Noskaties: mēra epidēmija plosās jaunākajā «Skyforger» klipā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Smagās mūzikas grupa «Skyforger» publisko videoklipu dziesmai «Melnās buras». Dziesma stāsta par bargajiem mēra epidēmijas laikiem 18. gadsimtā prūšu apdzīvotajās zemēs. Pirms tūkstoš gadiem prūši bija lielākā baltu tauta. Tā apdzīvoja teritoriju Baltijas jūras dienvidu piekrastē no Vislas līdz Nemunai.

«Melnās buras» klausītāju aizved aiztālajos Lielā Ziemeļu kara laikos (1700-1721), kad daudzviet Eiropā uzplaiksnīja mēra epidēmija – it sevišķi gar Baltijas jūras krastu. Mēris jeb kā toreiz to sauca, melnā nāve, tika ievazāts no Centrālāzijas caur Konstantinopoli Polijā un sekoja pa pēdām zviedru armijai.

Prūsija vissmagāk tika skarta 1709.-1711. gadā. Apmēram viena trešdaļa Austrumprūsijas iedzīvotāju gāja bojā mērī un no bada. Par nelaimi, izmira arī pēdējie prūši, kas vēl runāja prūšu valodā. Tāpat tika nodarīts neatgriezenisks trieciens senajām baltu tradīcijām – mēris iznīcināja lielu daļu cilvēku, kas vēl arvien mutiski nodeva senās zināšanas no paaudzes paaudzē. Var teikt, ka pēc mēra prūši kā nācija vairs nepastāvēja.

Prūšu tauta un valoda tagad ir izzudusi un viņu zemes ieņēmuši svešinieki, tomēr ir saglabājušies daudzi senraksti, senlietas, teikas un nostāsti, kas vēsta par prūšu dzīvesveidu un ticējumiem, tēvzemes mīlestību un kara māku, kā arī ilgo un sīksto pretošanos visai kristīgajai Eiropai 13. gadsimtā.

Par to visu 12 dziesmās vēsta «Skyforger» jaunais albums «Senprūsija», kuru izdevusi vietējā izdevniecība «Thunderforge Records». Interesanti, ka albumā var dzirdēt visas trīs baltu valodas – latviešu, lietuviešu un prūšu.

Klipa režisore - Kristīne Neikena, operatori - Mārtiņš Eglītis un Tomass Beķeris, grims - Elza Bukuma, Linda Rozenblate, Lelde Grāve. Īpašs paldies Vitai Uburģei un Filipam Bataragam.

«Skyforger» oktobrī dosies albuma «Senprūsija» atbalsta tūrē pa Poliju, Vāciju, Šveici un Austriju. Latvijā grupu varēs skatīt 11. novembra koncertā Rīgā, pie Okupācijas muzeja. Koncertu datumus skatīt zemāk:

01.10.15. Polija, Kraków, Kwadrat

02.10.15. Polija, Wroclaw, Alibi

03.10.15. Polija, Warszawa, Progresja

16.10.15. Vācija, Stuttgart, LKA Longhorn

17.10.15. Vācija, München, Backstage

18.10.15. Šveice, Pratteln, Z7

19.10.15. Vācija, Berlin, Postbahnhof

20.10.15. Vācija, Frankfurt, Batschkapp

21.10.15. Vācija, Saarbrücken, Garage

22.10.15. Vācija, Hamburg, Markthalle

23.10.15. Vācija, Oberhausen, Turbinenhalle

24.10.15. Vācija, Leipzig, Hellraiser

25.10.15. Austrija, Wien, Gasometer

11.11.15. Latvija, Rīga, Strēlnieku laukums

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu