Gustavo "Jau tā jums" (video) (17)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo astoņu gadu laikā Latvijas hiphopā būtiskas izmaiņas diemžēl nav notikušas – tas joprojām turas uz diviem vaļiem.

Tāpēc jo lielāks prieks paziņot, ka jau pavisam drīz dienas gaismu ieraudzīs viena no šiem vaļiem – Gustavo – jaunais albums “Pa pāris pantiem/viesības viesnīcā”. Kā uzskata pats reperis, šis albums esot vēl nostrādātāks un kvalitatīvāks par iepriekšējo “Beidzot!”, kurš ieguva nedalītas kritiķu simpātijas. Piedāvājam jums ieskatu Gustavo pārdomās par savu veikumu un situāciju Latvijas hiphopā kopumā.

Dalītais nosaukums “Pa pāris pantiem/viesības viesnīcā” daudzos hiphopa cienītājos radījis iespaidu, ka Gustavo grasās mūs visus iepriecināt ar dubultalbumu. Šīs cerības tomēr esot nepamatotas. “Albums būs tikai viens, un tajā pašā ir tik daudz viesmākslinieku, ka arī pats jūtos gluži kā tāds. No katra pa pāris pantiem, tāpēc arī tāds nosaukums. Kas attiecas uz viesnīcu, tādās ballītēs visi var tā kārtīgi “atlaist”, ir ļoti brīva atmosfēra, kādu es vēlējos panākt arī ierakstā,” savu izvēli pamato Gustavo. Kas tad ir šie viesmākslinieki? Vispirms jau jāpiemin Krievijas hiphopa grupa “Kasta”, kas 2004. gadā ieguva krievu MTV balvu kā labākie repa izpildītāji. Vēl vieni krievi – “Nonamerz” – arī ir ļoti pazīstami šīs valsts hiphopa scēnā. Divās no Gustavo jaunā albuma dziesmām piedalās Nīderlandes pārstāvis MC Ahab, vēl ar pašmāju mākslinieku sadarbojies arī melnādainais Shiesty da Gypsy. Un, protams, arī no mūsu pašu zemes nākušais Gustavo kolēģis, cīņubiedrs un protežē R-vis. “Ar R-vi ir tā, ka mēs jau divus gadus strādājam kopā, kopīgi koncertējam, piedalāmies projektos, esam kā viesi viens otra albumā. Esmu producējis gandrīz visu R-vja albumu “Fokusu pokusu meklējumos”, kas arīdzan tūliņ nāk ārā. Es viņā jūtu savu domubiedru, tāpēc arī šāda sadarbība izveidojusies.”

Taujāts par kopējo situāciju Latvijas hiphopā, Gustavo norāda uz principā tām pašām problēmām, par kurām pavisam nesen POPCORN stāstīja arī Ozols – televīziju un radiostaciju pilnīgu ignoranci pret Latvijā radītiem hiphopa bītiem. “Radio un televīziju īpašnieki uzskata, ka tā auditorija, kurai patīk hiphops un kura to atbalsta ar savu klātbūtni klubos, nav pirktspējīga. Es viņiem nepiekrītu un ceru, ka viņi paši pēc laika savu kļūdu atskārtīs. Tiesa, es nezinu, vai tad nebūs jau par vēlu. Tomēr jāteic, ka arī tie lielie vietējā hiphopa fani nez kur pazūd, kad jāpērk albumi. To pašu kritiķu slavēto manu “Beidzot!” nopirka kopumā 1300 kopijas. Savukārt neoficiāli dati liecina, ka internetā to “nokačāja” aptuveni 40 000 reižu.”

Šos skaitļus gan paturot atmiņā, Gustavo tiem tomēr neļaujot ietekmēt savu radošo darbu. Viņa mērķis ir viens, un tas pats nesasniedzams: izdot ideālu hiphopa ierakstu. “Es neeju uz kompromisiem nedz muzikālajā, nedz tekstu ziņā – visam ir jābūt perfekti, tā, ka neviena bīta netrūkst un atskaņas vairs nav kur pielikt. Tāpēc man ir viegli iesākt un tik grūti pabeigt albumu, tas tehniskais process mani beidz nost. Tāpēc šoreiz noslēguma fāzē tika pieslēgts arī skaņu režisors.”

Par jaunā albuma galveno atšķirību no iepriekšējā ieraksta Gustavo nosauc pozitīvismu. “Jā, “Beidzot!” bija ieturēts galvenokārt skumjās noskaņās, bet šis albums ir vairāk uzmundrinošs. Es arī gribēju to līmeni pacelt vēl augstāk un domāju, ka tas man arī ir izdevies. Ja tu jautā par personiskiem uzbraucieniem, šajā albumā tādus velti meklēt, kaut arī esmu pieminējis vairākus cilvēkus, piemēram – Maiklu Džeksonu,” smejas reperis. Runājot par uzbraucieniem, viņš atzīst, ka savstarpējo kašķu laiks Latvijas hiphopā ir beidzies. “Es jau nekad neko tādu neesmu sācis un apzināti arī nekultivēju. Protams, aizstāvēt sevi aizstāvēšu, ja vajadzēs.” Gustavo atklāj, ka pēdējā laikā atradis atbildes uz vairākiem sev svarīgiem jautājumiem par dzīvi kopumā. “Visiem jau šie lielie jautājumi ir vienādi. Es pamazām sāku nonākt pie atbildēm. Piemēram, mani vairs nenodarbina jautājums par dzīves jēgu. Esmu sapratis, ka tāda nemaz neeksistē, tas ir tāds iedomāts termins, kuram mēs mēģinām rast pielietojumu. Nav vērts par to domāt,” reperis atklāj sevī filozofu.

Lai arī iepriekš konstatējām, ka audiovizuālie mediji Latvijā hiphopu nemīl, to tomēr mīl klausītāji. Par to Gustavo pārliecinās visnotaļ regulāri, jo pēdējā pusgada laikā viņš koncertē divas vai pat trīs reizes nedēļā. Vai tad mūsu mazajā valstī maz ir tik daudz vietu, kur uzstāties? “Zini, es kādreiz arī tam neticēju, bet, redz, izrādās, ka ir gan. Protams, tās nav lielas skatuves, bet tomēr... Par to lielā mērā jāpateicas manai menedžerei, kura aktīvi strādā pie koncertu organizēšanas. Dažbrīd gan šķiet, ka esmu uz saviem pleciem paņēmis vairāk, nekā varu nest, taču Latvijā tā vienkārši ir jādara, ja gribi dzīvot tikai no mūzikas, kā es to daru. Man nav problēmu iet strādāt kādu darbu – ja vajadzēs, es to darīšu, taču es zinu, ka tas noteikti ietekmēs mana radošā darba kvalitāti, un to es negribu pieļaut.”

Kā atzītam izpildītājam savā nišā Gustavo bieži vien tiek piedāvāts uzmest aci jaunajiem lokālā hiphopa māksliniekiem. “Esmu ļoti kritisks kā pret sevi, tā pret citiem. Ja redzu, ka tam jaunajam īsti nav iekšā, tā arī saku. Ir mums daži interesanti jaunie hiphopa izpildītāji – tas pats R-vis, puiši no “Runu zāles”, “Ņet dima bez”, “9. kanal”, varbūt vēl kāds. Bet tie pārējie... nu, viņiem vajadzētu vairāk degsmes un paškritikas. Jo, ja tu patiešām labi dari savu lietu, vismaz Latvijā bez ievērības nepaliksi.”

Gustavo tūres grafiks:

29.10. – Rīga, “Salamandra” 9.11. – Jelgava, “Tonuss” 11.11. – Ogre, “Bermunds” 25.11. – Liepāja, “Fontaine Palace”

Video:

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu