Vēja parka attīstītājus nokaitinājusi Ekonomikas ministrija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzņēmuma „Baltic Wind Park” pārstāvji sašutuši par Ekonomikas ministrijas rīcību, kas, tā sakot, spēles gaitas laikā maina tās noteikumus. Sākotnēji dota zaļā gaisma vērienīgam vēja ģeneratoru parka projektam, taču tagad tā vidū tiekot likti sprunguļi riteņos, ceturtdien vēstīja LNT ziņas.

Uzņēmums „Baltic Wind Park”, kas iecerējis jūrā izvietot vēja ģeneratorus, jau sācis finansējuma piesaisti. Projekta kopējās investīcijas tiek plānotas 420 miljonu latu apmērā.

EM izdod atļauju, pēc tam nobremzē

Tieši pirms diviem gadiem Ekonomikas ministrija (EM) šim uzņēmumam izdeva atļauju ražošanas jaudu uzstādīšanai jūrā. Taču tad pēkšņi spēles noteikumi mainīti. EM esot nobremzējusi jautājuma virzīšanu Ministru kabinetā par turpmāko izpētes atļauju saņemšanu un tai sekojošiem būvdarbiem, vēstīja LNT ziņas.

„Baltic Wind Park” padomes priekšsēdētājs Andrejs Siliņš sašutis: „Projekta attīstībā ieguldīti jau 1,4 miljoni eiro. Kopš 2008.gada notiek nepārtraukts darbs pie projekta un esam veikuši visus nepieciešamos darbus, ko likums mums ir prasījis.”

Kāpēc vajadzīga izpēte par valsts naudu?

Taču EM šobrīd esot mainījusi nostāju un izstrādājusi modeli, kurā izpēti nodrošinās valsts pārvaldes sistēma un, balstoties uz šiem datiem, tiks sludināts konkurss, informēja raidījums.

Tomēr ekspertiem neesot saprotama šāda EM vēlme veikt izpēti par valsts līdzekļiem laikā, kad valstij trūkst naudas. Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Paulis Barons uzskata - šāda ministrijas rīcība nav ne pārdomāta, ne ekonomiski pamatota.

Barons sacīja: „Ja jau būtu iespējams, tad valsts sen būtu novērtējusi visu, kas tai ir – gan zemes dzīles, gan jūras, upes un vējus, bet to dara tikai tas, kam vajag. Tagad uztic EM valdījumā esošai iestādei pētīt - elektriķiem, kas apkalpo augstsprieguma līnijas, lai tie izpēta, kas droši vien nezina, kur tā jūra vispār atrodas, nu, tad tagad uzzinās.”

Tiesāšanās kā pēdējais solis

Ceturtdien šis jautājums ticis skatīts stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēdē, informēja raidījums. Tā kā noteikumi tiek mainīti projekta ieviešanas vidū, investīciju projekts esot apdraudēts.

„Mēs no savas puses tomēr ļoti ceram, ka tomēr izdosies panākt izlīgumu. Tiesu mēs atstātu kā pēdējo risinājumu,” atzina Siliņš.

Savukārt EM pārstāvji šīs uzņēmēju bažas un pārmetumus pagaidām nekomentēja, solot to darīt rīt, norādīja LNT ziņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu