Lāns "Treis muoseņis ūguos guoja" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Šogad iznācis folkloras kopas "Lāns" pirmais albums "Lācenes un kazenes", kurā ir iekļautas kopas repertuārā esošās precību un kāzu dziesmas no visiem Latvijas novadiem.

Audio:

Grupa ar savu savdabīgi senatnīgo, smalko un sievišķo skanējumu ir pazīstama tautas mūzikas pazinēju aprindās jau vairākus gadus. Jaunais albums dod iespēju iepazīties ar grupas veikumu plašākai publikai.

Pati grupa savu un albuma nosaukumu skaidro šādi:

"Mežs vilina, mežs sauc. Kopas nosaukumam “Lāns” ir cieša saikne ar mežu – lāns ir noteikta tipa mežs. Katrs dalībnieks kā tāds pīlādzis vai kadiķis – sīksts apņēmībā sekot savai muzikālajai gaumei un attīstīt spēles māku, lai paustu savas ieceres un domas skaniski. Tāpēc jo īpaša nozīme ir ne vien dziesmas melodijai, bet arī senajiem instrumentiem un tiem spēles paņēmieniem, kas ļauj radīt akustiski neparastu skaņu gleznu, piešķirot tai ne tikai nevīstošu melleņu mētru dzīvīgumu, bet arī izlīdzinātu, remdējošu papardes ēnojumu. Tik daudz senu pieredzējumu, stāstu un pasaku mīt meža zaļumā. Tautas dziesma - kā gatava oga, tai sava krāsa, garša un smarža. Mežs vilina aizvien dziļāk; tas liek doties arvien tālāk, iepazīt vēl neiepazīto un atrast vēl neatrasto. Nāc līdzi!”

“Lāna” vadītāja Ruta Stepiņa saka: "Šoreiz, mežā ogojot, esam staigājušas tos celiņus un takas, kur savu soļu nospiedumus pirms daudziem, daudziem gadiem atstājušas tādas pašas kā mēs, kas dziedāja par sevi, par Laimu, laimi un nelaimi, par to, kā tās tika lūkotas, arīdzan par to, kā jāja precinieki, kā māsu aizveda vedēji, par to, ka jāprot droši turēties svešos ļaudīs un, protams, ka tautudēls nemaz netīk vai, gluži otrādi, šķiet pats īstais."

Albumu izdod kultūras menedžmenta centrs “Lauska”, tā iznākšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu