Labākie pašmāju mūzikas videoklipi (2005) (56)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TVNET piedāvā savu versiju par 2005.gada labākajiem pašmāju mūzikas video (bez noteiktas secības).

Laikā, kad Latvijas televīzijas nelabprāt demonstrē pašmāju mūzikas videoklipus, to vietā bieži vien raidījumu starplaikos atskaņojot mazpazīstamus Rietumu māksliniekus, internets ir ieņēmis stabilu vietu pašmāju videoklipu popularizēšanā.

Apsveicams ir fakts, ka "Baltkom" testa režīmā ir sācis jauna digitālās televīzijas (DTV) kanāla "Mūzikas video hiti" (MVH) raidīšanu, kas visu diennakti raida gan jaunus, gan jau labi pazīstamus latviešu mūzikas videoklipus. Diemžēl šis kanāls pieejams tikai "Baltkom" abonentiem. Arī Latvijas Televīzijas septītajā kanālā ikdienas raidījumā "Sems" laiku pa laikam ir iespējams iepazīties ar aktuāliem pašmāju video, taču diemžēl ar to ir stipri par maz.

Protams, daudzi iesauksies: "Latviešiem jau nav normālu klipu!" - tomēr TVNET centīsies kliedēt šo mītu un piedāvā noskatīties šā gada interesantākos pašmāju video (bez noteiktas secības).

Gada labākie pašmāju videoklipi

The Mundane "Kas Tāds"

Grupa "The Mundane" šogad atgriezusies ar diviem jauniem skaņdarbiem - lielisko "Ar Divām Nepietiek" un aktuālo "Kas Tāds", kuram tapis arī interesants video.

Klipa režisors ir grupas draugs un Mākslas akadēmijas students Sandijs Ruļuks. Kā TVNET pastāstīja grupas līderis Gatis Zaķis, klipa ideja un izpildījums pieder Sandijam. Video dziesmai "Kas Tāds" ir jaunā režisora debija.

Prāta Vētra "Thunder Without Rain"

Pašmāju populārākā grupa "Prāta Vētra" šogad laidusi klajā jaunu studijas albumu; dziesmas "Četri krasti" angļu valodas versijai "Thunder Without Rain" ir tapis video. Klips veidots sadarbībā ar "Vilks Studiju". Tā režisori ir Aivars Čivželis jeb Čižiks un Kaspars Roga.

Filmēšanas process trīs dienu garumā norisinājās pamestās Slokas papīrfabrikas teritorijā, kur tika radīta sirreālistiska vide videoklipa filmēšanas vajadzībām.

raadio "Automāts"

Jaunais mūzikas projekts "raadio" šogad parūpējies par vienu no interesantākajiem radiosingliem - "Automāts". Projektu izveidojuši instrumentālās mūzikas grupas kuba mūziķi Konstruktoriņš (19) un Laborants (18). Par galvenajām jaunā projekta ietekmēm min 80. gadu popmūziku (80. gadu MTV reklāmas džinglu mūziku) un tā dēvēto elektronisko "datapop" mūzikas stilu.

Klipa "Automāts" režisors ir animators Edmunds Jansons ("Haikas", "Šūpuļdziesma", "Zvaigžņu tēja", "Baltā").

Hospitāļu Iela "Kaķis"

"Hospitāļu iela" šovasar laidusi klajā savu otro albumu "Nav centrs", kas seko pirms gada iznākušajam debijas diskam "Pilnmēness". Albuma ierakstu grupa veica "Tautas mūzikas centra" studijā kopā ar skaņu inženieri Māri Jansonu, savukārt māsterēšanu veica Šubrovska kādreizējais kolēģis grupā "Kartāga" Andris Indāns.

Kā TVNET pastāstīja grupas "Hospitāļu iela" līderis un dziesmu autors Edgars Šubrovskis, video dziesmai "Kaķis" pilnīgi neatkarīgi veidojis Pēteris Līdaka – Šubrovska kolēģis reklāmas jomā.

Jānis Žilde "Stāvi Viens"

Jānis Žilde, kas ir pazīstams projekta "kuba" un raadio dalībnieks, 2004. gadā laida klajā savu pirmo soloalbumu "Stāvi". Šā gada sākumā tapis skaņdarba "Stāvi Viens" video.

Animētais video ir savdabīgs ieskats mākslinieka Edmunda Jansona multiplikācijas filmiņā "Šķērrocis", tajā izmantoti vairāki fragmenti no jaunās īsfilmas. Filmiņas pamatā ir Heinriha Hofmaņa dzejolis "Stāsts par īkšķa sūkātāju".

"Maziem bērniem piemīt netikums mūžīgi bāzt mutē un sūkāt pirkstus, tādēļ senos laikos mammas baidīja savus bērnus, ka atnākšot kāds skroderis ar lielām šķērēm un pirkstus nogriezīs. Tieši tāds skroderis - Šķērrocis ir šīs animācijas filmiņas galvenais varonis, kurš kādā sniegotā ziemas dienā atrod pie savām mājām pamestu mazuli. Šis bērnu bieds, bubulis, nonāk situācijā, kad nedaudz pielaidīgākas rīcības rezultātā kāds bērns no viņa vairs nebaidās, pat ir ar mieru iemīlēt. Šādas nepazīstamas sajūtas liek sašķobīties Šķērroča pasaules pamatiem..."

Volokno "Volokno"

Volokno ir vairāku cilvēku kopprojekts, ko izdod Ļubļanas ierakstu izdevniecība "rx:tx". Volokno ir rīdzinieki Jevgeņijs Drumovs un Rostislavs Rekuta aka Sound Meccano. Savdabīgā video mākslinieks ir Metjū Bīdermans (Matthew Biederman) aka DelRay, kas pašreiz dzīvo Monreālā.

Volokno audio saturs ir četras kompozīcijas, kas kopā veido 24 minūšu garu plati, savukārt video pārveido statiskus Ineses Baumanes mākslas darbus dinamiskā audiovizuālā plūsmā.

Mielavs un Pārcēlāji "Pāri jumtiem lido kaijas"

Decembra sākumā studijā "Cinevilla" nofilmēts mūzikas kino "Mielavs un Pārcēlāji" dziesmai "Pāri jumtiem lido kaijas". Lomās – Agnese Zeltiņa un Juris Žagars.

Astro''n''out "Tā daļa Rīgas"

Dziesmu "Tā daļa Rīgas" pirms pusotra gada sarakstījusi grupas Astro''n''out soliste Māra Upmane, piesakoties "Avantis" izsludinātajam konkursam "No sirds un no rajona", kurā jaunieši tika aicināti izveidot sava rajona vizītkarti.

Māra konkursā uzvarēja, un pēc pusgada, kad tika veidota dokumentālā filma "Rīga, mana Rīga", Māru uzaicināja kļūt par vienu no filmas varonēm, bet dziesma "Tā daļa Rīgas" kļuva par filmas tituldziesmu.

Klipa režisore Beatrise Gore. Klipa operatori - Māris Bogustovs un Aigars Sērmukšs.

STandART "Tālbraucēja šofera sapnis 2005"

Grupa "STandART" ir viena no retajām grupām Latvijā, kas aktīvi darbojas elektroniskās mūzikas stilā ar tik plašu analogo sintezatoru lietojumu.

Grupa pazīstama arī ar citu grupu (Depeche Mode, The Cure, Camouflage, Wolfsheim) izpildītajām kaverversijām (jaunklātām versijām).

Imants Daksis "Apziņas Mijkrēslī Dziļā Pamostas Bezgalība"

Pirms gada, neilgi pēc Ziemassvētkiem skaistā baltā ziemas pēcpusdienā Imants Daksis un režisors Krišjānis Daugulis (DV STUDIJA) izgāja laukā apskatīties uz bezgalīgi balto ziemu. To, ko ieraudzīja viņi tagad varēsiet redzēt arī jūs.

Dziesma ņemta no albuma "Elpo bērns". Šobrīd dziesminieks ir ierakstījis jau jaunu plati, kas drīzumā varētu nonākt pie klausītājiem.

Komentāri (56)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu