PVD apskata izkāmējušos savvaļas zirgus Jelgavā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārais dienests apskatījis savvaļas zirgus Jelgavas Pils salā, par kuriem tika saņemta informācija no Latvijas mobilā reportiera Pāvela, ka kumeliņi klimst izbadējušies un nomocīti, tā otrdien vēstīja LNT raidījums „Degpunktā”.

Latvijas mobilā reportiera akcijas ietvaros arī „Degpunktā” saņēma Pāvela iesūtīto videomateriālu, kurā bija redzams izvārdzis kumeliņš Jelgavas Pils salā.

Vietējie iedzīvotāji teicās, ka zirdziņi izskatoties tievi jo tievi. Savukārt Anatolijs, kurš zirgus redz vai katru dienu, uzskata, ka viss ar tiem esot kārtībā.

Apskata 20 zirgus

Atsaucoties uz „Degpunktā” lūgumu, šo savvaļas zirgu veselības stāvokli devās izvērtēt Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Pārbaudes brīdī Jelgavas Pils salā saskaitīja 20 zirgus, no kuriem 18 esot labā vai vidēji labā stāvoklī. Kā informēja PVD pārstāve Ineta Kupča, divi zirgi bijuši vāji un atradās nošķirti no citiem.

„Tie bija nošķirti nost aiz tāda žoga, viņiem tur bija nolikts siens. Protams, tur, kur viņi bija nošķirti, es būtu vēlējusies lielāku kārtību, jo tur mētājās siena šņores un visādi dzelži, bet nošķirti viņi bija,” sacīja Kupča.

Konstatē izgulējuma brūces

PVD pārstāvei neizdevās sazināties ar zirgu saimnieku, tomēr uz vietas varēja vērot, ka kāds tomēr par dzīvniekiem rūpējas.

Kupča secināja: „Viens no tiem vājajiem zirdziņiem bija ar tādām kā izgulējuma brūcēm. Tam bija izgulējums gūžas kaula rajonā, lāpstiņu rajonā un zemžoklī, bet viņam, cik nopratu, tika sniegta veterinārā palīdzība.”

Ne visi jaundzimušie kumeļi izdzīvo

Savukārt uz lauka pļavā atrastais mirušais kumeliņš varējis būt vienu vai divas nedēļas vecs, atzina Kupča. Iespējams, tieši bojā gājušo kumeliņu bija nofilmējis mobilais reportieris Pāvels.

Katru pavasari šo savvaļas zirgu ganāmpulku kuplina jaundzimušie kumeliņi. Arī šogad. Taču ne visi kumeļi spēj izdzīvot.

PVD nesodīs zirgu saimnieku, jo savvaļas dzīvnieki dzīvo neatkarīgi un spēj izdzīvot bez cilvēku atbalsta. Tomēr īpašniekam dos padomus, kā būtu labāk rūpēties par šiem dzīvniekiem.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu