Cēsīs notiks 8. Kasešu nakts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/cass_ette

15. jūlijā mākslas telpā «Mala», Cēsīs, Lielajā Skolas ielā 4, notiks jau astotais cikla «Kasešu nakts» pasākums. Tas veltīts analogajiem datu nesējiem – kasetēm un magnētiskajām lentēm. Šoreiz «Kasešu nakts» sāksies jau sestdienas pēcpusdienā – pulksten 16:00, jo pasākuma izglītojošajā daļā piedalīsies ļoti īpašs viesis – leģendārais skaņu inženieris un mūzikas kolekcionārs Juris Lapinskis no Rīgas. Pagājušā gadsimta 60.-70. gados viņš bija Padomju Savienībā zināmākais nelegālais ārzemju mūzikas tiražētājs jeb pirāts. Viņš pasākuma pirmajā daļā pastāstīs par mūzikas kolekcionāra dzīvi Padomju Savienībā un citām savām radošajām aktivitātēm, kā arī atbildēs uz interesentu jautājumiem.

Savas muzikālās aktivitātes Juris Lapinskis sāka jau bērnībā. Viņu aizrāva radiotehnika. Redzot dēla interesi, tēvs 1956. gadā viņam uzdāvināja radioaparātu «Rīga 10». Izmantojot savas tehniskās prasmes, Juris uzlaboja radioaparāta iespējas un bez grūtībām varēja uztvert tādas radiostacijas kā BBC World Service, Deutche Welle, Radio Nederland, Radio Cairo, Voice of America un citas. Tajā laikā Juris Lapinskis klausījās ļoti dažādu mūziku - no rokenrola, džeza, blūza un deju mūzikas līdz klasikai, tautasdziesmām un gospeļiem. Ārzemju mūzikas ierakstus no radio, gan savām, gan draugu vajadzībām, ar pašbūvēta magnetofona palīdzību Juris sāka jau 1957. gadā. Ieraksti izdevās augstā kvalitātē, tāpēc par tiem sāka interesēties arvien vairāk cilvēku. Lai arī padomju gados tas bija ļoti sarežģīti, tomēr Juris Lapinskis atrada iespējas, kā nelegāli iegādājās jaunākās Eiropā un ASV. izdotās vinila plates, kuras par attiecīgu samaksu interesentiem ierakstīja magnētiskajās lents. Pieprasījums bija tik liels, ka bieži trūka laika, lai visus pasūtījumus izpildītu, jo hobijs bija jāapvieno ar inženiera darbu Popova radiorūpnīcā. Reizēm pie mājas izveidojās cilvēku rinda. Pēc ierakstiem uz Rīgu ieradās melomāni arī no citām Padomju Savienības republikām. Astoņdesmito gadu sākumā par Jura Lapinska aktivitātēm ieinteresējās padomju represīvās iestādes. Juri Lapinski apsūdzēja, un viņš uz astoņiem mēnešiem nonāca Centrālcietumā, bet pēc tam divus gadus pavadīja labošanas darbos dažādos ražošanas uzņēmumos Bolderājā, kā arī Cēsu un Aizkraukles rajonā. Tur viņš pamatā veica elektriķa pienākumus. Pēc Padomju Savienības izjukšanas Juris Lapinskis Rīgas Centrāltirgū sāka savu audioierakstu biznesu. Tolaik mūziku ierakstīja un tirgoja pamatā lentēs un kasetēs. Juris Lapinskis joprojām aktīvs ir arī mūsdienās. Viņš restaurē audioierakstus un strādā radiostacijā «Merkurs», kur veic tehniskā darbinieka pienākumus un vada savu raidījumu. Radiostacijas muzikālo noformējumu veido audioieraksti no plašās Jura Lapinska kolekcijas.

Kasešu nakts» otrā daļa sāksies pulksten 21:00, kad savu performanci klātesošajiem piedāvās Cēsu kasešu žokeju apvienības Zeme – Gaiss dalībnieki Andrejs Matvejs un Armands Kanaviņš. Pasākuma turpinājumā ap pulksten 22:30 uz skatuves kāps viens no Latvijas elektroniskās deju mūzikas pamatlicējiem, pirmās deju mūzikas grupas «Dvēsele» dibinātājs, leģendārais Liepājas lenšu žokejs Mārcis Grīnbarts, kura augsto profesionālo līmeni bija iespēja novērtēt 4. Kasešu nakts apmeklētājiem. Pasākuma noslēgumā uzstāsies Cēsu kasešu žokejs Raimonds Mežaks. Par «Kasešu nakts» video noformējumu rūpēsies video žokejs Ģirts Užāns no Rīgas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu