Aprit septiņi gadi, kopš miris Mārtiņš Freimanis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Tieši pirms septiņiem gadiem, 27. janvārī, ar smagu elpceļu slimību mira dažādi vērtētais latviešu vokālists, komponists, aktieris un dzejnieks Mārtiņš Freimanis. Jau pavisam drīz, 7. februārī, Freimanim būtu apritējuši 41.

Freimanis dzimis 1977. gada 7. februārī Liepājā. Bērnību pavadīja Aizputē, kur pabeidza vidusskolu. Vēlāk strādāja par angļu valodas pasniedzēju Liepājas 1. vidusskolā. Kopš 1996. gada Mārtiņš bija grupas «Tumsa» solists, līderis un galvenais dziesmu autors. Kopā ar grupu tika izdoti seši albumi. Kad «Tumsa» Latvijas mūzikas vidē jau bija nostabilizējusies, Freimanis sāka komponēt dziesmas un rakstīt tekstus arī citiem izpildītājiem. Iespējams, viņa labākā dziesma ir jauniešu grupai «Putnu balle» sacerētā «Spārni un vējš».

Kā aktieris Freimanis uzmanību izpelnījās titullomā Liepājas teātra izrādē «Kaupēn, mans mīļais», kuras pirmizrāde notika 1998. gadā.

2003. gadā Mārtiņš kopā ar Lauri Reiniku un Janu Keju (Yana Kay) izveidoja projektu «F.L.Y.», kas ar dziesmu «Hello From Mars» uzvarēja Latvijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē un pārstāvēja Latviju starptautiskā konkursa finālā, kas risinājās Rīgā.

2004. gadā Freimanis radīja dziesmu «The War Is Not Over», ko uzticēja dziedāt «Putnu balles» dalībniekiem Valteram un Kažam, kuri uzvarēja Latvijas atlasē un Eirovīzijas starptautiskajā konkursā ieguva augsto 5. vietu, gan autoram, gan izpildītājiem paverot plašāku auditoriju Baltijā un arī dažviet citur Eiropā. 2008. gadā šo dziesmu savā albumā iekļāva Eiropā un Āzijā pazīstamā dāņu grupa «Michael Learns To Rock».

2004. gadā klajā nāca Mārtiņa Freimaņa dzejas krājums «Zālīte truša dvēselei», kurā līdzās dzejoļiem lasāmi arī grupas «Tumsa» dziesmu teksti.

Neilgi pēc Mārtiņa Freimaņa nāves tika nodibināts Mārtiņa Freimaņa fonds, kura mērķis ir uzturēt dzīvu Mārtiņa piemiņu, turpinot viņa iesāktos darbus. Ideja par fonda izveidi radās Mārtiņa tuvākajiem draugiem, līdzgaitniekiem un skatuves kolēģiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu