Kaupers radījis vairākas dziesmas korim

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Grupas «Prāta vētra» mūziķis Renārs Kaupers sakomponējis vairāk nekā trīs dziesmas korim un vienu no tām - «Tik daudz uguņu» - klausītāji varēs dzirdēt koncertā «Latvijas komponisti Latvijas simtgadei», kas 8.martā izskanēs Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē, informē koncerta mediju attiecību koordinators Edgars Gertners.

Šajā koncertā būs dzirdami 17 komponistu jaundarbi - dziesmas korim. Koncertā būs dzirdami skaņdarbi, ko sacerējuši arī Kaspars Zemītis, Pēteris Plakidis, Dace Aperāne, Rihards Zaļupe, Ilona Rupaine, Ruta Vintule, Uģis Prauliņš, Ingmārs Zemzaris, Evija Skuķe, Maija Einfelde, Selga Mence, Vilnis Šmīdbergs, Rihards Dubra, Ārijs Šķepasts, Irīna Rebhūna un Raimonds Tiguls.

Kaupera radītajā dziesmā «Tik daudz uguņu» izmantots Māra Čaklā dzejolis «Tik daudz uguņu ir aiztecējis». Kaupers stāstīja, ka pēc tam, kad viņu uzrunāja projekta «Latvijas komponisti Latvijas simtgadei» idejas autors un diriģents Māris Sirmais, viņš sācis domāt, kas tas varētu būt par tekstu, kuru varētu izmantot.

«Pārsteigums bija, kad, lasot Čaklā dzejoļus, dzejoļa «Tik daudz uguņu ir aiztecējis» viens no fragmentiem ir tāds, kas ietver visas piecas stihijas,»

sacīja mūziķis.

Viņa radītajai dziesmai aranžējumu veidojis Jēkabs Jančevskis, ieguldot milzīgu darbu. Dziesma sastāv no divām lielākām daļām, no kurām pirmā ir tekstuālā, bet otrā daļa vairāk ir emocionālā daļa bez teksta, piebilda Kaupers.

Komponēt dziesmas pieaicināti gan vecmeistari, gan jaunās paaudzes komponisti, vienu no dziesmām radījusi arī Valsts akadēmiskā kora «Latvija» dziedātāja Irīna Rebhūna. Viņa skaidroja, ka latviešu mūzikā liela loma ir atvērt dvēseles stīgas. Savā veidā katrs latviešu komponists ir impresionists, kurš glezno, jo Latvijā ir gan jūra, gan zeme, gan saule, visi četri gadalaiki, kas ļoti parādās komponistu darbos.

Koncertā izskanēs Rebhūnas radītā dziesma "Uguns rituāls».

Par latviešu kora mūzikas attīstību un pieaugošo lomu ir pārliecināta arī Latvijas «Lielās mūzikas balvas» laureāte komponiste Dace Aperāne, kura Amerikas Savienotajās Valstīs jau vairāk nekā desmit gadus rīko jauno mūziķu meistarklases. «Domāju, ka kora mūzikai 21. gadsimtā būs arvien lielāka loma, jo tā tuvina cilvēkus personīgā līmenī. Cilvēki mūsdienās satiekas internetā, bet tas nav tas pats, ja tu dziedi korī vai apmeklē koncertu, kur izjūti cilvēcīgo pusi,» uzskata Aperāne, kura radījusi dziesmu «Poga».

Koncerts «Latvijas komponisti Latvijas simtgadei» LNB Ziedoņa zālē sāksies plkst.19. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu