LaIPA atvieglos pasākumu licencēšanas procesu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpmāk mūzikas ierakstu atskaņošanas atļauju par fona mūzikas izmantošanu publiskos pasākumos «Latvijas Izpildītāju un producentu apvienībā» (LaIPA) pieteikt būs vieglāk, informēja LaIPA. Pasākumu rīkotāji varēs izmantot organizācijas mājaslapā «ww.laipa.org» pieejamo tiešsaistes pasākuma pieteikuma formu. Pieteikumus atļaujas saņemšanai varēs iesniegt gan tie sadarbības partneri, kuri noslēguši beztermiņa līgumus, gan tie pasākumu rīkotāji, kuriem atļaujas nepieciešamas tikai atsevišķiem pasākumiem.

Pērn LaIPA pasākumu rīkotājiem izsniegusi aptuveni 2900 atļaujas, kas ir par 6% vairāk nekā 2013. gadā. Atvieglojot pasākumu licencēšanas procesu, organizācija cer, ka arī turpmāk legāli izmantotās fona mūzikas apjoms gadatirgos, sporta svētkos, izstādēs, festivālos, koncertos, zaļumballēs vai citos pasākumos turpinās pieaugt.

«Pasākumu rīkotāji jau pamazām gatavojas pavasara un vasaras sezonai, kas tradicionāli ir aktīvākais pasākumu norises laiks. Ja plānots atskaņot mūzikas ierakstus pasākumos, tad legālai mūzikas izmantošanai ir jāsaņem mūzikas autoru, izpildītāju un producentu kolektīvā atļauja. Tātad, ir jābūt gan LaIPA atļaujai, gan «Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības» (AKKA/LAA) licencei, lai tiesību īpašnieki saņemtu taisnīgu atlīdzību par savu darbu izmantošanu,» paskaidroja LaIPA izpilddirektore Liena Grīna.

2014. gada nogalē LaIPA ieviesa arī fonogrammu izmantošanas atļaujas elektroniskās formas mūzikas ierakstu atskaņošanai publiskajā izpildījumā - veikalos, kafejnīcās, skaistumkopšanas salonos, klientu apkalpošanas vietās un citur. Tās izsniegtas aptuveni 80% uzņēmēju, ar kuriem LaIPA noslēgusi līgumus par maksājamo atlīdzību. Organizācija esot saņēmusi pozitīvas atsauksmes no uzņēmumiem, jo ikdienas aizņemtībā ne vienmēr ir laiks izsekot pasta sūtījumiem, savukārt atļauju saņemšana elektroniskā formā nodrošina ērtu piekļuvi jebkurā brīdī.

Biedrība LaIPA ir organizācija, kurā apvienojušies izpildītāji un fonogrammu producenti, lai kolektīvi administrētu savas tiesības - vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem. LaIPA ir starptautiski atzīta organizācija, kas vienīgā Latvijā administrē pašmāju un ārvalstu izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības saņemt taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu.

LaIPA pārstāv vairāk nekā 2000 Latvijas izpildītāju, fonogrammu producentu un vairāk nekā 700 000 starptautisko izpildītāju un fonogrammu producentu, tai skaitā lielās ierakstu kompānijas «Universal», «Sony», «Warner», EMI. LaIPA fonogrammu datubāzē ir apkopota informācija par 150 000 Latvijas un vairāk nekā 800 000 ārvalstu fonogrammu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu