Izdots pirmais singls no izlases «Janis Rozentāls. Bez vārdiem»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šī gada nogalē izdevniecībā Naba Music/Melo Records klajā nāks jauna Latvijas neatkarīgās mūzikas oriģināldziesmu izlase «Janis Rozentāls. Bez vārdiem». Tajā iekļautas trīspadsmit muzikālas versijas par mākslinieka Jaņa Rozentāla daiļradi. LR6 – Latvijas Universitātes radio NABA publisko pirmo izlases vēstnesi – skaņdarbu «Teiksma», kuru sadarbībā ar komponistu Edgaru Raginski radījis Oyaarss, viens no spilgtākajiem pašmāju elektroniskās mūzikas pārstāvjiem.

Izlasē piedalās arī dūdu un bungu grupa «Auļi», perkusionists Nils Īle, ambientā džezroka grupa «Kuba», folkgrupas «Ēnu kaleidoskops» līdera Mārtiņa Linka soloprojekts «Vārna», muzikālās apvienības «Tur un tur», «Das Sontags Legion», «Marta Migla», eksperimentāli elektroakustiskais projekts «Sound Meccano», kā arī mūziķi Haralds Sīmanis, Ingus Baušķenieks, Kashuks un Oskars Jansons.

Skaņdarbs «Teiksma» ierakstīts 2016. gada ziemā Vankūverā, Frommes kalna pakājē. Skaņdarba pamatā ir komponista Edgara Raginska sacerēts motīvs, kas darināts, interpretējot Jaņa Rozentāla gleznu ar tādu pašu nosaukumu. Oyaarss jeb Arvīds Laivinieks dalās iespaidos par skaņdarba tapšanu: «Mani vienmēr uzrunājuši varoņstāsti un leģendas, un Pēterburgā gleznotā Jaņa Rozentāla glezna «Teiksma» uzrunāja jau no pirmā acu uzmetiena. Papildu dziļumu tai piešķir fakts, ka atainotā līgavas laupīšanas tematika gleznas autoram nav bijusi sveša, jo pats savu dzīvesbiedri arī bija pamanījies «nolaupīt» no Somijas. Skaņdarbs «Teiksma» tapis starpkontinentālā sadarbībā ar pianistu, komponistu un vēstures entuziastu Edgaru Raginski, kura uzraudzībā bija krāsu izvēle, savukārt es pildīju otas funkcijas. Savulaik esmu apguvis vizuālās mākslas un gleznošanas pamatus, tāpēc mēģināju saskatīt un akcentēt paralēles starp Rozentāla krāsu paleti, gleznas kompozīciju, noskaņu un mūsu radīto skaņu pasauli. Gribētos domāt, ka šis skaņdarbs ir gleznas pārlikums skaņu audeklā.»

Radio «Naba» iecere, veidojot šo instrumentālo skaņdarbu izlasi, bija radoši aptvert un interpretēt mākslinieka Jaņa Rozentāla daiļradi visā tās daudzveidībā, tādējādi simboliski noslēdzot mākslinieka jubilejas gadu ar Latvijas mērogā nebijušu projektu, kurā novērojama divu nozīmīgu mākslas žanru – mūsdienu neatkarīgās mūzikas un par klasiķi dēvējamā Jaņa Rozentāla mākslas – satikšanās. Izlases prezentācijas koncerti notiks nākamā gada janvārī.

Izdevniecība NABA MUSIC/Melo Records, kas izveidota 2001. gadā kā viens no radio NABA projektiem, līdz šim izdevusi jau vairāk nekā četrdesmit ierakstus, dažādus albumus, singlus un izlases. Oriģināldziesmu izlases «Janis Rozentāls. Bez vārdiem» izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu