Desmitiem cilvēku saņem valsts apbalvojumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Rīgas pils Ģerboņu zālē notika divas valsts apbalvojumu pasniegšanas ceremonijas - apšaudē Jēkabpilī bojā gājušā kapteiņa Andra Znotiņa tuviniekiem tika nodots glabāšanā Viestura ordenis, savukārt pēcpusdienā notika Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta pasniegšanas svinīgā ceremonija, informēja Prezidenta preses dienestā.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieku tiek iecelts par nopelniem valsts darbā un lielo personīgo ieguldījumu medicīnas darbā, pacientu veselības aprūpē un ārstniecībā politiķis un ārsts Gundars Daudze (ZZS).

Par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri tiek iecelts par mūža ieguldījumu kino mākslā, Latvijas dokumentālā kino skolas izveidē un tās starptautiskās atpazīstamības veicināšanā viens no ievērojamākajiem Latvijas dokumentālā kino režisoriem, operators un scenārists, Latvijas Kultūras akadēmijas goda profesors Gerceļs (Hercs) Franks.

Par izcilu Tēvijas mīlestību un spilgtu radošā mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un profesionālā teātra mākslā Triju Zvaigžņu ordeni saņem teātra vecmeistars, aktieris, režisors, teātra vēsturnieks un rakstnieks Kārlis Pamše.

Par nopelniem valsts, kultūras un sabiedriskajā darbā Triju Zvaigžņu ordeni saņem politiķe, kultūras un sabiedriskā darbiniece Karina Pētersone.

Par nozīmīgo ieguldījumu Latvijas Vecticībnieku Baznīcas attīstībā un nostiprināšanā, ieguldījumu sabiedrības integrācijas procesa attīstībā Triju Zvaigžņu ordeni saņem Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīcas Centrālās Padomes priekšsēdētājs un Daugavpils Jaunbūves vecticībnieku draudzes mācītājs un Padomes priekšsēdētājs Aleksejs Žilko.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku tiek iecelts par nopelniem rokenrola mūzikas žanra attīstībā un Latvijas vārda popularizēšanu ārvalstīs mūziķis, rokenrola leģenda Latvijā Pits Andersons.

Par spilgto radošo devumu latviešu profesionālā teātra un kino mākslā, par pašaizliedzīgu, talantīgu un nesavtīgu ziedošanos mākslai Triju Zvaigžņu ordeni saņem Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš.

Par mūža ieguldījumu sporta žurnālistikā un sporta dzīves notikumu popularizēšanā Triju Zvaigžņu ordeni saņem ilggadējais Latvijas Radio diktors un sporta žurnālists Gunārs Jākobsons.

Par izcilu Tēvijas mīlestību un mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā Triju Zvaigžņu ordeni saņem rakstniece un scenāriste Māra Kaijaka (Svīre).

Par lielo personīgo ieguldījumu Latvijas koru kultūrā un Latvijas mūzikas kultūrvidē, Dziesmu svētku kustības attīstībā un Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē Triju Zvaigžņu ordeni saņem Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, dziesmu svētku virsdiriģents Sigvards Kļava.

Par mūža ieguldījumu arheoloģijā, Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma izpētē, aizsardzībā un popularizēšanā Triju Zvaigžņu ordeni saņem Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece, arheoloģe, habilitētā vēstures doktore Ilze Biruta Loze.

Par mūža ieguldījumu Latvijas mākslā Triju Zvaigžņu ordeni saņem gleznotāja Felicita Pauļuka.

Par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un profesionālā teātra un kino mākslā un spilgtu radošo sniegumu Triju Zvaigžņu ordeni saņem Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns.

Par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un profesionālā teātra un kino mākslā un spilgtu radošo sniegumu Triju Zvaigžņu ordeni saņem Dailes teātra aktieris un režisors Juris Strenga.

Par lielo personīgo un nesavtīgo ieguldījumu labdarības darbā Triju Zvaigžņu ordeni saņem Latvijā kultūras, izglītības un mākslas mecenāts Boriss Teterevs un Ināra Tetereva.

Par nopelniem kultūrā, spilgtu radošo devumu teātra mūzikas žanra attīstībā Latvijā Triju Zvaigžņu ordeni saņem komponists un diriģents, Dailes teātra Muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods.

Par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un nozīmīgo radošo devumu kostīmu veidošanā kino filmām, teātra izrādēm un mākslas pasākumiem Triju Zvaigžņu ordeni saņem kostīmu māksliniece Večella Varslavāne.

Par mūža ieguldījumu Latvijas arheoloģijā un seno apģērbu pētniecībā, devumu tautas mākslas attīstībā un zinātnisko atziņu nodošanā nākamajām paaudzēm Triju Zvaigžņu ordeni saņem Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Arheoloģijas nodaļas emeritētā valsts zinātniece, habilitētā vēstures doktore Anna Zariņa.

Par lielo personīgo ieguldījumu lauku vides sakārtošanā Latvijā Triju Zvaigžņu ordeni saņem uzņēmējs Aivars Zvirbulis.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri tiek iecelts par izcilu Tēvijas mīlestību, par nesavtīgu mūža ieguldījumu sabiedriskajā un kultūras darbā, latviskās identitātes, tautisko vērtību un tradīciju saglabāšanā un uzturēšanā svešumā Triju Zvaigžņu ordeni saņem ilggadējais latviešu sabiedriskais darbinieks Argentīnā, Dienvidamerikas latviešu apvienības priekšnieks Ilgvars Ozols.

Par Viestura ordeņa virsnieku tiek iecelts par sevišķiem nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā, par drošsirdīgu, pašaizliedzīgu un nesavtīgu rīcību, pildot dienesta pienākumus, šā gada 25.janvārī bruņotās laupīšanas Jēkabpilī operācijas laikā aizturot noziedznieku grupu, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas vecākais inspektors, majors Rolands Bērziņš.

Par sevišķiem nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā, par drošsirdīgu, pašaizliedzīgu un nesavtīgu rīcību, pildot dienesta pienākumus, šā gada 25.janvārī bruņotās laupīšanas Jēkabpilī operācijas laikā aizturot noziedznieku grupu, par Viestura ordeņa virsnieku tiek iecelts Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas vecākais inspektors, majors Arians Lalovs.

Ar Viestura ordeņa Sudraba goda zīmi tiek apbalvoti par sevišķiem nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā, par drošsirdīgu, pašaizliedzīgu un nesavtīgu rīcību, pildot dienesta pienākumus, šā gada 25.janvārī bruņotās laupīšanas Jēkabpilī operācijas laikā aizturot noziedznieku grupu, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Patruļdienesta rotas jaunākais inspektors, virsseržants Rims Šveds un Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Patruļdienesta rotas jaunākais inspektors, virsseržants Salvis Tihanovskis.

Par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri tiek iecelts par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts bruņoto spēku apmācībā un audzināšanā, nopelniem Latvijas un Norvēģijas militāro attiecību stiprināšanā bijušais Norvēģijas Karalistes bruņoto spēku komandieris, ģenerālis Sverre Dīsens.

Par sevišķiem nopelniem un lielo personīgo ieguldījumu valsts robežas apsargāšanā, valsts drošības uzturēšanā un nostiprināšanā par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri tiek iecelts Valsts robežsardzes priekšnieks, ģenerālis Normunds Garbars.

Par Viestura ordeņa komandieri tiek iecelts par ilggadēju priekšzīmīgu dienestu un nozīmīgu personīgo ieguldījumu Latvijas valsts robežas apsargāšanā un drošības stiprināšanā Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Dienesta organizācijas pārvaldes priekšnieks, pulkvedis Mariks Petrušins.

Par Viestura ordeņa virsnieku tiek iecelts par augsti profesionālu un teicamu dienestu, par sevišķiem nopelniem valsts robežas apsardzībā un Valsts robežsardzes Kinoloģijas dienesta attīstībā Valsts robežsardzes koledžas Kinoloģijas dienesta priekšnieks, majors Uldis Barkāns.

Par lielo personīgo ieguldījumu Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes attīstībā un policijas ekspertu-kriminālistu profesionālās izaugsmes veicināšanā Viestura ordeni saņem Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja Ieroču un trasoloģisko ekspertīžu nodaļas vecākā eksperte, pulkvežleitnante Ludmila Bārtule.

Par nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā un nostiprināšanā, kā arī ilggadējo uzcītīgo dienestu un personīgo ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un informēšanā ugunsdrošības jautājumos Viestura ordeni saņem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece, pulkvežleitnante Inga Vetere.

Par Viestura ordeņa kavalieri tiek iecelts par pašaizliedzīgu un augsti profesionālu dienestu, lielu personīgo ieguldījumu sarežģītu un bīstamu ugunsgrēku dzēšanā un cilvēku glābšanā, īpaši Rīgā un Rīgas reģiona novados Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes Dienesta nodaļas vecākais inspektors, virsleitnants Valdis Dzērve.

Par nopelniem Latvijas valsts robežas apsargāšanā, lielo personīgo ieguldījumu valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes izveidošanā un attīstībā Viestura ordeni saņems Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta helikoptera jaunākais pilots, kapteinis Ivans Ivanovs.

Ar Viestura ordeņa Sudraba goda zīmi tiek apbalvots par pašaizliedzīgu un augsti profesionālu dienestu, lielu personīgo ieguldījumu sarežģītu un bīstamu ugunsgrēku dzēšanā un cilvēku glābšanā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes 2.daļas nodaļas komandieris, seržants Romāns Ostrovskis.

Par priekšzīmīgu un augsti profesionālu dienestu valsts robežas apsargāšanā, ieguldījumu aviācijas jomas attīstībā valsts robežsardzē ar Viestura ordeņa Sudraba goda zīmi tiek apbalvots Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Apsardzes un speciālo uzdevumu nodaļas inspektors, virsseržants Maksims Piroženoks.

Ar Viestura ordeņa bronzas goda zīmi tiek apbalvots par pašaizliedzīgu un augsti profesionālu dienestu, lielu personīgo ieguldījumu sarežģītu un bīstamu ugunsgrēku dzēšanā un cilvēku glābšanā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes 3.daļas ugunsdzēsējs glābējs, kaprālis Guntis Kārkliņš.

Par Atzinības krusta kavalieri tiek iecelts par lielo personīgo un nesavtīgo ieguldījumu puķkopju un dārzkopju profesionālās izglītības veicināšanā Latvijā un ieguldījumu puķkopības attīstībā Latvijā puķkopis un dārzkopis Nīderlandē Īzāks Kornēliss fan Reisels.

Ar Atzinības krusta Zeltītu goda zīmi tiek apbalvota par nozīmīgo un pašaizliedzīgo ieguldījumu profesionālā teātra izrāžu veidošanā ilggadējā Dailes teātra māksliniece, Dailes teātra dekorāciju apgleznošanas darbnīcas vadītāja Inese Pētersone.

Par ieguldījumu profesionālā teātra mākslas procesu norisē un attīstībā, nozīmīgo devumu Latvijas teātru vēstures saglabāšanā un nodošanā nākamajām paaudzēm Atzinības krusta Zeltītu goda zīmi saņem ilggadējā Dailes teātra darbiniece, mākslinieciskās vadības asistente Aina Lilita Vecsīle.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu