Dzejas dienas ar haikām (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien plkst.14 Spīķeros, "Dirty Deal Cafe", interesentiem pirmo reizi būs iespēja tikties ar japāņu dzejnieku Banju Nacuiši.

Viņš ir izdevis japāņu valodā daudzas savu haiku grāmatas, teorētiskas apceres par šo japāņiem tik raksturīgo poētisko žanru, un darbi ir atdzejoti daudzās pasaules tautu valodās.

Pasaules haiku asociācijas dibinātājs un prezidents piedāvā lekciju un haiku meistardarbnīcu. Šīs tikšanās laikā dzejnieks centīsies iepazīstināt latviešus ar haiku neparasto dabu un to rakstīšanas principiem.

Dzejas dienu laikā paredzētas vēl vairākas tikšanās ar Banju Nacuiši, to vidū viņa un dzejnieka Leona Brieža lasījumi Latvijas Universitātes Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātē 9.septembrī plkst.12, tikšanās ar abiem dzejniekiem Latvijas Kultūras akadēmijas Nordistikas centrā 9.septembrī plkst.19, kā arī Banju Nacuiši un Leona Brieža grāmatas "Balsis no mākoņiem" atvēršanas svētkos Ārzemju mākslas muzejā 10.septembrī plkst.15. Šis darbs ir trilingvāla (japāniski, latviski, angliski) haiku grāmata.

Savukārt pēdējā tikšanās ar ārvalstu dzejniekiem būs pasākumā "Dzeja kā performance" Andrejsalas elektrocehā 10.septembrī plkst.19. Šajā reizē uzstāsies vācu dzejnieks Bass Bethers un beļģiete Lorānsa Vjela. Viņu uzstāšanos var dēvēt nevis vienkārši par lasījumiem, bet gan par īstu priekšnesumu. Abiem dzejniekiem ir raksturīga ļoti savdabīga dzejas pasniegšanas forma, kas varētu būt neierasts piedzīvojums daudziem latviešu dzejas mīļotājiem. Bastians Bethers pats sevi dēvē par Basu un "mutvārdu dzejnieku". Viņš tiek uzskatīts par Vācijas labāko "poetry slam" (repam radniecīgās dzejas) žanra pārstāvi un lielāko daļu laika aizvada starptautiskās koncertturnejās. Viņa dzeja nav dzeja tajā izpratnē, pie kādas radusi Latvijas dzejas klausītāju auditorija. Tā vislabāk izbaudāma, vērojot viņa atraktīvo uzstāšanos, klausoties balss modulācijās un intonāciju spēlēs, ko pavada mūzikas bīti un videoprojekcijas.

Otra pasākuma dalībniece, beļģu dzejniece Lorānsa Vjela, ir studējusi romāņu valodu filoloģiju. Saņēmusi Lielo drāmas balvu un Galveno balvu par deklamēšanu Briseles Karaliskajā konservatorijā. Kā autorei, aktrisei un režisorei Lorānsai Vjelai patīk strādāt ar mūsdienīgiem darbiem. Autore arī pati iestudē savas lugas. Viņas uzstāšanās vienmēr ir ļoti teatrālas un pārsteigumu pilnas.

Ārvalstu dzejnieku Dzejas dienu lasījumu piedāvājums solās būt spilgts un interesants.

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu