Labākie 2016. gada pašmāju albumi (5.-1.)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

2016. gadam izskanot, noslēdzam ielūkošanos pašmāju populārās mūzikas laukā, kurā šogad, līdzīgi kā citus gadus, izdoti (gan digitāli, gan CD, gan vinilā) vairāk nekā 100 jaunu ierakstu. Tāpat kā pagājušogad, šajā Ziemassvētku laikā piedāvāju 25 labāko pašmāju albumu sarakstu (izlases, EP, koncertalbumi netiek skaitīti) dažādos žanros. Jāsaka, ka daudzi vērtīgi un rezonējoši albumi šajā top25 tomēr neiekļuva, taču tas nenozīmē, ka tie ir bijuši slikti. Ikviens jauns ieraksts, kas ieskaņots Latvijā, turklāt vēl latviešu mēlē, ir notikums - lielāks vai mazāks, bet notikums. Lūk, klāt pēdējais piecnieks.

 
Foto: TVNET

Židrūns «Židrūns un tas, ko nevar nest»

«Židrūns un tas, ko nevar nest» - tā saucas trešais pašmāju rokgrupas «Židrūns» studijas albums, kas izdots oktobra vidū vinilplates formātā un publiski prezentēts Centrāltirgū. Grupa jaunajā ierakstā kļuvusi mazliet rāmāka, ja salīdzinām ar «Šņāc šoseja» laika «Židrūnu», taču ne mazāk enerģiska un nospriegota.

Foto: TVNET

 
Foto: Publicitātes foto

Iļģi «Tur kur mīti»

Ziemas saulgriežu laikā postfolkloras pionieri - grupa «Iļģi» izdevusi savu jauno albumu «Tur kur mīti». Piecpadsmito pēc skaita. Tas ilgi lolots, vienā elpas vilcienā iespēlēts un iedziedāts, pašu spēkiem ierakstīts un izdots.

Albuma ierakstā piedalījušies arī «Iļģu» draugi – Laima Jansone un Uģis Prauliņš. Sadarbībā ar viņiem tapušas kompozīcijas «Laima», kur solo daļā dzirdama Laimas spēlētā kokle, un «Pele», kurā skan Uģa smilšaini siltais balss tembrs.

Labākais tautas mūzikas albums!

Un, jā, komats virsrakstā esot izlaists apzināti.

Foto: Publicitātes foto

 
Foto: Publicitātes foto

Zig Zag «Ēzelītis IĀ»

Jūnija vidū pašmāju neatkarīgās mūzikas veterāni «Zig Zag» izdevniecības «Naba Music/Melo Records» apgādā laida klajā jaunu albumu kompaktdiska formātā ar nosaukumu «Ēzelītis IĀ». Ieraksts tapis bez ilggadējā dalībnieka Jāņa Brunovska, kura perfekcionisms aizkavēja iepriekšējās plates («Gadu laiki») izdošanu, un muzikāli ir atgriešanās pie deviņdesmito gadu vidus skanējuma. Nevar nepamanīt arī grupas «The Cure» ietekmes.

Albumā nav iekļautas tikai jaunas dziesmas, bet apkopoti arī skaņdarbi, kas radīti no motīviem, skicēm, kas glabājušies grupas mēģinājumu ierakstu arhīvā.

Foto: Publicitātes foto
 
Foto: Publicitātes foto

Deniss Paškevičs «Yours Faithfully»

Lielisks džeza mūzikas ieraksts, kas iekļuvis arī starp «Austras» balvas labākajiem desmit.


Plašāku viedokli par šo ierakstu lasi šeit:

Foto: Publicitātes foto

2.

 
Foto: Publicitātes foto

Rīgas Modes «Fantastiski»

Rīgas priekšpilsētu pelēkās ikdienas dokumentētājs, dziedātājs un dziesmu vārdu autors - ogrēnietis Kalvis Bormanis un viņa vadītā grupa «Rīgas Modes» šogad laidusi klajā pirmo pilnmetrāžas vinilplati, kas ir viens no spilgtākajiem debijas ierakstiem pašmāju mūzikā, kāds pēdējos desmit gados ir piedzīvots. Pelnīta arī «Austras» balva, t.i., pašmāju mūzikas kritiķu kolektīvs apbalvojums gada labākajam albumam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu