Tumšfolka grupa «Rāva» aicina uz albuma atvēršanas koncertu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

9. martā Ģertrūdes ielas teātrī tumšfolka grupa «Rāva» prezentēs savu pirmo studijas albumu ar nosaukumu «Rāva». Koncertā kopā ar domubiedriem «Rāva» atskaņos jaunajā albumā iekļautos skaņdarbus, kam pamatā ir latviešu tradicionālās kara dziesmas.

Grupa «Rāva» darbību sāka 2014. gadā ar kara dziesmu koncertuzvedumu «Vārna krāca ozolā», ko atskaņoja skolās, muzejos, kā arī dažādos brīvdabas festivālos. Improvizējot ar koncertuzvedumā iekļauto tradicionālo materiālu «Rāva» pievienoja tam fona efektus, basu un elektrisko ģitāru tādējādi piešķirot mūzikai tumšāku nokrāsu, tuvojieties žanram, ko varētu dēvēt par «dark folk» vai tumšfolku. Ar jauno mūzikas virzienu grupa pirmoreiz uzstājās 2016. gada pavasarī Latvijas Universitātes jauno grupu konkursā «Hadrons», koncertdarbību turpinot tādos festivālos kā «Laba daba», «Zemlika» un «Kilkim Žaibu» Lietuvā.

Grupu «Rāva» veido pieci radoši un muzikāli atšķirīgi cilvēki: Eduards Plankājs, Saulkrastu jauktā kora «Anima» skanīgā balss, «Rāvai» piešķir izjustu dziedājumu, iedziļinoties karavīru pārdzīvojumos. Viesturs Āboltiņš, ilggadējs draugu kopas «Trejasmens» dalībnieks, pievieno nosvērtu basa partiju un vienmēr zina, kā vislabāk izstāstīt dziesmas stāstu un dziesmā ielikt savu kara filosofiju. Toms Ceļmillers grupai piešķir vistumšāko nokrāsu, darbojoties ar efektiem un skaņām, ko rada ģitāra, un, veidojot dažādus skaņu fonus, ieved klausītāju citā laikā un telpā. Emīls Zonne, ilggadējs folkloras draugu kopas «Skandinieki» dalībnieks, komponē un labi pārvalda dažādus mūzikas instrumentus, tai skaitā balsi. Savukārt Ilze Ceļmillere, pēc izglītības etnomuzikoloģe, dzied un eksperimentē ar sitaminstrumentiem, kā arī ir grupas aizsācēja un vizuālā tēla radītāja.

Albums ierakstīts Valmierā, Hodila Records studijā, un tajā iekļauti astoņi skaņdarbi, kā arī viens piemiņas veltījums leģionāram un nacionālās pretošanās kustības dalībniekam Laimonim Ludzeniekam, kurš pērn devās aizsaulē. Albuma izdevējs ir NABA MUSIC.

Ar albuma izdošanu «Rāva» noslēgs savu darbības posmu, kas veltīts latviešu kara dziesmu tēmai. 9. marta koncerts būs pēdējā iespēja dzirdēt visus albumā iekļautos skaņdarbus, kā arī redzēt grupu pašreizējā sastāvā. Pirms «Rāva» uzstāšanās klausītājiem būs iespēja dzirdēt viena cilvēka un ģitāras apvienību «Valters Big Band».

Pēc albuma izdošanas «Rāva» uzsāks darbu jau citā sastāvā un savam skanējumam pievienos jaunas dziesmas, lai tās atrādītu klausītājiem jau šovasar festivālā «Zobens un Lemess», kas norisināsies no 15. līdz 17. jūnijam Bauskas pilskalnā.

Gaidot albumu, klausītājiem vērtēšanai tiek nodota kompozīcija «Tidera», kas būs klausāma, un par to varēs nobalsot arī Radio NABA Latviešu mūzikas Top 10 ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu