Siguldas un Bergenas jaunie mūziķi aicina atklāt tautas mūzikas tradīcijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 8. oktobrī, plkst. 19 Vidzemes koncertzālē «Cēsis» un piektdien, 9. oktobrī 19:00 Siguldā, koncertzālē «Baltais flīģelis» norisināsies nebijuši koncerti, kuros norvēģu un latviešu tautas mūziku izspēlēs Norvēģijas un Latvijas jaunieši.

Koncertos «Latvija – Norvēģija. Atklāj tautas mūzikas tradīcijas» piedalīsies Siguldas Jauniešu kamerorķestris, Nestunas stīgu orķestris (Bergena, Norvēģija), Siguldas Mākslu skolas «Baltais flīģelis» koris, Cēsu 1. pamatskolas meiteņu koris CON ANIMA un Cēsu Valsts ģimnāzijas meiteņu koris VOLANTE. Diriģenti – Ilga Šķendere, Solveiga Vītoliņa, Sarah Wang un Pēteris Plūme.

Siguldas Jauniešu kamerorķestris
Siguldas Jauniešu kamerorķestris Foto: Publicitātes foto

Pēteris Plūme, Siguldas Jauniešu kamerorķestra diriģents, stāsta: «Šā muzikālā projekta mērķis ir atklājumi. Atklāt pašiem sev, kas mēs esam, kādas ir mūsu saknes. Atklāt ar mūziku un dziesmām, meklējot nozīmīgāko vēstures lappusēs, un saglabāt to savās atmiņās. Kopā jaunatklāsim gan latviešu a cappella dziedājuma burvību, norvēģu Hardangeras vijoles iedvesmotās Edvarda Grīga kompozīcijas stīgu orķestrim, gan mūsdienīgas abu tautu dziesmu apdares korim un orķestrim.

Runājot mazliet piezemētāk, mums ir svarīgi, lai Siguldā attīstās stīgu instrumentu spēle, kas ir Ziemeļeiropas un arī Vācijas visas mūzikas tradīcijas pamats. Tas balstās uz ilgā darbā iegūtām prasmēm, kas ļauj izpausties mūziķu sadarbības augstākajā un sarežģītākajā formā – simfoniskajā orķestrī. Dejot un dziedāt var jebkurš, taču kvalitatīvi spēlēt stīgu instrumentu var tikai ilgi un neatlaidīgi diendienā vingrinoties. Tas prasa arī lielus finanšu resursus un ilgu kvalificētu pedagoga darbu. Par laimi, mums ir iespēja iepazīties ar ārvalstu pieredzi, piesaistīt papildu finansējumu. Bez šiem starptautiskajiem projektiem bērniem nav viegli paskaidrot, kāpēc katru dienu jāspēlē vijole, bet te jaunietis redz, ka Vācijā, Norvēģijā un arī Latvijā jaunie mūziķi gūst prieku no augstas klases muzicēšanas, kas rodas, pamatīgi strādājot. Esam šo to sasnieguši, labi sevi parādījuši Dziesmu svētkos, taču ikdienā ir jāiztur nemitīgs konkurences spiediens no dažādu interešu izglītības pulciņu puses, kuros bērni ir iesaistīti. Tikai ar lieliskiem projektiem un labām idejām turpmāk varēsim sabiedrības viedokli vērst sev par labu, jo arī kultūrizglītībā sāk dominēt biznesa principi.»

Par to, kā sākās šis projekts, projekta vadītāja Ilva Urbanoviča norāda: «Sadarbība ar Bergenas jauniešu stīgu orķestri Nesttun Unge Strykkere aizsākās 2013. gada oktobrī, kad koncertzālē «Baltais flīģelis» tapa kopīgs abu orķestru koncerts. Šī pozitīvā pieredze aicināja neapstāties un turpināt radošu sadarbību.

Īstajā brīdī Kultūras ministrijā bija atvērts konkurss EEZ programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» neliela apjoma grantu shēmas «Kultūras apmaiņa» projektu pieteikumiem, un tā radās iespēja turpināt mūsu sadarbību ar Bergenas orķestri.

Projekts «Latvija – Norvēģija. Atklāj tautas mūzikas tradīcijas» ir devis iespēju gan Siguldas, gan Bergenas jaunajiem mūziķiem paplašināt savu redzeslauku un zināšanas, satikt sev līdzīgus jauniešus citā zemē, mācīties strādāt internacionālā vidē un veidot jaunas draudzības saites. Īpaši šim projektam komponisti Emīls Zilberts un Imants Zemzaris radījuši jaunas latviešu tautas dziesmu aranžijas stīgu orķestrim un korim, kas ir pamatīgs ieguldījums Latvijas stīgu orķestru repertuārā.»

Pēteris Plūme: «Aicinu uz šo koncertu tāpēc, ka tāda muzikāla daudzveidība vairāk nekā simts jauno mūziķu priekšnesumā ir rets un īpašs notikums. Ceram pievienot arī iespējami augstus mākslinieciskos standartus, lai koncerts būtu tiešām piedzīvojuma vērts!»

Projektu finansē EEZ, LR Kultūras ministrija un Siguldas novada dome.

Ieeja koncertos bez maksas.

20151007_113213_2984.jpg

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu