Klajā nācis akustisko ģitāru dueta «Bague Duo» pirmais albums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Viens no Latvijas labākajiem ģitāristiem Aivars Hermanis par sevi atgādina ar jaunu albumu, šoreiz talkā ņemdams jaunākas paaudzes mūziķi, ģitāristu Ēriku Upenieku. Ģitāristu dueta «Bague Duo» diskā skan Hermaņa un Upenieka oriģinālmūzika – desmit instrumentāli skaņdarbi pašradītos aranžējumos.

Kad, ziemai tuvojoties, Latvijas pļavas pieauž rudenīgi melanholiskas miglas strēles, dvēseli sasildīs atturīgas smeldzes piepildītas, sirsnīgas melodijas no Aivara Hermaņa un Ērika Upenieka ģitārdueta «Bague Duo» pirmā albuma. Fantāziju rosina jau skaņdarbu nosaukumi vien – «Visums», «Jūra», «Vēstules un atklātnes» u.c. Abu mūziķu radīto jaundarbu vidū ir tikai viens izņēmums – «Klopēdijas dziesma». Tēma tapusi pagājušā gadsimta 80. gadu nogalē, kad Aivars Hermanis radīja mūziku radiouzvedumam Muzikāla lablāde par dzejnieku Beržiānu, viņa draugiem un Ievāko Sīnaidnieku, kur šo dziesmu ar Kaspara Dimitera vārdiem dziedāja Maija Lūsēna. Hermaņa un Upenieka kompozīcijas skan pašu radītos aranžējumos un pašu autoru veiktos ierakstos. Ierakstu tapšanā piedalījušies arī Juris Kristons un Artis Orubs, kā arī Raimonds Macats, šoreiz skaņu ieraksta miksētāja lomā.

Ģitārista, komponista, aranžētāja Aivara Hermaņa 40 gadus ilgā pieredze, radošie sasniegumi un iegūtā atzinība jau vien ir ķīla katra jauna darba vērtībai. Šoreiz rūdītais mūziķis spēkus apvienojis ar muzikālajās aprindās jau ievērību guvušo Ēriku Upenieku – ģitāristu, komponistu un aranžētāju. Aivars un Ēriks kopā muzicē kopš 2014. gada, viņu muzikālās satikšanās vidutājs bijis Hermaņa ilggadējs radošais partneris un domubiedrs, dziedātājs un multimākslinieks Igo, kura pavadošās grupas mūziķis tolaik bija Upenieks. Trijotne 2013. gadā sevi pieteica ar romantisko programmu «Tu esi atnākusi». Gadu vēlāk abu ģitāristu duets jau izveidoja patstāvīgu koncertprogrammu. Tajā skanēja gan populāru melodiju ģitārapdares, gan pašsacerētas instrumentālas kompozīcijas. 2016. gada nogalē tika radīta īpaša Ziemassvētku koncertprogramma, bet tagad «Bague Duo» sevi piesaka ar ierakstu albumu.

Sava dueta nosaukumu mūziķi atvasinājuši no katalāņu mūzikas instrumentu darbnīcas H. Bague vārda, jo gan Aivars, gan Ēriks spēlē tur izgatavotas akustiskās ģitāras. «Bague» ne tikai katalāņu valodā nozīmē – gredzens, šo terminu lieto gan arhitektūrā, gan juveliermākslā. Tikpat daudznozīmīga ir mūzika, ko atskaņo latviešu ģitāristu duets. Reizē H. Bague instrumentu tapšanai un izplatībai ir izteikti ģimeniska būtība – tikpat radniecīgi savā muzikālajā domāšanā ir abi ģitāristi, kuru spēles stils balstīts flamenko un Latīņamerikas džeza tradīcijās. Un likumsakarīgi, ka jaunradītās kompozīcijas šķiet spāniskas saules un baudpilnas dzīves uztveres uzlādētas. Šīs mūzikas skanējums ir vienlaikus lakonisks un fantāziju rosinošs, un sniegs baudījumu gan atpūtas brīžos, gan dāvās harmoniju un enerģiju jaunam darba cēlienam.

Par mūziķiem:

Ģitārista, komponista, aranžētāja – liepājnieka Aivara Hermaņa (dz. 1955) vārds mūzikas pazinējiem komentārus neprasa. Panākumiem vainagots bijis viss viņa līdzšinējais veikums – koncerti un ieraksti. Viņš darbojies grupās «Suvenīrs», «Tip Top», «Modo», «Opus», «Remix», Raimonda Paula ansamblī, Laimas Vaikules grupā u.c. Sevi apliecinājis kā virtuozs un lielisks improvizētājs, ir vairāk nekā 100 dziesmu un instrumentālu skaņdarbu autors. Uzstājies Eiropā un Āzijā, ASV, Kanādā, un kā studijas mūziķis piedalījies vairāk nekā 1000 skaņdarbu ierakstos. Izdoti divi Hermaņa instrumentālās mūzikas soloalbumi – «Mans laiks» (2000) un «Liepājas iela» (2014). Pēdējais ieguvis Gada ierakstu balvu kā labākais 2014. gada instrumentālās mūzikas ieraksts Latvijā.

Ģitārists, komponists un aranžētājs Ēriks Upenieks (dz. 1979) kā ģitārists darboties sācis Jelgavas bigbendā, 2001. gadā absolvējis Jelgavas mūzikas vidusskolas kontrabasa klasi. Sekoja darbs dziedātāju Normunda Rutuļa un Igo pavadošajās grupās, projektā «Viva La Bomba». Upenieks sadarbojies ar redzamākajiem Latvijas dziedātājiem, dažādu grupu sastāvos muzicējis ārvalstīs, aktīvi darbojies kā sesijas mūziķis – Upenieka ģitāra skanējusi vairāk nekā 100 dziesmu ierakstos. Ieskaņoti arī divi instrumentālās mūzikas soloalbumi.

Kompaktdiska prezentācija notiks Mūzikas namā Daile 19. oktobrī plkst. 16.

Pirmo reizi visi CD ierakstītie skaņdarbi plašākai publikai tiks atskaņoti 1. novembrī koncertā mūzikas namā Daile, kur muzicēs ne tikai «Bague Duo», bet arī koncerta īpašā viešņa – dziedātāja Aija Vītoliņa.

Biļetes – Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv

Ieraksts no 6. oktobra nopērkams Latvijas lielākajās mūzikas ierakstu un grāmatu tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu