Džoijs Morants. Daniils Krāmers. Ņujorka-Maskava-Ņūorleāna

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Summertime» klausītājus šogad gaida ļoti iepriecinoša ziņa – festivālā jau otro reizi ciemosies leģendārais džeza pianists Daniils Krāmers (Даниил Крамер) no Krievijas. Programmā, kas iecerēta kā stilistisks veltījums džeza ģēnijam Lūisam Ārmstrongam, Krāmers uzstāsies kopā ar virtuozo trompetistu no ASV, sketa meistaru Džoiju Morantu (Joey Morant). Šis noteikti izvērtīsies par vienu no neaizmirstamākajiem vasaras piedzīvojumiem Latvijas džeza koncertdzīvē.

Morants ir viens no mūsdienu vadošajiem džeza trompetistiem, Lūisa Ārmstronga daiļrades aizrautīgs interprets. Visaugstākās tehniskās meistarības, sketa teicamās pārvaldīšanas un uzstāšanās stila dēļ viņu dēvē par Hot Lips un Mr. Entertainer. Morants uzstājies kopā ar Dizija Gilespija bigbendu, Kaunta Beizija orķestri, Laionelu Hemptonu, Reju Čārlzu, Džeimsu Braunu.

Daniils Krāmers ir vienlīdz augstākās raudzes džeza mūziķis un izcils pedagogs. Mūziķa karjeru sācis kā klasiskais pianists, šobrīd Krāmers ir visā pasaulē pazīstams džeza lielmeistars. Džeza improvizācijas klases aizsācējs Maskavas konservatorijā, vairāku džeza festivālu dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, Krievijas kultūras darbinieku augstāko apbalvojumu īpašnieks.

Šī vakara džeza mūziķi ir absolūtas džeza leģendas, kas ieguvušas 10 un pat 15 Grammy balvas. «Džoija Moranta piedalīšanās festivālā mums ir sevišķs gods!» uzsver festivāla direktore.

** Papildinājumi par māksliniekiem

Sestdienas, 15.augusta, vakara programmā skanēs džezs un uzmanības centrā būs divi džeza džentlmeņi – trompetists, dziedātājs un interpretācijas meistars Džoijs Morans no ASV, kurš atgādina un principā pat atdarina Lūisa Ārmstronga dziedāšanas un muzicēšanas stilu un kuram ir īpašas tiesības atdarināt Ārmstrongu (jāuzsver, ka ASV tas ir īpaši jānopelna un tam vajadzīga atļauja), un Daniils Krāmers (Krievija), kurš festivālā «Summertime – aicina Inese Galante» viesojās jau pērn. «Pēc klausītāju lūguma un ilgajām ovācijām festivāla desmit gadu jubilejas galākoncertā uzaicinājām viņu šeit paviesoties vēlreiz, bet – jau ar citu programmu. Šis cilvēks ir ne tikai ģeniāls mūziķis; viņš ir ārkārtīgi gaiša, intelektuāla un inteliģenta personība. Kad Krāmers runā, ir sajūta, ka no skatuves plūst gaisma; viņam ir ļoti bagātīga valoda un, klausoties viņā, top skaidrs: tavā priekšā stāv unikāls cilvēks, un neapšaubāmi – tikšanās ar šādām personībām un mūziķiem ikvienu padara bagātāku,» par vakara viesi teic Diāna Galante, piebilstot – viņš ir arī talantīgs aranžētājs, personība ar lielo burtu, savukārt, lai uzskaitītu visas D. Krāmera balvas, šeit nepietiks vietas. Koncertā viņš uzstāsies ar savu džeza trio.

Savukārt par otru šā vakara mākslinieku – Džoiju Morantu – noteikti jāpiemin fakts, ka viņš Ņujorkā piedalās ļoti interesanta džeza festivāla žūrijā, uz kuru mākslinieki no visas pasaules sūta videopieteikumus, ko izvērtē žūrija – absolūtās džeza leģendas, kuri saņēmuši desmit un pat piecpadsmit «Grammy» balvas. «Tas ir īpašs gods!» norāda festivāla direktore.

Programmai dots nosaukums «Ņujorka – Maskava – Ņūorleāna», jo tajā skanēs ļoti daudz no Ārmstronga repertuāra un citi skaņdarbi – tieši tas, ko sestdienas vakarā cilvēkiem varētu gribēties dzirdēt. «Tādu cilvēku kā Džoijs kļūst aizvien mazāk, un viņš ir tā pērle, ko mums vēl izdevies atvest uz šejieni.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu