Lonē notiks folkmetāla festivāls «Zobens un lemess»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Saukas dabas parkā Viesītes novada Lonē 10. un 11. jūlijā pirmo reizi notiks mūzikas festivāls «Zobens un lemess,» informē pasākuma organizatoru pārstāvis Valdis Bērzvads.

Viņš norādīja, ka festivāls apvienos autentisko un postfolkloru, smago mūziku un seno cīņu rekonstrukciju klubus. «Saukas ezera krastā būs seno amatnieku un karotāju apmetnes, kā arī uzstāsies četru valstu vadošās folkmetāla apvienības un daudzi citi,» pauda Bērzvalds.

Viena no festivāla galvenajām grupām būs pašmāju pagan metal grandi «Skyforger».

Šajā pavasarī iznācis grupas jaunākais albums, kurš vēsta par sen izzudušo trešo lielo baltu tautu — senprūšiem. Ar jauno ierakstu «Senprūsija» grupa stiprinājusi savu vietu pasaules ekstrēmās mūzikas priekšplānā — joprojām «Skyforger» ir vispazīstamākā Latvijas grupa, kura oriģinālā veidā nes visā pasaulē Latvijas folkloru, tautasdziesmas un vēsturi. Dziesmas par senajām Baltu ciltīm, cīņām pret krustnešiem, par latviešu strēlniekiem Pirmajā Pasaules karā, kā arī autentiskās folkloras ieraksti — neviena cita grupa nav spējusi padarīt Latvijas vēsturi tik pazīstamu ārpus mūsu valsts robežām un vienlaikus iegūt tik daudz cienītāju dzimtenē.

«Lai arī mūsu grupa ir uz skatuves jau divdesmito gadu, joprojām ir tādas vietas Latvijā, kurās mēs spēlējam pirmo reizi. Beidzot jūlijā kārta būs pienākusi arī Sēlijai!» tā Pēteris Kvetkovskis, «Skyforger» dziedātājs, ģitārists un idejiskais vadonis.

Bez uzstāšanās festivālā «Zobens un Lemess» Lonē «Skyforger» šogad spēlēs vēl arī Francijas «Hellfest,» Lietuvas «Kilkim Žaibu,» Polijā, Vācijā, Čehijā un citur. Paralēli jaunajam albumam «Senprūsija» noteikti skanēs arī dziesmas no albuma «Latviešu strēlnieki,» jo šogad aprit simts gadi kopš latviešu pulku dibināšanas Pirmā Pasaules kara gaitā.

Festivālā bez «Skyforger» spēlēs arī citi plaši pazīstami folkmūzikas izpildītāji, ieskaitot bungu un dūdu grupu «Auļi» un vīru kopu «Vilki». Lietuvu pārstāvēs «Ūkanose» un «Obtest,» Baltkrieviju — «Gods Tower». Īpaši tiek gaidīta Ukrainas ietekmīgākā folkmetāla komanda «Nokturnal Mortum,» bet pilnu kolektīvu sarakstu var skatīt festivāla mājaslapā.

Paralēli mūzikai Saukas ezera krastā norisināsies arī senā dzīvesveida izzināšana kopā ar Latvijas vēstures rekonstrukcijas klubiem «Exercitus Rigensis,» «Kroma kolna bruoliste» un «Senzeme,» bet Lietuvas pusē palikušo baltu cilšu vēsturi skaidros «Simkala,» «Semigallia» un «Ceklio Kuršiai» klubu pārstāvji. Izmēģināt iejušanos seno baltu dzīvē varēs jebkurš no festivāla apmeklētājiem. Arī norises vieta ainaviskajā un kultūrvēsturiski bagātajā vidē ir lielisks fons tam, lai šis kļūtu par piesātinātu vasaras piedzīvojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu