VARAM rosinās tiesības tautai atlaist pašvaldību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tuvāko mēnešu laikā sagatavos un iesniegs likuma labojumus Saeimā, kas dotu tautai tiesības atlaist novada un pilsētas pašvaldību, ja tā zaudējusi iedzīvotāju uzticību, tā šodien informēja LNT ziņas.

Par šo jautājumu izvērtās diskusija, kad šodien Jelgavas novada iedzīvotāji tikās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Raimondu Vējoni (ZZS).

Lūdz palīdzību ministram

Iedzīvotāji lūdza palīdzību ministram, jo līdz šim nesekmīgi centušies panākt Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Ziedoņa Caunes (ZZS) atlaišanu. Caune izpelnījās vēlētāju neuzticību, jo esot melojis, lai izvairītos no atbildības par iespējamo līdzdalību asi kritizētajās malumedībās Platonē.

Vējonis norādījis, ka šoreiz viņam neesot juridisku tiesību atlaist pašvaldības vadītāju, vēstīja LNT ziņas. Kamēr nav beigusies izmeklēšana, runa esot vien par novada priekšsēdētāja rīcības ētiku, nevis likuma pārkāpumu.

„Pastāvošā likumdošana man neatļauj juridiski pamatoti, bāzējoties uz to, ka iedzīvotāji nav apmierināti ar pašvaldību, atlaist pašvaldības vadītāju šo ētisko iemeslu dēļ,” norādīja Vējonis.

Minists tāpat atzina, ka tiesībsargājošām institūcijām jāpieņem attiecīgs lēmums, tomēr tas, ka pašvaldības vadītājs melo un, iespējams, piedalījies ne īsti likumīgās darbībās, degradējot pašvaldību darbu.

Risinājums - tiesības atlaist pašvaldību

Turpmāk līdzīgās situācijās risinājums būtu - dot iedzīvotājiem tiesības atlaist pašvaldību, uzskata Vējonis. Lai to panāktu, VARAM Saeimā iesniegs likuma labojumus, informēja raidījums.

Vējonis atzina: „Ja iedzīvotāji nav apmierināti ar pašvaldības darbu, tad iedzīvotājiem būtu šie mehānismi, kādā veidā var ierosināt procesu par pašvaldības atlaišanu un jaunas pašvaldības ievēlēšanu.”

Jelgavas novada ļaudis ir pārliecināti, ka šādi likuma labojumi novērstu bezspēcību, kādu iedzīvotāji šobrīd izjūtot attiecībās ar vietējo pašvaldību. Tāpat esot aktualizēta arī iespēja rīkot novada nozīmes referendumus.

TVNET jau vēstīja, ka 24. februārī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune Platones pagastā pieķerts ar bisi malumedību laikā, taču policijai nepatiesi liecinājis, ka tobrīd atradies darbā. Vietējie iedzīvotāji bija sākuši arī parakstu vākšanu, lai tādējādi aicinātu atkāpties Jelgavas novada domi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu