«Iļģi» uz «Womex» skatuves

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas tradicionālās mūzikas un postfolkloras grupa «Iļģi» uzstāsies uz lielākā pasaules mūzikas gadatirgus «Womex» skatuves, informē Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāja Ināra Jakubone. «Womex» tiek uzskatīts par nozīmīgāko starptautisko forumu, kurā tiekas tradicionālās, folkmūzikas un pasaules mūzikas jomās strādājošie. Šajā pasākumā pulcējas no māksliniekiem līdz producentiem, no festivālu organizētājiem līdz ierakstu kompānijām. Šogad mūzikas gadatirgus norisināsies no 21. oktobra līdz 25. oktobrim Budapeštā, un tajā jau desmito reizi būs pārstāvēta arī Latvija.

«Iespēju uzstāties «Womex» var droši saukt par unikālu, jo ik gadu vēlmi muzicēt šajā gadatirgū izsaka teju 1000 mākslinieku, no kuriem profesionāļu žūrija līdz «Womex» skatuvēm ļauj nokļūt apmēram 80 grupām. «Iļģi» uzstāsies Budapeštas Mākslu pils «Club Duna» 22. oktobrī, un viņu dalība «Womex» ir iespējama, pateicoties Latvijas Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumam,» pauda Jakubone.

«Iļģi» nākamgad svinēs 35 gadu jubileju un uzstāšanos Budapeštā iecerējuši kā atskatu uz pēdējo desmitgadi. Grupas priekšnesumā skanēs dziesmas, kas koncertos ir iemantojušas vislielāko publikas atsaucību un mīlestību, klāstīja grupas dalībniece Ilga Reizniece.

Lielākajā pasaules mūzikas gadatirgū «Womex» vienmēr valda īpaša noskaņa, tajā pārstāvētās mūzikas spektrs ir neiedomājami plašs un izcili augstvērtīgs, un «Womex» dalībnieki vienmēr uzsvēruši šī gadatirgus stimulējošo efektu, kas ļauj saprast, ka darba lauks nebeidzas ar valsts robežām, pasaulē ir ļoti daudz līdzīgi domājošu, aizrautīgi un veiksmīgi strādājošu tradicionālās un pasaules mūzikas entuziastu.

Latvijas stendu pasaules mūzikas gadatirgū «Womex» kopš 2006.gada ierīko Latvijas Mūzikas informācijas centrs. «Womex» pēdējās desmitgades laikā ir kļuvis par lielisku platformu Latvijas mūzikas un mūziķu reprezentācijai. Jau kopš pirmsākumiem Latvijas stendā ir strādājuši kultūras menedžmenta centra «Lauska» pārstāvji. Arī šogad šīs Latvijas lielākās tradicionālās un folkmūzikas izdevniecības vadītājs Juris Zalāns uz «Womex» ved ne tikai jaunāko «Sviests VI» izlasi, bet arī «Pērkonvīru», «Saviešu», «Laimas Muzykantu», «Vilkaču», «Rūžupes veiru» un citu grupu jaunākos ierakstus.

Regulāri «Womex» strādā arī bungu un dūdu grupas «Auļi» un pasaules mūzikas festivāla «Porta» pārstāvji, jau otro reizi uz «Womex» dosies tradicionālās dziedāšanas grupa «Saucējas». Šogad viņiem pirmo reizi pievienosies «Raxtu raxti» un ar vērienu - paši ar savu stendu jau pirmajā reizē - «Maskačkas spēlmaņi», Rīgas tautas mūzikas biedrība un «Vijoļšķūnis».

Latvijas Mūzikas informācijas centrs šai prezentācijas reizei sagatavojis kompaktdisku «Native Music 10. Traditional/Folk/World-music/LATVIA».

Tā koncepcijas autore ir Latvijas Nacionālā kultūras centra eksperte, Latvijas Radio 3 «Klasika» redaktore un etnomuzikoloģe Gita Lancere. Disks ne tikai sniedz ieskatu pagājušā un šā gada laikā izdoto etnomūzikas ierakstu klāstā, bet piedāvā arī «Iļģu» ierakstu retrospekciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu