Labākie 2015. gada pašmāju albumi (25.-21.)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2015. gadam izskanot, pienācis laiks ielūkoties pašmāju populārās mūzikas laukā, kurā šogad, līdzīgi kā citus gadus, izdoti (gan digitāli, gan CD, gan vinilā) vairāk nekā 120 jaunu ierakstu. Strādājot ikdienā TVNET, esmu dzirdējis gandrīz visu no tā, kas šogad laists klajā, ja arī kaut kas gada griezumā tomēr bija paslīdējis garām, tad, līdzdarbojoties jaunās mūzikas balvas «Austra» žūrijas komisijā, kā arī Mūzikas ierakstu Gada balvas «Zelta mikrofons» žūrijā, atlikušos baltos plankumus aizpildīju ātri vien. Piemēram, izrādās, vismaz desmit jauni albumi izdoti arī šlāgermūzikas/kantri segmentā. Iepazinos arī ar to saturu.

 
Alise Joste
Alise Joste Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Alise Joste «Hardships are Ships»

Pirms pāris dienām satiku mūsu vadošo roka žurnālistu Uldi Rudaku, un mēs pārrunājām jaunizveidotās «Austras» balvas iznākumu, proti, faktu, ka par labāko gada albumu atzīts folkmūziķes Alises Jostes otrais studijas veikums «Hardships are Ships» («I Love You Records»). Bijām vienisprātis, ka Alises plate (jā, ieraksts izdots vinilā) ir visnotaļ cienījama balvas saņēmēja, bijām arī vienisprātis, ka albums būtu vēl labāks, ja Alise dziedātu latviešu valodā. «Man īstenībā ir vienalga par ko viņa dzied, patīk noskaņa, kuru Joste spēj uzburt,» teica Uldis. Es pilnībā pievienojos. «Hardships are Ships» ir brīnišķīgs, trausls, izjusts ieraksts, kas elpo vienā ritmā ar pasaules mūzikas tendencēm. To apliecina, piemēram, tas, ka BBC jauno talantu sarakstā «Sound Of 2016» iekļauta kāda britu dziesminiece vārdā Bilija Martena (Billie Marten) - nu mats matā kā Alise!

«Hardships are Ships»
«Hardships are Ships» Foto: Publicitātes foto

Mākslinieciskā vērtība: 4/5

Tehniskā kvalitāte: 5/5

Rezonanse: 3/5

 
«Prāta Vētra»
«Prāta Vētra» Foto: Publicitātes foto

Prāta Vētra «7 soļi svaiga gaisa»

Lai ko arī «Prāta Vētra» darītu, tas rezonē! Lai kādu albumu tā izdotu, tas rezonē! Un katrs jelgavnieku ieraksts ieiet Latvijas populārās mūzikas vēsturē kā notikums ar lielo N. Izņēmums nav arī šis ieraksts «7 soļi svaiga gaisa», kas tapis slavenajā Berlīnes «Hansa studios» producenta Aleksa Silvas virsvadībā.

Jau ar pirmo plates vēstnesi, dziesmu «Ziemu apēst», grupa mums lika saprast, ka nekādi jauni eksperimenti jaunajā albumā nebūs atrodami. Skaņdarbā jūtamas atsauces uz pašu «Prāta vētras» vēsturi – dziesmu «Maybe», kā arī šis tas (konkrēti basa rifs pantos) no «Coldplay» dziesmas «Magic». Arī viss albums kopumā ir piesardzīgs poproka ieraksts, kurā «prātnieki» uzsūkuši visas kaut cik jēdzīgās top40 tendences.

Dziesmu vārdu autors šoreiz nav tikai Renārs Kaupers, bet arī Jānis Jubalts (viņš daļu «Ziemu apēst» teksta esot veidojis, saliekot bilžu parakstus, atrastus sociālajā vietnē Instagram), un jaunais dzejnieks Emīls Buiķis.

Saturiski dominē gaidu («Tevi gaidot, jūras pārplūdīs...») un meklējumu («Mūsu liktenis būs meklēt vienam otru...») tēmas.

«7 soļi svaiga gaisa»
«7 soļi svaiga gaisa» Foto: Publicitātes foto

Mākslinieciskā vērtība: 3/5

Tehniskā kvalitāte: 5/5

Rezonanse: 5/5

 
«Kasetes»
«Kasetes» Foto: Publicitātes/Valts Čibals

Kasetes «Jaunā kārtība»

Astoņdesmitajos gados Vaidavas kultūras centra telpās mēģināja visnotaļ populāra pašmāju popgrupa «Vaidava» (atceraties «Kafijpupiņas», «Tu būsi vēl»?).

Šodien, 2015. gadā turpat darbojas trīs jauni puiši - brāļi Rūdolfs (sintezatori) un Kārlis Zagorski (elektriskās bungas) un Oskars Tupuriņš (ģitāra, sintezators) jeb grupa «Kasetes». Arī viņi jūsmo par astoņdesmito gadu mūziku («Iedvesmas avots ir ne tikai mūzika, bet arī astoņdesmito gadu ASV dzīvesveids un kino,» viņi saka) un decembra beigās izdevuši savu debijas albumu, kurā galvenokārt ar instrumentāliem, «depešmodiskiem» skaņdarbiem reflektē par šo krāsaino gadu desmitu.

Plašākai publikai «Kasetes» sevi atklāja ar oriģināliem citu pašmājās labi zināmu grupu dziesmu remiksiem, atmosfēriskā synthpop/retrowave skanējumā ietērpjot gan «Satellites LV», gan «Astro’n’out», gan grupas «Rīgas Modes» skaņdarbus.

Jaunā albuma ieraksts veikts studijā «Vaidavas skaņas», un to māsterējis Ģirts Laumanis (Lomix).

«Jaunā kārtība»
«Jaunā kārtība» Foto: Publicitātes foto

Mākslinieciskā vērtība: 4/5

Tehniskā kvalitāte: 4/5

Rezonanse: 1/5

 
Foto: Publicitātes foto

Normunds Rutulis un Hans Antehed Trio «Vēstule meitenei»

2015. gads pašmāju džeza mūzikā bijis diezgan nabadzīgs. Šo to izdevis saksofonists Deniss Paškevičs (viņš pat «Zelta mikrofonam» iesniedzis deviņu skaņdarbu albumu «Golden Sun», kas tika ierakstīts vēl tālajā 2007. gadā), eksperimentālu albumu «Miniatures From our Living Room» laidis klajā ģitārists Matīss Čudars un slovēņu pianiste Kaja Drakslere (Kaja Draksler), arī Jolanta Gulbe pieturas pie sava stila, izdodot albumu, kura aranžijas veidotas latīņu mūzikas un afroamerikāņu džeza tradīcijās. Tomēr tieši Normunds Rutulis ar savu samtaino vokālu un labu pavadošo grupu (kopā ar zviedru pianistu Hansu Anstedu) spējis radīt viengabalainu, kaut arī ļoti tradicionālu vokālā džeza/estrādes ierakstu «Vēstule meitenei». Nudien, labākajās Maikla Bublē tradīcijās! Tava vecmāmuļa noteikti būtu priecīga par šādu kompaktdisku Ziemassvētkos!

Jaunajā albumā iekļautas latviešu estrādes klasikai pieskaitāmās – «Dzel manī sauli», «Anita», «Dziesmiņa Rīgai», «Rīta aicinājums» u.c. dziesmas Hansa Anteheda aranžējumos.

Foto: Publicitātes foto

Mākslinieciskā vērtība: 3/5

Tehniskā kvalitāte: 5/5

Rezonanse: 2/5

 
«Hipstokrātijā» muzicē Kristaps Zirnis un Mārtiņš Strautiņš
«Hipstokrātijā» muzicē Kristaps Zirnis un Mārtiņš Strautiņš Foto: Publicitātes foto

Hipstokrātija «Te nav Amerika»

Sintpops Latvijā ir vienmēr bijis cieņā. Astoņdesmitajos gados tieši sintezatormūzikas grupa «Jumprava» bija jauniešu izvēle numur 1. Arī šogad klajā laisti pāris sintpopam radniecīgi ieraksti (Konstrukcija, Starmetis). Tomēr, ja jāizvēlas viens, tad, galvenokārt jau pateicoties lipeklīgajai dziesmai «Plastilīns», šajā topā iekļaušu Kristapa Zirņa un Mārtiņa Strautiņa duetu «Hipstokrātija» (nosaukumā iekausēti dažādi aktuāli termini – aristokrāts, Hipokrāts, hipsters, hiphops, hipijs u.c.)

«Te nav Amerika» («Naba Music») ir pirmais grupas pilnmetrāžas albums pēc pērn izdotajiem mazalbumiem «Brīnumzeme» un «XII».

«Te nav Amerika»
«Te nav Amerika» Foto: Publicitātes foto

Mākslinieciskā vērtība: 3/5

Tehniskā kvalitāte: 4/5

Rezonanse: 2/5

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu