Siguldā daudzdzīvokļu māju apkurinās ar saules enerģiju (46)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda Siguldas daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji piekrituši piedalīties Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieku eksperimentālā projektā. Nama 30 dzīvokļus apkurinās, izmantojot saules enerģiju un kokskaidu granulas, tādējādi ievērojami ietaupot izmaksas gan par patērēto siltumenerģiju, gan silto ūdeni, tā trešdien vēstīja LNT raidījums Tautas balss.

Piedalās RTU eksperimetālā projektā

Siguldā, K.Barona ielā 2 daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji jau otro reizi kļūst par jaunu apkures veidu izmēģinātājiem. Savulaik viņi vieni no pirmajiem Latvijā izmēģinājuši autonomu gāzes apkures katlu, taču tagad, palielinoties gāzes cenām, piekrituši jaunam eksperimentam – alternatīvo enerģiju izmēģināšanai mājas apkurināšanai un ūdens sildīšanai.

Siguldieši bija sākuši domāt, kā samazināt arvien pieaugošus apkures rēķinus. Tieši tobrīd Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts meklējis kādu māju unikālam projektam. Zinātnieki vēlējās projektam atrast ēku, kuru pirmo reizi apkurinātu, izmantojot īpašu sistēmu: tajā tiek izmantota gan saules enerģija, gan kokskaidu granulas.

Meklē alternatīvu gāzes apkurei

Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta direktore Dagnija Blumberga raidījumam Tautas balss norādīja: „Viņiem bija savs gāzes katls, un to, ka viņi tērē daudz, konstatējām pēc gāzes patēriņa. Pateicoties Latvijas Gāzes aktivitātei, ka gāzes cenas visu laiku pieaug, viņi saprata, ka tas ir ceļš uz nekurieni.”

Šajā projektā iesaistītajā četru stāvu mājā ir 30 dzīvokļi. Tajā kopējā apkurināmā platība veido 1671,4 kvadrātmetrus, enerģijas patēriņš pirms siltināšanas – 484 megavati gadā, bet enerģijas patēriņš pēc siltināšanas – 300 megavati gadā. Iedzīvotāji iesaistījās un ieguva arī Eiropas Savienības līdzfinansējumu mājas siltināšanai.

Zinātnieki pēta, kā panākt labāku efektu

Turpretim zinātnieki lauzīja galvas, lai saules un granulu apkures sistēma uzrādītu vislabākos rezultātus. „Sākumā mēs pētījām gan atsevišķas šīs sistēmas komponentes, gan visu sistēmu kopumā. Mēs testējām, pētījām un optimizējām gan granulu katlu, gan siltumenerģijas akumulācijas tvertnes, gan stratifikācijas tehnoloģijas,” skaidroja Vides monitoringa laboratorijas vadītājs Aivars Žandeckis.

Zinātnieki šajā unikālajā projektā vēlējušies panākt vislielāko efektu un vislielāko saules atdevi. Žandeckis Tautas balsij sacīja: „Saule spīd ne visu laiku, un parasti tā spīd tieši tad, kad vismazāk tā enerģija vajadzīga, tāpēc ir nepieciešama akumulācija, siltumenerģijas akumulācija. Vēl zināma problēma ir ar granulu katliem, jo tiem ir salīdzinoši liels palaišanas laiks, un tāpēc arī vajadzīga siltumenerģijas akumulēšana.”

Siltais ūdens - par velti

Izrādās, ka vasarā ar saules enerģiju vien pietikšot ūdens uzsildīšanai, kam siguldieši līdz šim tērējuši vidēji 500 latu mēnesī. Turpmāk saulainās vasarās K.Barona ielas 2. nama iemītnieki par ūdens uzsildīšanu nemaksās ne santīma, bet ziemā galvenais apkurinātājs būs granulu katls. Zinātnieki aprēķinājuši, ka pēc mājas siltināšanas jaunās apkures sistēma ļaušot iedzīvotājiem ietaupīt vairāk nekā 8000 latu gadā jeb pusi no šobrīd tērētās naudas.

Ko īsti siguldieši iegūst no šā projekta? Ja ēkas iedzīvotāji pašreiz par gāzi maksā vairāk nekā 16 000 latu gadu, tad paredzamais kokskaidu granulu patēriņš būs 75 tonnas gadā, kas izmaksās nedaudz virs 8000 latu gadā. Pie tam guvums no saules enerģijas – par brīvu. Līdz ar to aprēķinātais mājas iedzīvotāju kopējais ietaupījums no siltināšanas un granulu izmantošanas apkurei būs 8162 lati gadā.

Siguldiete Daiga, kura iesaistījusies šajā projektā, atzīst: „Trīs zaķus ar vienu šāvienu nošaujam – respektīvi, mums būs renovēta māja, būs atjaunotie kurināmie, tātad nebūsim mēs atkarīgi no dārgajām gāzes cenām, un mums būs pa vasaru pilnīgi par velti siltais ūdens.”

Aktuāla alternatīvo enerģiju avotu izmantošana

Turklāt RTU zinātnieki Tautas balsij norādīja, ka šobrīd enerģētikā aktuālais jautājums ir, kā efektīvāk izmantot tieši alternatīvos enerģijas avotus. Saules enerģijas un kokskaidu granulu kombinētā sistēma sākšot darboties jau šajā apkures sezonā. Paralēli janvārī sāksies ēkas siltināšana un renovācija.

Pēc Siguldas projekta īstenošanas ikvienam būs iespēja redzēt, kā īstenojas jaunais modelis, un izvēlēties to savas mājas apkurināšanai. Pētnieki uzsvēra – tas esot pavisam reāli, turklāt apkures sezonas beigās varēs izdarīt secinājumus: „Varēs izrēķināt gan investīcijas, gan ieguvumus, un tad, es domāju, šis projekts nav nekas traks - to varēs atļauties daudzas mājas Latvijā.”

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu