Festivāls «Zobens un Lemess» jau šajā nedēļas nogalē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāla «Zobens un Lemess» mākslinieku sarakstu papildina lietuviešu rituālās folkloras grupa «Marga Muzika» un latviešu postfolka grupa «Iļģi». Tāpat jau izsludinātajam mūziķu sarakstam pievienojas poļu melodiskā death/viking metāla izpildītāji «Valkenrag», black metal apvienība «Endless Battle no Ukrainas, kā arī pašmāju mūziķi – doom metal izpildītāji, Eirovīzijas nacionālās atlases finālisti «Catalepsia», simfoniskā folkmetāla apvienība «Oceanpath» un folkroka grupa «Symbolic».

Postfolkloras grupa «Iļģi» šogad svin 35 gadu jubileju, un vismaz Latvijā viņu vārds jautājumus neraisa. «Iļģi» pamatoti tiek uzskatīti par Latvijas postfolkloras kustības aizsācējiem un līderiem, turklāt šī ir starptautiski atzītākā Latvijas world music grupa. Izmantojot tautasdziesmu kā iedvesmas avotu, «Iļģi» ne tikai nevairās no mūsdienīgu muzikālu tēmu un instrumentu izmantojuma, bet arī kuplina skanējumu ar citu tautu folkloras elementiem. Tautas mūzikas tēmu apvienojums ar mūsdienīgu rokmūziku padara «Iļģus» par unikāliem, laikmetīgiem latviskās dzīvesziņas nesējiem.

Lietuviešu «Marga Muzika» spēlē ne tikai lietuviešu, bet arī latviešu, baltkrievu, seno slāvu, Balkānu un pat Āzijas tautu mūziku, galveno uzsvaru liekot uz senajiem, autentiskajiem folkloras instrumentiem (dūdas, stabules, mandolīna), tos papildinot ar mūsdienu ģitārām vai čellu. Dziesmas tiek izpildītas oriģinālvalodās, atskaņojot senās melodijas. «Marga Muzika» dzied arī sutartines — senatnīgas polifoniskās dziesmas, kādas latviešu kultūrā maz saglabājušās, pārsvarā Sēlijā. Pērn iznācis «Marga Muzika» debijas albums, kurā iekļautas tautasdziesmas latviešu, lietuviešu, poļu, kā arī armēņu un tuviešu valodā. «Mūsu grupa reprezentē lietuviešu ritus, rituālus un tradīcijas, bet ne tikai — jo vairāk mēs iepazīstam citu tautu folkloru, jo labāk varam salīdzinot izprast paši savējo,» saka grupas dibinātāja Laurita Peleniūtė. Bez viņas grupā spēlē arī dalībnieki no tādām Latvijā labi pazīstamām vienībām kā «Žalvarinis» (folkroks) un «Obtest» (folkmetāls).

Festivāls norisināsies no 8. līdz 10. jūlijam Viesītes novada Lonē. Šovasar festivālā uzstāsies spēcīgi un plaši pazīstami ārvalstu un pašmāju mūziķi, kuri pārstāvēs gan tautas mūzikas, gan metālmūzikas žanrus. Starp festivāla lielākajām zvaigznēm var minēt provokatīvos grieķus «Rotting Christ», pašmāju metālmūzikas leģendas «Skyforger», Latvijas death metal celmlaužus «Sanctimony», baltkrievu pagānmetāla izpildītājus «Znich», Turcijas metālistus «Moribund Oblivion» un mongoļu folkmetāla grupu «Nine Treasures» no Ķīnas. Kopumā uzstāsies teju 20 muzikālās apvienības, kas muzicē etniskās mūzikas, folkroka un folkmetāla stilos, notiks seno amatnieku meistarklases, apmeklētāji varēs klausīties vēsturiski izglītojošas lekcijas, kā arī vērot vēstures rekonstrukcijas klubu paraugdemonstrējumus, bruņinieku cīņas un viduslaiku spēles. Festivālā darbosies arī Dabas kinozāle, kur nakts laikā tiks demonstrētas dokumentālās filmas, nakts melnumu kliedēs krāšņas uguns skulptūras.

Vairāk informācijas: www.zobensunlemess.lv

Šobrīd festivāla biļešu iepriekšpārdošanas cena ir 23 €, tuvojoties pasākumam, tās kļūs dārgākas:

www.ticketshop.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu