Strīds: vai 14 gadus vecai meitenei jādemonstrē peldkostīmi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viedokļu nesaskaņu dēļ tērpu demonstrētāju studija "Gints Bude" aprīļa sākumā pametusi Latvijas Modeļu aģentu asociāciju (LMAA).

Viedokļu nesaskaņu dēļ Gints Bude pamet Latvijas Modeļu aģentu asociāciju

Asociācija ceturtdien paziņojumā vēsta, ka "Ginta Budes" modes nams 1.aprīlī izslēgts no asociācijas, taču pats Bude norādīja, ka tā viņam esot pirmā dzirdēšana. Modes nams pats pieņēmis lēmumu no asociācijas izstāties un aprīļa sākumā iesniedzis asociācijas direktoram Ērikam Meisānam attiecīgu iesniegumu, kuru Meisāns arī esot parakstījis.

Meisāns paskaidroja, ka lēmums izslēgt Budes aģentūru pieņemts pēc "nekorektas rīcības" modes nedēļas "Riga Fashion Week" laikā. Viņš gan nevēlējās sīkāk paskaidrot, ko tieši Bude izdarījis, norādot vien, ka "bija problēmas". Lēmums par Budes izslēgšanu pieņemts bez viņa klātbūtnes, jo Bude esot ignorējis vairākkārtējos uzaicinājumus ierasties uz asociācijas sēdēm.

Ēriks Meisāns
Ēriks Meisāns Foto: LETA

Nesaskaņas par to, vai nepilngadīgām meitenēm modeļu konkursos būtu jādefilē peldkostīmos

Savukārt Bude uzsvēra, ka iepriekš minētais esot tikai asociācijas interpretācija. Viens no iemesliem, kādēļ viņa modeļu nams nolēmis no asociācijas izstāties, ir viedokļu nesaskaņas par to, vai nepilngadīgām meitenēm modeļu konkursos būtu jādefilē peldkostīmos.

Bude uzskata, ka tas nebūtu pieļaujams un patiesībā kropļo modeles profesiju. "Lai rādītu modi un strādātu šajā jomā, arī kļūtu par topmodeli, tev nav 14 gados jākāpj uz skatuves peldkostīmā ļaužu pārpildītā zālē. Tā pasaulē nedara," sacīja Bude.

Viņš pauda viedokli, ka tas ir tikai šova elements, lai piesaistītu vairāk publikas, taču tas iespējams vien tādās "diezgan neattīstītās valstīs" kā, piemēram, Krievija vai Brazīlija. Tikmēr, piemēram, Somijā, Zviedrijā vai Itālijā tādu konkursu ar nepilngadīgu meiteņu staigāšanu peldkostīmos nevarētu noorganizēt.

Pat konkursā "Mis Latvija" vairs netiek demonstrēti peldkostīmi, "lai tevi nevērtē kā gaļu",

izteicās Bude.

Nepilngadīgas modeles peldkostīmos esot Rietumos pieņemtas tradīcijas

Tikmēr LMAA, komentējot Latvijas Televīzijas sižetu par 14 gadu vecas meitenes uzvaru modeļu konkursā, kurā viņai bija jāuzstājas arī peldkostīmā, paziņojumā pauž, ka ar dizaineru kolekciju tērpu piemeklēšanu konkrētajām modelēm esot darbojusies profesionāļu komanda no Milānas, kura specializējas modes pasākumu rīkošanā visaugstākajā līmenī gan Eiropā, gan Ņujorkā.

"Tas savukārt apstiprina to, ka "Baltic Beauty Contest 2011" modeļu atlase, tostarp peldkostīmu demonstrēšana, tika organizēta atbilstoši Rietumeiropā pieņemtajām tradīcijām," vēstī LMAA.

LMAA arī uzsver, ka konkursa "Baltic Beauty Contest 2011" norise "pilnībā atbilda Latvijas normatīvo aktu prasībām, starptautiskajā telpā pieņemtajai praksei šādu konkursu rīkošanā un ētikas normām. Izvērtēšanas laikā LMAA ir guvusi nepārprotamu apstiprinājumu tam, ka konkursa organizētāji ar īpašu rūpību veica pasākumus dalībnieču tiesību ievērošanas un drošības garantēšanai".

Budes paziņojumu mērķis esot graut asociācijas prestižu

Asociācija uzskata, ka Budes publiski izteikto paziņojumu mērķis bijis "graut "Baltic Beauty Contest 2011" organizētāja, kas vienlaicīgi ir Latvijas Modeļu aģentu asociācijas biedrs, prestižu".

Meisāns atzina, ka labprāt tiktos ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI), lai saprastu, kādas morāles normas konkursa rīkotāji, viņuprāt, pārkāpuši.

"Tad tās laikam ir dubultas normas, ja peldkostīms ir kaut kas amorāls,"

sacīja Meisāns un piebilda, ka arī, piemēram, mākslas vingrošanā nepilngadīgas meitenes uzstājas ķermeni atklājošos tērpos.

Savukārt Bude pauda viedokli, ka mākslas vingrošanā tiek vērtēts sports, nevis meitenes ķermenis. Savukārt konkrētais modeļu konkurss neesot bijusi modes skate, kur vērtētu peldkostīmus, - vērtēti tieši modeļu augumi. Viņš minēja, ka saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu

"bērnu aizliegts iesaistīt skaistuma konkursos vai citos tamlīdzīgos pasākumos, kuru galvenais mērķis ir vienīgi viņa ārējā izskata vērtēšana".

Bude uzsvēra, ka nekādā gadījumā neiebilst pret modeļu konkursiem kā tādiem, tikai pret to, ka tajos jāuzstājas peldkostīmos. Viņš paskaidroja, ka par šo principu iestājas jau kopš 90.gadiem, jo viņam kā modes dizaineram neesot pieņemams, ka nepilngadīgas meitenes modeļu konkursos izrāda savu ķermeni peldkostīmos. Pat tad, ja dizaineram vajadzīga informācija par meitenes izskatu peldkostīmā, tas netiekot vērtēts pēc modeles uzstāšanās starmešu gaismā, bet gan individuāli, vecāku klātbūtnē.

Tikmēr Meisāns mudināja VBTAI vairāk pievērst uzmanību nevis to modeļu aģentūru darbībai, kuras apvienojušās asociācijā un līdz ar to iesniegušas "visas iespējamās izziņas", bet gan tām daudzajām aģentūrām, kuras darbojas ārpus asociācijas un par kuru aktivitātēm ir daudz mazāk informācijas.

Saskaņā ar LMAA datiem tajā pašlaik darbojas piecas modeļu aģentūras - "Dandy", "Natalie", "Terri", "Vacatio" un "2B Models".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu