Iemīļotas dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem Dzintaru koncertzālē (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau ceturtais festivāls «Bigbank Latvijas pērles» izskanēs augusta pēdējā nedēļas nogalē, vienuviet pulcējot iemīļotus Latvijas popmūzikas dziedātājus, kas izpildīs latviešu mūzikas spožākās pērles. Šoreiz festivāla uzmanības centrā izvēlēti trīs ievērojami dzejnieki, kuru daiļrade kļuvusi par neatņemamu latviešu dziesmu pamatu. Festivāla otrajā vakarā, 26. augustā, skanēs dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem.

Dzintaru koncertzālē skanēs iemīļotas dziesmas, kā arī melodijas no teātriem un operām, kurās Zālītes dziesmu vārdus mūzikā iemūžinājuši izcilākie komponisti, kā Maestro Raimonds Pauls, Jānis Lūsēns, Uldis Marhilevičs, Zigmars Liepiņš, Mārtiņš Brauns un daudzi citi. Kā stāsta pati Māra Zālīte, «ir dziesmas, ko visi dzied un nevar iedomāties, ka tie ir mani vārdi. Viņi nezina, ka, piemēram, «Komunālais blūzs» vai «Trīs lietas» ir ar Zālītes vārdiem. Un, kad uzzina, tad brīnās. Esmu laimīga, ka tik daudzi komponisti ir devuši maniem vārdiem jaunu sparu, tā ir dzejoļa otrā piedzimšana.»

26. augusta vakarā uz skatuves kāps tādi dziedātāji kā Andris Ērglis, Antra Stafecka, Rihards Lepers, Dainis Skutelis, Anmary, Mārtiņš Ruskis, Aija Andrejeva, Oranžā kora meitenes, grupa «Četri vienā» un citi, kuri atskaņos labi zināmās un skaistākās melodijas ar Zālītes vārdiem.

Vakara pirmajā daļā izskanēs teātru un operu mūzika, kura labi pazīstama arī ārpus izrāžu rāmjiem. No izrādes «Meža gulbji» skanēs sentimentālās dziesmas «Vecais zābaciņš (Kad man maziņam)», «Kālab gribas kā putnam kliegt», tāpat tiks izdziedātas izrāžu «Tobago» («Uz priekšu, Kurzeme», «Uz Tobago»), «Lāčplēsis» («Uz krustcelēm»), «Sfinksa» («Nē, manis nav») un daudzu citu populārākās dziesmas.

Koncerta otrajā daļā skanēs vēl daudzas iemīļotas dziesmas, kā «Piena ceļš» jeb «Fināla dziesma» no k/f «Sprīdītis», kas vienaldzīgu neatstāj nevienu, kā arī enerģiskā «Tuvu tuvu» par kuru dzejniece saņēmusi Autortiesību bezgalības balvu kā visvairāk izpildīto muzikālo darbu. Izskanēs arī neaizmirstamā «Trīs lietas», kuras unikālo Harija Spanovska vokālo partiju Dzintaru koncertzālē uzņēmies izpildīt talantīgais Rihards Lepers. Mūziķu kopkoris izpildīs iemīļoto «Tik un tā», kas ar savu drosmīgo skanējumu nesusi tautas mīlestību un atzinību komponistam Uldim Stabulniekam. Skanēs arī leģendārā dziesma «Komunālais blūzs», kuras videoklips savulaik izpelnījās slavu ar ālēšanos un netipisku vieglprātību.

Arī Intara Busuļa dziesma «Nākamā pietura - depo» ar Zālītes vārdiem akustiskā izpildījumā skanēs koncertā. Dzejnieces radītie teksti ir arī Aijas Andrejevas pirms dažiem gadiem klajā laistā albuma «Mežā» pamatā – tajā sievišķīgos un jutekliskos Zālītes vārdus mūzikā ietērpis komponists Kārlis Lācis, un koncertā varēs dzirdēt gan «Tumsā», gan pašu tituldziesmu «Mežā».

Uz skatuves kāps arī jaunā un talantīgā grupa «Četri vienā», kuri izdziedās melanholisko «Veltījumu» ar M.Brauna mūziku, kā arī viņu izpildījumā skanēs pašu komponēts pirmatskaņojums ar Zālītes vārdiem.

Māra Zālīte dalās emocijās: «Es priecājos, ka šie trīs vakari dziesmu tapšanas procesā izcels tieši dzejnieka lomu. Īsteni laba dziesma prasa labus vārdus, labu dzeju. Dziesma var būt ļoti populāra, bet to nedziedās pēc simts gadiem, ja nebūs laba dzeja. Dziesmai ir divi autori, un tā ir bagātība - zināt arī teksta autoru.»

Festivāls «Bigbank Latvijas pērles» notiek jau ceturto gadu un ir vienīgais tik plaša mēroga pasākums Dzintaru koncertzālē, kas izceļ tieši Latvijā radītu mūziku, ko izpilda košākie latviešu mūziķi. Festivāla ietvaros 25.augustā tiks godināta Jāņa Petera daiļrade, savukārt noslēguma vakarā, 27.augustā, izskanēs Guntara Rača labāko darbu izlase.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu