Foto: nosvinēti pirmie mūsdienu tautas mūzikas svētki «Radagars»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļas nogalē, no 19. līdz 21. augustam, ar dziesmām, dejām, mūzikas un amatniecības darbnīcām Druvienas pagasta «Silmačos» nosvinēti pirmie mūsdienu tautas mūzikas svētki «Radagars». Lieliskā atmosfērā brīvdabas svētki pulcēja visdažādāko vecumu un profesiju pārstāvjus, apliecinot, ka latviešu senču gudrība un tradīcijas ir nemainīga vērtība arī modernajam cilvēkam.

«Kā jau īsti svētki, arī «Radagars» ir liels un skaists kopdarbs, kurā ikvienam ir nozīme – caur svētku vides kopīgu radīšanu - uzpošanu un nokopšanu - , amatnīcām, darbnīcām, muzicēšanu un dejām, dalībnieki paši bija svētku veidotāji, ne tikai vērotāji. Reizē mēs katrs radījām un pārradījām arī paši sevi, mācoties, atraisot radošo enerģiju un iedvesmojoties citam no cita. «Radagars» ir pirmais šāda rakstura notikums, kas aizpilda brīvu nišu latviešu kultūrā -apvienojot vairākas radošās izpausmes viena pasākuma ietvaros, tas dod iespēju cilvēkiem tradicionālo kultūru iepazīt mūsdienīgā gaismā un ieraudzīt no cita skatupunkta, turklāt pašiem būt notiekošā līdzautoriem,» stāsta svētku koordinatore Linda Kairova.

Jau piektdienas vakarā koprades spēks ieskandināja muzikālo ugunskuru, kas pašā nakts tumsā ieveda maģiskās dzīvības dejās ar Inin Nini jeb Inesi Indāni. Sestdiena sākās ar meistardarbnīcām lieliem un maziem, kurās varēja apgūt vērtīgas tradicionālās mākas - no maizes cepšanai līdz mūzikas instrumentu un ādas pastalu izgatavošanai. No rīta līdz vakaram notika mūsdienu tautas mūzikas koncerti, kā arī profesionāļu vadībā varēja iemēģināt roku ģitāras, perkusiju un kokļu spēlē.

Uz svētku kulmināciju «Lielo radīšas stāstu» sestdienas vakarā svinētāji sapulcējās «Māras klēpī» - ielejā, ko iekļāva 4 skatuves, uz katras no tām muzicējot māksliniekiem.Kopā radot vēl nebijušu maģisku sajūtu un muzikālo piedzīvojumu, stāstu izstāstīja un izdziedāja postfolkloras grupa «Daba San» kopā ar folk hip-hop žanra aizsācēju Misteru un bītmeikeru Noitro,postfolkloras grupa «Dārdi» kopā ar popmūziķi Lauri Valteru, populārās mūzikas izpildītāji «Young & The Oak People» kopāar igauņu akordeonistuKulno Malva, kā arī etniskās mūzikas dziedātāja Leila Alijeva, kuras dziedājumu ar stīgu instrumenta kotamo spēli papildināja Ģirts Laube, bet ar senu baltu teiku par vilku un koklētāju - stāstniece Inin Nini.

Saullēktu apmeklētāji sagaidīja, griežoties dejās ar «Rīgas danču klubu»un folkloras kopām «Vīteri», «Goštauta» (LT) un «Dandari».

Mūsdienu tautas mūzikas svētkus «Radagars» organizē «Druvienas cilts», Gulbenes novada dome un draugi.

Par «Druvienas cilti»

«Druvienas Cilts» ir Druvienas ciema ļaužu un tās draugu grupa, kuras mērķis ir radīt mūsdienīgu latviskās dzīvesziņas centru Druvienā, Gulbenes novadā, veicinot harmoniskas, domājošas un pašpārliecinātas sabiedrības veidošanos. Tā organizē nometnes ģimenēm, saulgriežu svētkus, dažādas izglītojošās nodarbības un citas aktivitātes latviskā garā.

Plašāk: www.druviena.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu