiem. Pirms trīsdesmit gadiem liekot pamatus Latvijas postfolkloras kustībai, šodien «Iļģi» «world music» žanrā ir atzīti un augsti novērtēti starptautiskā līmenī. Par to liecina dalība starptautiskos festivālos, cildinošas kritiķu atsauksmes un augstas pozīcijas world music ierakstu topos.

«Iļģu» koncerti vienmēr ir notikums. Tie sniedz enerģiju, iedvesmo. Uz koncertiem «Trīs rītiņi saule lēca» aicināti visi interesenti, kā arī ģimenes ar bērniem. Smelsimies pavasara enerģiju, lai plauktu un attīstītos kā pirmie asni pēc atkušņa! Dziedāsim brīvi un skanīgi kopā ar skanīgajām pavasara putnu balsīm!

Biļetes: Biļešu Paradīzē un norises vietu kasēs.

www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu