Lolita Ritmane: Latvija ir atplaukusi un eksplodējusi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija ir atplaukusi un eksplodējusi, daloties savās emocijās par dzimtenes apciemojumu un tās kultūras dzīvi, intervijā telekanālam LNT teica ASV dzīvojošā latviešu komponiste un «Emmy» balvas ieguvēja Lolita Ritmane. Komponiste uzteica Latvijas dinamisko kultūras dzīvi un lieliskos māksliniekus. «Dažreiz šķiet, ka neesam vajadzīgi, jo te ir tik daudz lielisku mākslinieku. Bet es gribu komponēt kora mūziku atskaņošanai Latvijā. Esmu latviete un gribu būt daļa no tās, pat ja šeit nedzīvoju,» teica Ritmane.

Komponiste atcerējās braucienu uz Latviju brīdī, kad ««Galerija Centrs» vēl bija Universālveikals». «Mūs toreiz rūpīgi pārbaudīja, vai nevedam kontrabandu,» stāstīja Ritmane. Tagad viņai šķiet, ka Latvijā ir paši labākie koncerti, kino un viss pārējais. Viņa ir pārsteigta par to, ka Latvijai ir izdevies tik ļoti atplaukt.

Pašlaik komponiste rada mūziku multimediju izrādei «Te nu mēs esam», ko paredzēts izrādīt Toronto un daudzviet ASV. Ritmane norādīja, ka viņa labprāt šo izrādi atvestu arī uz Latviju. Paralēli viņa darbojas projektā, komponējot kora dziesmas diriģenta Māra Sirmā vadītajam korim «Latvija». «Spiediens ir liels, jo gribu kaut ko tiešām burvīgu uzrakstīt,» uzsvēra Ritmane.

Ritmane dzimusi 1962.gadā Portlendā, ASV. Viņas vecāki Latviju pameta Otrā pasaules kara laikā, 1949.gadā. Ritmane komponējusi mūziku daudzām filmām. Pašlaik viņa komponē mūziku arī topošajai spēlfilmai «Dvēseļu putenis», kas top režisora Dzintara Dreiberga vadībā. 2001.gadā Ritmane ieguvusi «Emmy» balvu par mūziku animācijas filmai «Batman Beyond».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu