Izdota latgaliešu dziesmu izlase «Ceļīs, bruoļ»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Otrdienas vakarā Latgales pārstāvniecībā Rīgā, Torņa ielā 4/III norisinājās latgaliešu dziesmu izlases CD «Celīs, bruoļ!» atvēršanas pasākums, kurā piedalījās vairāki izlases tapšanā iesaistīti mūziķi. To starpā arī Renārs Kaupers («Prāta vētra») un Jānis Aišpurs («The Sound Poets»). Aplūko foto no pasākuma!

Viens no pirmajiem izlases muzikālajiem vēstnešiem bija dziesma «Pīmiņ, bruoļ». Tās teksta autors – Osvalds Kravaļs, mūzikas autori – Māris un Valdis Muktupāveli. Dziesmu izpilda Renārs Kaupers, Jānis Aišpurs, Ingars Gusāns («Sovvaļnīks», «Borowa Mc») un Arnis Slobožaņins («Dabasu Durovys»). Dziesmu izlase ir mūziķu veltījums Latvijai simtgades svētkos.

Latgaliešu dziesmu izlase ir atgādinājums par 1917. gada Latgales kongresu, kur latgalieši pieņēma valstiski svarīgu lēmumu – apvienoties ar pārējo novadu – Vidzemes un Kurzemes latviešiem. Šis lēmums vēlāk sekmēja kopīgas Latvijas valsts izveidi.

Izlasē, nedaudz citādos aranžējumos, ir iekļautas dažādu stilu un laikmetu latgaliešu kultūrai nozīmīgas kompozīcijas. Šeit var atrast gan latgaliešu tautas dziesmas («Kur gaismeņa», «Rūžeņa», «Tuoli dzeivoj» u.tml.), gan arī dažādu stilu un paaudžu, pazīstamas, latgaliešu oriģināldziesmas («Skaidra volūda», «Īt muna tauta», «Vysskaistuokai meitiņai», «Screen», «Pusnakts Triādis» u.tml.).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu