Labākie 2015. gada pašmāju albumi (15.-11.)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

2015. gadam izskanot, turpinām ielūkoties pašmāju populārās mūzikas laukā, kurā šogad, līdzīgi kā citus gadus, izdoti (gan digitāli, gan CD, gan vinilā) vairāk nekā 120 jaunu ierakstu. Strādājot ikdienā TVNET, esmu dzirdējis gandrīz visu no tā, kas šogad laists klajā, ja arī kaut kas gada griezumā tomēr bija paslīdējis garām, tad, līdzdarbojoties jaunās mūzikas balvas «Austra» žūrijas komisijā, kā arī Mūzikas ierakstu Gada balvas «Zelta mikrofons» žūrijā, atlikušos baltos plankumus aizpildīju ātri vien. Piemēram, izrādās, vismaz desmit jauni albumi izdoti arī šlāgermūzikas/kantri segmentā. Iepazinos arī ar to saturu.

 
Foto: Publicitātes foto

Alexx Dynamo un Lessfucc «Apollons»

Hiphopa kontekstā šajā top25 jau minēju Ozolu ar viņa atgriešanās plati «Atpakaļ nākotnē», nu kārta vēl vienam šā žanra ierakstam (apsolu, ka būs vēl. «Singapūras satīns» gan tas nebūs). Galvenokārt tieši asprātīgo un trāpīgo tekstu dēļ («Tu jau zini, ka ir piektdiena klāt, tas ir rakstīts tev uz sejas kā Liepnieka kārpa...») šajā sarakstā iekļuvis pašmāju reperis Alexx Dynamo. Viņš, sadarbojoties ar eleketroniķi Lessfucc (Alberts Jansons), šogad laidis klajā savu pirmo albumu «Apollons».

Albumu caurvij kvalitatīvi un mūsdienīgi Lessfucc bīti (arī viņš izdevis šogad albumu «Invāzija»), mazliet iegāž tikai monotonā (intonācija gandrīz nemainās) Alexx Dynamo deklamācija...

Mākslinieciskā vērtība: 4/5

Tehniskā kvalitāte: 4/5

Rezonanse: 2/5

«Apollons»
«Apollons» Foto: Publicitātes foto
 
Sigma
Sigma Foto: Publicitātes foto

Sigma «Sazaroto taku dārzs»

Grupa «Sigma», kura aptuveni pirms desmit gadiem izveidojusies uz kādas citas grupas («Punch») pamatiem, šogad izdevusi uzreiz divus albumus - koncertierakstu no Rīgas Doma «Dzejkoncerts» un debijas albumu «Sazaroto taku dārzs». Grupas ienākšana Latvijas populārajā mūzikā bija spilgta, jo «Sazaroto taku dārzs» izklausās vairāk kā kāds trešais, ceturtais albums - tas ir pārsteidzoši nobriedis, lai būtu debijas ieraksts; izteiksmīga un tehniski precīza ir solista Jāņa Ozoliņa balss, kas raisa patīkamas asociācijas ar Rufusu Veinraitu un Tomu Jorku, un netipiska ir dziesmu vārdu izvēle, proti, tiek izmantota mūsdienu autoru dzeja.

Mākslinieciskā vērtība: 5/5

Tehniskā kvalitāte: 5/5

Rezonanse: 3/5

Foto: Publicitātes foto
 
Anna Kijevā
Anna Kijevā Foto: Youtube

Anna Kijevā «Māsa»

Kad gada sākumā viesojos pie Lomika viņa leģendārajā Valmieras studijā, viņš ieminējās, ka pie viņa ir ierakstījusies kāda interesanta rokgrupa ar nosaukumu «Anna Kijevā». Viņš uzlika īsu fragmentu, kas pirmajā brīdī atgādināja kaut ko no «Soundarcade» un «Tesa», un ieintriģēja. Ziņu par to, ka «Anna Kijevā» ir izdevusi jaunu albumu, tā arī nesagaidīju - Jānis Januševskis (ģit. un vok.), Kārlis Tone (bass un vok.) un Artis Avotiņš (bungas) nesūtīja medijiem nedz preses relīzi, nedz paziņoja par to sociālajos tīklos (grupa tādus neizmanto), bet vienkārši albuma «Māsa» (iepriekšējais «Maldās» izdots 2014. gadā) dziesmas publicēja savā «bandcamp» lapā ar domu - tie, kas meklēs, tie atradīs...

Es atradu un padodu tālāk. Viens no labākajiem alternatīvā roka ierakstiem šogad!

Albums izdots arī vinilplatē 200 eksemplāros.

Mākslinieciskā vērtība: 5/5

Tehniskā kvalitāte: 5/5

Rezonanse: 1/5

 
Alis P
Alis P Foto: Publicitātes foto

Alis P «Ciparu pasaule»

Albums «Ciparu pasaule» ir melodisks un tekstu ziņā asprātīgs blūzroks, par ko atbildīgs Stokholmā trimdas latviešu ģimenē dzimušais Gundars Rullis. Viņa roka saknes meklējamas tālajā 1979. gadā, kad viņš muzicēja grupā ar nosaukumu «Prusaku ansamblis». Šobrīd Ruļļa mūzika tiek izdota ar grupas «Alis P» nosaukumu, kas būtībā jau dēvējama par pilntiesīgu latviešu grupu. Bez viņa sastāvā vēl ietilpst kādreizējais jauniešu blūza apvienības «Driving South» ģitārists Edgars Rubenis, kurš šajā projektā spēlē basu, «All Day Long» bundzinieks Edgars Āboliņš, kā arī bijusī meiteņu grupas «Sus Dungo» dalībniece Elizabeta Lāce, kura dzied un spēlē arfu. Elizabetes balss, manuprāt, lieliski papildina Ruļļa nazālo dziedājumu.

Viens no labākajiem roka albumiem šogad jau nu noteikti!

«Ciparu pasaule» seko 2009. gadā izdotajam ierakstam «Attiecību putra» (pirms tam bija 20 (!) gadus ilga pauze).

Alis P «Ciparu pasaule»
Alis P «Ciparu pasaule» Foto: Publicitātes foto

Mākslinieciskā vērtība: 5/5

Tehniskā kvalitāte: 4/5

Rezonanse: 2/5

 
«The Pink Elephant»
«The Pink Elephant» Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

The Pink Elephant «Mellowing»

«Redzēt rozā ziloni» ir viens no populārākajiem eifēmismiem, kas apraksta alkohola izraisītas halucinācijas. To pirmo reizi pagājušā gadsimta sākumā savos darbos izmantoja rakstnieks Džeks Londons. Septiņdesmito gadu beigās kulta grāmatas statusu padomju Latvijas jaunatnes (galvenokārt hipiju) vidū iemantoja Miervalža Birzes satīriskais darbs ar nosaukumu «Rozā zilonis» (1976), savukārt 2013. gadā šo nosaukumu savai grupai izmantojuši četri jauni puiši, no kuriem trīs satikušies Rīgas Doma kora skolā.

Šogad «The Pink Elephant» laiduši klajā savu debijas plati ar garšīgo, sulīgo nosaukumu «Mellowing», kurā blakus sešdesmito un septiņdesmito gadu psihedēliskā roka ietekmēm (The Doors, Led Zeppelin, Pink Floyd) jūtams šis tas arī no mūsdienām (Grizzly Bear, Tame Impala, Mac DeMarco). Šķiet neticami, ka šādu muzikāli piepildītu un kvalitatīvu plati spējuši ierakstīt četri divdesmitgadnieki...

Albumu puiši ierakstījuši pašu iekārtotā studijā Rīgā, taču tas noticis bez basģitārista – viņš kādu laiku dzīvo un strādā Dubaijā, kur arī ierakstījis visas basa partijas. Māsterēšana veikta pie analogās ierakstu tehnikas guru ­ «dzeltenā pastnieka» Ingus Baušķenieka.

«Mellowing»
«Mellowing» Foto: Publicitātes foto

Mākslinieciskā vērtība: 4/5

Tehniskā kvalitāte: 4/5

Rezonanse: 2/5

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu