«Zobens un Lemess» programmu papildina Prauliņa «Pagānu gadagrāmata»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Festivāla «Zobens un Lemess» programmu papildinās komponista Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls «Pagānu gadagrāmata», kurā uz skatuves kāps koris «Gaudeamus» Ivara Cinkusa vadībā, Prauliņš un etnoroka grupa, informē festivāla organizatoru pārstāvis Valdis Bērzvads.

Prauliņa tautas mūzikas cikls «Pagānu gadagrāmata» radīts un ieskaņots jau 1998.gadā, taču savu dzīvo dramatizēto atskaņojumu vīru korim, solistēm un instrumentālajai grupai pirmo reizi piedzīvoja tikai 2015.gadā. «Pagānu Gadagrāmata» ir tautas mūzikas un tās atspulga mūsdienās sakausējums. Cikls veidots nosacītās piecās daļās - «Atkusnis», «Pavasaris», «Vasara», «Rudens» un «Ziema», kurās kora un solistu atskaņotās dziesmas savijas ar konkrētu gada laiku ritu.

«Tās ir gadalaiku nomaiņas ārpus pilsētas - tur, kur mēs parasti vairs neesam - pie upes, kas tek dienu un nakti, pie jūras, kas dzīvo savu dzīvi neatkarīgi no mums, pļavās, kuras zied savvaļā ar saviem putniem un mežos, kuros slēpjas zvēri. Šīs dziesmas ir domātas pilsētas cilvēka iekšējam «Es» kā vesela gada retrospekcija - tur, kur parasti mēs neesam,» par savu ciklu stāstīja komponists.

Festivāls «Zobens un Lemess» šovasar norisināsies no 8.jūlija līdz 10.jūlijam Viesītes novada Lonē. Festivālā uzstāsies ārvalstu un pašmāju mūziķi, kuri pārstāvēs gan tautas mūzikas, gan metālmūzikas žanrus. Starp festivāla lielākajām zvaigznēm ir grieķu mūziķi «Rotting Christ», pašmāju «Skyforger», Latvijas metālmūzikas celmlauži «Sanctimony» ar savu 1996.gada «pagan metal» programmu «When the Sun Was God», «Moribund Oblivion» no Turcijas un mongoļu folkmetāla grupu «Nine Treasures» no Ķīnas.

Festivālā notiks arī seno amatnieku meistarklases. Apmeklētāji varēs klausīties vēsturiski izglītojošas lekcijas, kā arī vērot vēstures rekonstrukcijas klubu paraugdemonstrējumus, bruņinieku cīņas un viduslaiku spēles. Festivālā darbosies arī «Dabas kinozāle», kur nakts laikā tiks demonstrētas dokumentālās filmas. Nakts melnumu festivālā kliedēs uguns skulptūras.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu