Top5 pusgada labākie pašmāju albumi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gads atkal jau pusē, un pienācis laiks atskatīties uz paveikto pašmāju mūzikā. Sešu mēnešu griezumā, neskatoties uz to, ka albuma formāts ar katru gadu kļūst mazāk aktuāls, mp3 un taustāmā veidā izdoti vairāk nekā piecdesmit jaunu mūzikas ierakstu (gan mazalbumi (EP), gan pilnmetrāžas plates), klajā laistas dažas izlases («Iļģu», Ž. Siksnas, V. Lapčenoka, «Janis Rozentāls. Bez vārdiem», «Ceļīs, bruoļ», «Sviests 7»), viens koncertieraksts («Rihards Lībietis Orchestra» izdevis albumu «Live In Concert») un pie Latvijas mūzikas apvāršņa parādījušies vairāki interesanti un daudzsološi jauni mūziķi («Podruga», «Himnas»). Bez noteiktas secības izceļam piecus labākos.

Žanriski izdotā mūzika aptver plašu spektru. Klajā nākuši folkmūzikas, džeza, elektroniskās, eksperimentālās, hiphopa, metāla, pop un rokmūzikas ieraksti, lieku reizi apliecinot to, ka Latvijā mīt ļoti dažādi, atšķirīgi domājoši radoši ļaudis. Kā allaž aktīvi ir reperi un bītmeikeri, kuri savu mūziku galvenokārt publicē tīmeklī, tradicionālu latvju pop un rokmūziku turpina izdot «Mikrofona ieraksti», pieturēdamies pie kompaktdiska, audiokasetes formātā albumu izdevis bītmeikers no Rīgas PRGMAT, jaunu mūziku klajā laidušas izdevniecības «Lauska», «Upe tuviem un tāliem» (Jāņa Erenštreita vadībā ieskaņotās, latviešu tautas dziesmas), taču lielākais vairums mūziķu ar izdošanu saistītās formalitātes ir pārņēmuši paši savā kontrolē.

Top5 diemžēl visiem ierakstiem vietas nepietiek, tādēļ pieminēšu vēl vairākus vērtīgus mūzikas albumus (EP netiek ņemti vērā), kuri palikuši aiz strīpas. Noteikti jāmin vairāki tautas mūzikas ieraksti («Garataka», «Ducele», «Imanta Dimanta un draugi», «Ilža», Ziemeļanglijas folkloras kopa «Dūdalnieki», «Austrumkalns»...), pāris smagā gala ieraksti (OGHRE, «Mindesign»...), šis tas no hiphopa (asprātīgais «Singapūras satīns», Edavārdi, Fakts...). Interesants ir pašmāju sintpopa dueta «STandART» trešais albums «Jūrasputnu mistērijas», kurā iestrādāti literatūras un folkmūzikas elementi. «Baložu pilni pagalmi» izdevuši «ierindas albumu», «Carnival Youth» sasparojušies un noriskējuši ar ierakstu latviski. Arī popmūzikā pirmie seši mēneši bijuši gana ražīgi - jauni Linda Leen, Ievas Sutugovas, «Labvēlīgā tipa» albumi. Man ļoti pat patika Normunda Rutuļa, Intara Busuļa, «Astro’n’out» ieraksti. Noteikti jāpiemin arī ska/poppanka apvienības «All Day Long» debijas albums, pirmais grupas diezgan ilgajā pastāvēšanas vēsturē. Elektroniskās mūzikas laukā jauni Oriole, Martinez Gonzalez, «Sound Meccano» ieraksti. Notiek arī veiksmīgāki un ne tik veiksmīgi eksperimenti (izdots Andra Indāna un Henrika Eliasa Zēgnera albums, arī «Mona De Bo» drouna vinils). Pārstāvēts arī džezs (Dāvis Jurka) un fanks («Very Cool People»).

Pieci labākie šā gada albumi līdz šim...

- Ansis «Balzams»

Kamēr Arstarulsmirus turpina kūleņot pozitīvo domu apburtajā lokā, Gacho un Fakts vicina augstu paceltu ballīšu hiphopa karogu, savukārt Ozols savā mūzikā injicē jauno reperu asinis, par savas paaudzes reperi numur 1 kļuvis producents un rīmētājs Ansis Kolmanis jeb vienkārši ansis. Viņa šogad izdotais «Balzams» ir jauns pagrieziena, atskaites punkts Latvijas hiphopā.

- Manta «Karaliene Anna»

Edgars Šubrovskis mūzikas cienītājiem pazīstams jau kopš 90. gadu sākuma, kad darbojās pankroka grupā «M. Gvarde». Viņa statuss pašmāju mūzikā ir pamatīgi iecementēts, un arī apvienības «Manta» ieraksti nes sevī daļu no Šubrovska personības un 90. gadu «andergraunda» paaudzes.

- Frailty «The Way Of The Dead»

Kamēr klusē «Skyforger», iespēja sevi apliecināt radusies arī citām pašmāju smagā metāla apvienībām. Salīdzinoši kustīgāku, ritmiskāku plati ar Tuvo Austrumu mūzikas elementiem izdevusi death/doom metal apvienība «Frailty».

- Selffish «He She Them Us»

Elektroniskās, eksperimentālās mūzikas laukā brīnišķīgu plati izdevis Andrejs Eigus (1973), kurš kopš 2002. gada darbojas elektroniskajā mūzikā ar skatuves vārdu «Selfish». Jaunais albums izdots apgādā «Serein», kas bāzējas Velsā. Varbūt kāds iebildīs, ka tas jau nav Latvijā izdots, bet, manuprāt, lietas būtību tas nemaina.

Pirms «Selfish» Andrejs darbojās ar pseidonīmu Mr Byte (1997–2001). 1995. gadā viņš bija izveidojis pirmo elektroniskās mūzikas portālu, kas veltīts elektroniskajai mūzikai «andrews.lv».

- Sniedze Prauliņa «Inkrustācija»

Pašmāju popmūzikā jau kopš padomju gadiem populārs ir komponista/solistes modelis, kas pārmantots arī mūsdienās. Uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt dziedātājas, kuras pašas sacer mūziku, vārdus un izpilda tos dzimtajā mēlē. Sniedzes Prauliņas debijas albums «Inkrustācija» šajā kontekstā ir notikums ar lielo N, jo jaunā māksliniece (viņa arī Uģa Prauliņa un Silvijas Silavas meita) ne tikai pati dara iepriekš minētās lietas, bet albuma bukletā ir iestrādājusi pati savus literāros eksperimentus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu