"Kin-dza-dza" autora mūzika latviešu džeza mērcē (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

"Xylem Trio" Riharda Zaļupes, Raimonda Petrauska un Oskara Petrauska sastāvā sestdien, 13. novembrī, Lielajā Ģildē plkst. 19 aicina uz jaunā kompaktdiska "In The Mood Of Giya Kancheli" prezentācijas koncertu. TVNET aicināja vienu no mūziķiem - Rihardu uz īsu sarunu par džezu, Kančeli un leģendāro režisora Georgija Danelijas filmu "Kin-dza-dza".

Jau rakstījām, ka albums tapis, pateicoties liktenīgai tikšanās reizei, kad pasaulslavenais komponists Gija Kančeli viesojies Rīgā. Tieši tad komponistam radusies interese nodot aranžēšanai savas slavenākās mūzikas tēmas no teātra un kino. Jauno albumu caurstrāvo pasaules un filmu mūzika, ar akadēmiskās mūzikas akcentiem un džeza improvizācijām. Radīšanas process ir bijis aizraujošs gan "Xylem Trio" puišiem, gan pašam komponistam.

TVNET: Apsveicu ar jauno albumu! Vai tas ir jūsu pirmais taustāmais ieraksts kā "Xylem Trio"? Zinu, ka ražīgi strādājat arī ārpus šā projekta un viens no jums nesen izdevis arī savu soloalbumu.

Rihards Zaļupe: Pirmais mūsu kopīgi izveidotais albums ir "Vēstules Ziemassvētkos", taču, kā pieminēji, pirmais albums "Marimba Dance" iznācis, piedaloties man un Raimondam Petrauskim. Taču "In The Mood of Giya Kancheli" ir īpašs ar to, ka šoreiz mēs parādāmies ar nosaukumu "Xylem Trio".

TVNET: Kurā studijā albums tapis, cik ilgā laikā un vai ieraksts tika veikts dzīvajā vai tomēr katrs instruments rakstīts secīgi un atsevišķi? Vai arī pats Kančeli, visticamāk, jau elektroniski apmainoties ar mūzikas failiem, ieviesis savas korekcijas vai mēģinājis ko ieteikt ieraksta laikā?

Rihards Zaļupe: Albums tapis koncertzālē Lielā Ģilde. Centāmies visu rakstīt kopā un to arī izdarījām, mazāk nekā divās dienās.

Rakstot kopā, kopīgais skanējums iegūst daudz vairāk, nekā pa vienam.

Uz vietas ir iespējams komunicēt un veidot kaut ko īpašu, savādāku, nekā ja to darītu pa vienam. Jā, Kančeli jau ir iesaistījies un palīdzējis, tā sakot, pilnveidot mūsu ierakstu. Un varu pačukstēt - viņam ļoti, ļoti patīk galavariants (smaida).

"Xylem Trio"
"Xylem Trio" Foto: Publicitātes foto

TVNET: Albumā iekļautas slavenākās Kančeli mūzikas tēmas no teātra un kino. Pirmā filma, kas man nāk prātā, protams, ir "Kin-dza-dza". Vai arī no šīs lentes ir kāda melodija? Varbūt jūs varētu atgādināt mums vēl kādas populāras filmas vai teātra izrādes ar Kančeli mūziku?

No "Kin-dza-dza" diemžēl tēmu nav. Kad Kančeli piedāvāja ierakstīt CD, viņš atsūtīja savas 33 tēmas un izradījās, ka tēma no "Kin-dza-dza" šajā sarakstā nebija. Taču esam iekļāvuši no Karaļa Līra, Dona Kihota, Ričarda II, "Mimino" un arī "Xanuma" (veidota kā dziesmu spēle) u.c., lai tas paliek noslēpums līdz diska iegādei.

TVNET: "Xylem Trio" pastāv jau kopš 2006.gada, esat spēlējuši gan Saulkrastu džeza festivālā, gan akadēmiskās mūzikas - Rudens kamermūzikas festivālā. Pie kādas mūzikas žanra jūs sevi pieskaitāt? Džeza? Popmūzikas? Vai žanrisko dalīšanu atstājat mūzikas kritiķu ziņā?

Katrā ziņā mums gandarījumu rada tas, ka varam spēlēt daudzos un dažādos stilos. Un vislabākais ir tas, ka varam un spējam diezgan labi to samiksēt vienā.

Es mūsu stilu nosauktu par akadēmiskās, filmu, džeza un populārās mūzikas savienošanos.

Īstenībā nu jau mums ir savs "Xylem" stils (smejas).

TVNET: Tiekamies koncertā - 13. novembrī Lielajā Ģildē plkst. 19!

Atgādinām, ka albums tapis, pateicoties liktenīgai tikšanās reizei, kad pasaulslavenais komponists Giya Kančeli viesojies Rīgā. Tieši tad komponistam radusies interese nodot aranžēšanai savas slavenākās mūzikas tēmas no teātra un kino.

Piedāvājam noklausīties vienu no gaidāmā albuma skaņdarbiem!

Kā paši "Xylem Trio" puiši saka: "Ar šo skaņdarbu vēlamies nodot daļiņu enerģijas un dzīvesprieka, kuru būs iespējams dzirdēt albumā, bet vēl jo patiesākas emocijas būs iespējams baudīt prezentācijas koncertā Lielajā Ģildē jau šo sestdien! Gaidām visus kvalitatīvas mūzikas cienītājus un baudītājus!"

Biļetes www.bilesuparadize.lv un visās Biļešu Paradīzes kasēs

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu