«Zelta mikrofonu» par mūža ieguldījumu saņems «Dzeguzītes» vadītāja

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uz Dailes teātra skatuves 28. februārī tiks godināta Daila Martinsone, Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa «Dzeguzīte» vadītāja, saņemot Mūzikas ierakstu gada balvu «Zelta mikrofons» par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

«Bērnu uztaisa vecāki. Es viņu izmīcu. Ar jebkuru cilvēku ir savstarpēja jušana, stīgas, kas vieno, – ja man tas bērns patīk, es gribu ar viņu strādāt un pat nezinu, kas no viņa iznāks,» saka Daila Martinsone, Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa «Dzeguzīte» vadītāja.

Jau 45 gadus darbs Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa «Dzeguzīte» vadītājai Dailai Martinsonei ir bauda, atpūta un dzīves piepildījums. Pateicoties Dailas talantam un enerģijai, «Dzeguzīte» kļuvusi slavena tālu aiz Latvijas robežām, Latvijas bērnu balsis skanējušas daudzmiljonu auditorijai televīzijā un izslavētās koncertzālēs. Martinsones aicināti, ar «Dzeguzīti» sadarbojušies izcili solisti un Latvijas bērnu mūzikas repertuāru papildinājuši ievērojami skaņraži.

Foto: Publicitātes foto

Daila Martinsone (dz. Pēce, 1939) uzaugusi muzikālā ģimenē Limbažu novada Svētciema pagasta Ieviņu mājās, kopš 1965. gada dzīvo Ikšķilē. Ievērojamā mūzikas pedagoģe mācījusies Lāņu septiņgadīgajā skolā (1947-1954) un Salacgrīvas vidusskolā (1954-1958). Skolas gados Daila dziedājusi, spēlējusi, dancojusi, apguvusi klavierspēli, ar koncertiem apceļots viss Limbažu novads. Lai īstenotu sapni – kļūtu par dziedāšanas skolotāju – Daila iestājās Rīgas Pedagoģiskās skolas Mūzikas pedagoģijas nodaļā. Studijas turpināja Latvijas Valsts konservatorijas Izpildītāju fakultātes Kordiriģēšanas nodaļā (1960 – 1965), ir diplomēta dziedāšanas skolotāja un koru diriģente.

Darba gaitas mūzikas laukā Daila Martinsone sākusi kā VEF jauktā kora kormeistare pie Ēvalda Skudras. 1964. gadā bija Preiļu rajona koru virsdiriģente, darbojusies kā jauktā kora Lāčplēsis kormeistare, vadījusi Rīgas Farmaceitiskās fabrikas un kolhoza Lāčplēsis vokālos ansambļus, kopš vidusskolas laikiem piedalījusies visos Dziesmu svētkos.

1965. gadā Daila Martinsone sāka darbu Latvijas Radio, kur vispirms strādāja par Mūzikas redakcijas redaktori (1965 – 1968), vēlāk par muzikālo noformētāju Bērnu raidījumu redakcijā (1968 – 1988). Kopš 1972. gada Daila Martinsone ir Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa «Dzeguzīte» mākslinieciskā vadītāja.

Repertuāra veidošanā Martinsone aktīvi sadarbojusies ar redzamākajiem latviešu komponistiem, sākot ar Zigurdu Rezevski, Zigismundu Lorencu, Gunāru Rozenbergu, Ivaru Vīgneru, Gunāru Freidenfeldu līdz Helvijam Stengrevicam, Kārlim Lācim un daudziem citiem. Kopš 1981. gada visražīgāk izvērtusies sadarbība ar Raimondu Paulu, kas ilgus gadus strādājis arī par «Dzeguzītes» koncertmeistaru.

Komponists Kārlis Lācis atceras: «Man «Dzeguzīte» bērnībā bija kas tāls un neaizsniedzams, tas, ko pa TV rāda. Visi zināja «Dzeguzīti» un Dailu. Tāpēc jau pēc gadiem man nebija jautājumu, kam uzticēt bērnu albumu «Lāču tēta dziesmas». Es domāju, mums visiem tas bija labs piedzīvojums. Es apbrīnoju to Dailas možumu un vienmēr labo garastāvokli. Viņa tik daudziem bērniem ir muzikālā mamma jau gadu desmitiem, un daudziem maniem draugiem, pieaugušajiem, «Dzeguzīte» ir bijis neaizmirstams viņu bērnības posms. Un tas viss, pateicoties Dailai un Maestro!»

Ievērojams bijis «Dzeguzītes» devums ierakstu jomā: sākot ar 20. gs. 70. gadu vidu, klajā nākušas ansambļa skaņuplates, kam sekoja kasetes un kompaktdiski, albumu skaitam ietiecoties trijos desmitos. Tikpat nozīmīga bijusi Dailas Martinsones rosinātā koncertdarbība. Ansambļa priekšnesumi gan koncertos, gan ierakstos notikuši kopā ar daudziem populāriem māksliniekiem, kuru vidū bijuši dziedātāji Ingus Pētersons, Aija Kukule, Laima Vaikule, Andris Daņiļenko, Intars Busulis, dziedošie aktieri Harijs Spanovskis un Jānis Paukštello, Dainis Porgants u.c.

Daila Martinsone apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni (2010), kam 2017. gadā pievienojas Latvijas mūzikas ierakstu balva par mūža ieguldījumu – «Zelta mikrofons».

Jau ziņots, ka 28. februārī Dailes teātrī jau 21. reizi notiks svinīgā Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons ceremonija, kurā balvas tiks pasniegtas aizvadītā gada spožākajiem ierakstiem 19 kategorijās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu