Mūžībā aizgājusi dziesminiece Austra Pumpure

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūžībā 88 gadu vecumā aizgājusi dziesminiece Austra Pumpure, portālam TVNET apstiprināja «Austras biedrībā». Pumpure mūžībā aizgājusi šodien, 3.janvārī.

Austra Pumpure (Bukševica) dzimusi 1928. gada 26. novembrī. Lielāko mūža daļu viņa pavadījusi Liepājā.

Pumpure ir dziesminieku kustības pamatlicēja Latvijā, un par savu skolotāju viņu uzskata daudzi. Mūziķe pazīstama arī ar Imanta Kalniņa dziesmu interpretācijām.

Pumpure bērnību aizvadījusi Rucavas (tagad Nīcas) pagasta Kalnišķos. Mūzikas talants viņai bija jau šūpulī ielikts – vecaistēvs spēlēja cītaru, tēvs vadīja Nīcas un Bārtas pūtēju orķestri un piedevām spēlēja akordeonu, kas kļuva par Austras pirmo un pēc tam arī Liepājas teātrī spēlēto instrumentu. Mācījusies Kalnišķu četru klašu Ezera skolā, Nīcas pamatskolā, no 1948. līdz 1955. gadam Liepājas mūzikas vidusskolas kordiriģentu nodaļā un vienlaikus apguvusi ģitāras un akordeona spēli tautas instrumentu nodaļā, raksta «Irliepaja.lv».

No 1955. gada Pumpure bija ģitāriste Liepājas teātrī. Līdz ar Imanta Kalniņa ierašanos Liepājā 60. gadu vidū Liepājas teātrī radās pirmās izrādes ar viņa mūziku. Kalniņa teātrim sacerētās dziesmas Pumpure iemācījās vispirms par prieku sev un tās dziedāja draugu kompānijās, sevi uz ģitāras pavadot. Viņa zināja, ka nedrīkst šīs pērles paturēt sev, tomēr nebija droša par panākumiem, līdz burtiski ar varu viņu uz skatuves izstūma Oļģerts Kroders.

Kā raksta muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, pirmais publiskais Austras koncerts notika Rīgā, Mākslas darbinieku namā, un vienā mirklī dziesminiece atrada savu publiku, kas bija klusāka un domīgāka par to, kas pulcējās estrādes ansambļu koncertos. Tobrīd viņai likās, ka nodziedās dažus koncertus un viss, bet pa šo laiku, kopš 1975. gada, Pumpure izveidojusi veselas piecas dažādas Imanta Kalniņa dziesmu programmas.

Atmodas laikā Pumpure bija viena no dziesmotās revolūcijas iedvesmotājām. No 1988. gada savā vārda dienā, 5. martā, rīkojusi dziesmotās «Austras dienas», bet vēlāk bijusi Liepājas aktrišu folkloras kopas «Atštaukas» un kultūrvēsturisko vietu kopēju «Optimistu pulks» dalībniece.

Pumpure divreiz bijusi arī Gada liepājnieces goda ieguvēja, kā arī 1998. gadā apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu