Tiks izdots jauns pašmāju etno minimālisma mūzikas albums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

7. oktobrī Jersikas ielā 21, Rīgā, norisināsies ikgadējā Vinila diena un viens no tās galvenajiem notikumiem šoreiz būs jaunās izdevniecības «Jersika Records» paspārnē izdots debijas albums neparastam pašmāju etno minimālistiskās mūzikas duetam, kurā sadarbojušies džeza kontrabasists Staņislavs Judins un tautas mūzikas apvienības «Tautumeitas» vadītāja Asnate Rancāne. Albums nodēvēts par «Op.2».

Staņislavs Judins meklē iedvesmu etniskajā, tautas mūzikā, Asnate Rancāne – improvizācijā. Duets «Stanislav Yudin & Asnate Rancane» radies no idejas apvienot atšķirīgās muzikālās pieredzes. Kopskaņa rodas, savienojot Staņislava improvizācijas un kompozīcijas ar Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru. Oriģinālmūziku ar tautas tekstiem dueta repertuārā papildina tautas melodiju apdares.

Staņislavs Judins visvairāk zināms kā džeza un improvizācijas mūzikas kontrabasists, kurš bieži piedalās dažādos eksperimentālās mūzikas projektos. Viņš arvien vairāk pievēršas kompozīcijai, brīvai improvizācijai un pārliecināts, ka iedvesmu iespējams rast tepat dzimtajā zemē.

Asnate Rancāne ir etniskās mūzikas pētniece, multiinstrumentāliste un tautas mūzikas grupas «Tautumeitas» vadītāja. Tradicionālajā mūzikā viņa iesaistījusies jau kopš bērnības un meklē iedvesmu improvizācijā, kuras radīšanā izmanto zināšanas un pieredzi, kas gūta, strādājot ar folkloras mantojumu.

Kopprojekta saknes meklējamas pērn. Kopīgu eksperimentu laikā, izmantojot neparastu tehniku un improvizējot, abi mūziķi ir atraduši savu īpašo skanējumu un stilu, kā rezultātā tapis albums. Tajā iekļautas astoņas folkloras kompozīcijas: četras latviešu tautasdziesmas, kas izpildītas dažādos dialektos, kā arī bulgāru, ukraiņu, lietuviešu un krievu tautasdziesmas.

Dziesmas no visa folkloras mantojuma tika atlasītas saskaņā ar mūziķu gaumi un patiesībā uzskatāmas par pašu mūziķu mīļākajām tautasdziesmām. Tomēr šo albumu nevar uzskatīt gluži par folkloras ierakstu, jo dziesmu neparasto aranžējumu un izpildījuma dēļ tās drīzāk pieder minimālisma mūzikas pasaulei.

Albums nāks klajā gan vinila plašu, gan nedaudz vēlāk arī kompaktdisku formātā. CD izdevējs būs «Brīvās mūzikas centrs» un albuma izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Interesanti, ka platēm un diskiem atšķirsies dizains.

Albumu platē izdodošās «Jersika Records» izveidotājs ir Mareks Ameriks, kurš zināms gan kā rokgrupas «Satellites LV» bundzinieks, gan kā vinila formāta dīdžejs. ««Jersika Records» ir džeza, improvizētās un eksperimentālās mūzikas izdevniecība Rīgā, Ķengaragā, kas izdos analogi ieskaņotus ierakstus «Jersika Records Analogue» sērijā un digitāli veiktos «Jersika Records Digital» sērijā,» stāsta Mareks. «Izdevniecība ierakstus izdos tikai vinila skaņuplašu formātā un publicēs visos mūzikas straumēšanas servisos. Pirmā skaņuplate, kas tiks izdota «Jersika Records Digital» sērijā ir Staņislava Judina un Asnates Rancānes albums «Op.2». Tas patīkami pārsteidz ar laikmetīgu folkloras interpretāciju minimālismā, eksperimentālajā un meditatīvajā mūzikā. Spēcīgs dziedājums un novatoriska pieeja kontrabasa spēlei, kas atklāj šā instrumenta plašās iespējas. Dziļa mūzika.»

Albuma prezentācija notiks 7. oktobrī plkst. 16 Vinila dienā Jersikas ielā 21.

Duets «Stanislav Yudin & Asnate Rancane» līdz šim uzstājies kultūras pilī «Ziemeļblāzma» kopā ar Jasmīnas kori, «Laiks Ziedonim» apbalvošanas ceremonijā Latgales vēstniecībā «GORS», konferencē «TEDxRiga», kā arī festivālā «Komēta» un Saulkrastu Džeza festivālā.

14. oktobrī gaidāmi uzreiz trīs jaunā albuma prezentācijas koncerti Kalnciema kvartālā jaunās mūzikas festivāla «Arēna» projekta «Četras telpas» ietvaros. Koncertu sākums: plkst. 11.00, plkst. 12.30 un plkst. 14.00. Vēl duets «Stanislav Yudin & Asnate Rancane» uzstāsies 16. decembrī Lūznavas muižā, piedaloties folkloristei Aurēlijai Rancānei un perkusionistam Mārtiņam Miļevskim.

www.facebook.com/yudin.rancane

www.facebook.com/viniladiena

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu