Skandāls Latvijas rokmūzikā!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas apgāds «I Love You Records» ir neizpratnē par jaunveidotās grupas «Zvani» debijas koncertu 31. maijā Rīgas 1. Rokkafejnīcā, jo mūziķu apvienība ar šādu nosaukumu jau pirms vairākiem gadiem uzstājās «Positivus» festivālā un izdeva albumu ar koncerta ierakstu. «I Love You Records», grupas un savā vārdā uzsver, ka jaunajiem «Zvaniem» nav nekāda sakara ar izdevniecības pārstāvēto grupu ar tādu pašu nosaukumu.

(papildināts)

Liecības par grupas «Zvani» pastāvēšanu jau 2009. gadā ir viegli atrodamas interneta meklētājos. Ir skatāms gan fragments no uzstāšanās «Positivus» festivālā (skat. video), gan informācija par izdoto albumu izdevniecības mājas lapā. Tikmēr jaunā grupa «Zvani» par savu izveidošanas laiku norāda 2014. gadu.

Kā TVNET atklāja izdevēji, notikusi neproduktīva komunikācija starp pirmo «Zvanu» solistu Kristapu Krēsliņu un jauno «Zvanu» dalībnieku Uldi Kākuli. «Mums nekāds dialogs nav iespējams. Tieciet paši ar sevi galā...» rakstījis Kākulis, pielīdzinot dziesmu nosaukumu grupas nosaukumu izmantošanai.

«Pirms izvēlas grupai nosaukumu, mūziķiem ir jāizpēta, vai izvēlētais nosaukums jau nav aizņemts. Grupas «Zvani» vārds «Google» meklētājā tiek atrasts daudzos kontekstos – publikācija laikrakstā «Diena», pašas grupas sociālo tīklu profilos, galu galā izdevniecības «I Love You» oficiālajā lapā. Tieši «Zvanu» koncertieraksts «Positivus» festivālā ir šīs izdevniecības pirmais oficiāli izdotais albums. Tādēļ nav saprotams, kāpēc ir dibināta jauna grupa ar tādu pašu nosaukumu. Ja tā ir šo mūziķu paviršība, tad pašlaik, zinot apstākļus, ka «Zvanu» nosaukums jau ir aizņemts, jaunajai grupai nosaukums ir jāmaina vai jāpārveido. Tā ir mūzikas biznesa ābece,» uzskata TVNET mūzikas apskatnieks Jānis Žilde.

Jaunizveidotā grupa "Zvani"
Jaunizveidotā grupa "Zvani" Foto: Publicitātes foto

«Pēdējā laikā sāk izskatīties, ka vārdu krājums, kas derētu grupu nosaukumos, draud izsīkt. Pērn uzradās grupa «Ornaments», ignorējot faktu, ka tā sauc ļoti populāru latviešu ansambli ar vairāku gadu desmitu vēsturi, un arī vēl vieni «Zvani». Tad jau drīzumā varam gaidīt gan jaunu «Lingu», gan jaunu «Prāta vētru», jo kāds nebūs pamanījis, ka tādas grupas jau sen ir,» piebilst mūzikas žurnālists Uldis Rudaks.

Uldis Rudaks
Uldis Rudaks Foto: TVNET

Radio un televīzijas personība Toms Grēviņš stāsta: «Pirms dažām dienām leģendārie vācu elektronikas pionieri «Kraftwerk» zaudēja autortiesību prāvā, kurā centās piedzīt samaksu par divu sekunžu ritma fragmenta izmantošanu kādā vācu repa skaņdarbā. Tiesa atzina, ka hiphopā ierasta lieta esot mūzikas ierakstu fragmentu izmantošana. Tas ir pieļaujami, ja dziesma, kurā izmantoti fragmenti, tiešā veidā nav konkurente oriģinālam un nerada finansiālus zaudējumus autortiesību turētājiem.

Toms Grēviņš
Toms Grēviņš Foto: LETA

Vārds «Zvani» nevar būt aizsargāts, pat ja tā sauc Olafa Gūtmaņa dzejoli, ko popularizējusi kāda Liepājas rokgrupa, kurai ir zināms sakars ar Liepājas zvaniem. Jo var taču būt gan debesu zvani, gan tālruņa zvani, gan arī dzejolis «Zvani». Ierakstot «Google» «grupa zvani», pirmais rezultāts ir Andersona un Krēsliņa trash alternative grupas mūzikas lapa portālā «Draugiem.lv», pie tam šie «Zvani» izdevuši koncertierakstu krietni pirms parādījās Liepājas «Zvani». Rietumu pasaulē jaunākie «Zvani» secinātu, ka nosaukuma maiņa ir obligāta un sevi pārsauktu par «Rokas», «Straume» vai «Zīlīte»,» secina Toms Grēviņš.

Liena Grīna
Liena Grīna Foto: Publicitātes foto

Izdevniecība «I Love You Records» vēlas atgādināt, ka «Zvanu» sastāvs kopš 2009. gada nav mainījies un tas ir: Kristaps Krēsliņš, Arnis Račinskis, Juris Andersons, Roberts Kuļenko. Pašlaik grupa strādā pie jauna materiāla.

Tāpat mūzikas apgāds vērš koncertaģentūru uzmanību uz šo gadījumu, lai organizatori būtu droši, kurus no abiem «Zvaniem» tie ir apstiprinājuši saviem pasākumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu