Margarita Šakina "Skaņu balseņu palaidu" (audio) (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Mūzikas ierakstu izdevniecībā "Upe tuviem un tāliem" ierakstu sērijas "Mantojums" ietvaros izdots ieraksts "Caur sirdi debesīs".

Audio:

Šis albums iepazīstina ar vienu no visizcilākajām Latvijas teicējām, ar Margaritu Šakinu, kura šā gada 13. martā nosvinēja 80. dzimšanas dienu. Teicēja pārstāv Ziemeļlatgales tradicionālās dziedāšanas stilu. Teicējas repertuārs, pamatā mantots no mātes Staņislavas Šaicānes, ir ļoti plašs, tas aptver visas galvenās funkcionālās nišas, kādas bija dziedāšanai tradicionālās kultūras apstākļos. Albumā iekļautais materiāls pamatā attiecas uz dziedāšanu talkās un kāzās, taču līdzās tam ietvertas dziesmas par sadzīvi un trīs katoļu garīgās dziesmas. Albumā dzirdama 21 dziesma no četrām dažādām kolekcijām, sākot ar 1983. gada ierakstiem, kas atrodami Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā, 1990.gada Māra Jansona ieskaņojumi, kas glabājas viņa vadītajā Tautas mūzikas centra arhīvā, Mārtiņa Boiko un Gitas Lanceres veiktie ieraksti, kas pieejami Latvijas Radio fonotēkā, un jaunākie 2005.gada Latvijas Radio studijā tapušie dziedājumu ieraksti. Albuma bukleta tekstu autores etnomuzikoloģe Anda Beitāne un folkloriste Iveta Tāle uzrakstījušas sīku anotāciju tā materiālam.

Pati Margarita Šakina savu sūtību apliecina šādi: „Dziesma sirdi mierina un priecina, remdina arī, kad ir bēdas. Dziesma ir visdārgākais, kas ir manā dzīvē. Es domāju, ka daudziem, kuri mīl dziesmu - tautas dziesmu, tāpat garīgās dziesmas, dziesma ir galvenais. Kas dzied, tas divkārtīgi lūdzas. To arī baznīcā tikām dzirdējuši, ka dziedāt – tā ir ļoti liela Dieva dāvana. Es personīgi esmu ļoti laimīga, ka man Dievs devis tādu balsi.” Dziedātāja ir Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāte, 2001.gadā saņēmusi Lielo folkloras balvu par mūža ieguldījumu.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu