KNAB lūdz Saeimai atļauju veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērsies Saeimas prezidijā ar lūgumu ļaut veikt kratīšanu Aināra Šlesera dzīvesvietā, vēsta Lavijas televīzija. Pats Šlesers komentārus nesniedz, tikmēr viņa pārstāvis norādījis, ka deputātam tagad esot citas rūpes, jo Šleseru ģimenē tikko pasaulē nācis mazulis. Trešdien no rīta KNAB veica kratīšanas Aivara Lemberga Puzes īpašumā, kā arī Andra Šķēles SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" telpās, kā arī Rīgas brīvostā, Venstpils domē, "airBaltic" un citur.

(Ziņa papildināta ar pēdējām divām rindkopām.)

Par atļauju kratīšanai Šlesera dzīvesvietā ceturtdien lems Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņas centrs") atteicās izpaust, par kādu deputātu no KNAB ir saņemts iesniegums, taču apstiprināja, ka iesniegums ir. Pēc viņa teiktā, Ģenerālprokuratūras pārstāvis ceturtdien ieradīsies uz komisijas sēdi un iesniegs dokumentus, kas apstiprinās – KNAB veiktās kratīšanas notikušas likumīgi.

"Kamēr nebūs dokumenta, ka tā nav politiska izrēķināšanās, komisija par to nelems," piebilda Orlovs. "Ja viss būs noticis atbilstoši likumam, komisija lems par turpmāko rīcību." Komisijas sēde paredzēta pulksten 8.30.

Bez Orlova komisijā ir Janīna Kursīte-Pakule ("Vienotība"), Jānis Klaužs (Zaļo un zemnieku savienība"), Imants Jānis Bekešs ("Par labu Latviju") un Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība).

KNAB ieguvis 42 kratīšanas atļaujas

Trešdien no rīta KNAB darbinieki jauna kriminālprocesa ietvaros veica kratīšanas Aivara Lemberga ģimenei piederošajā Puzes īpašumā, kā arī Andra Šķēles SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās. KNAB veicis kratīšanu arī Rīgas brīvostā, Venstpils domē, "airBaltic" un citur.

Kopā KNAB bija ieguvis 42 kratīšanas tiesības, kuras sankcionēja Rīgas Centra rajona tiesa.

Kratīšanas trīs oligarhu īpašumos, RD, "airBaltic", Brīvostā un citur

Lembergs apstiprināja kratīšanu savā īpašumā, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) pastāstīja, ka kratīšanas notikušas ostas pārvaldes telpās un Rīgas domē, bet Šķēle apliecināja, ka KNAB pārstāvji viesojušies viņa firmas birojā.

Šķēle stāstīja, ka KNAB darbinieki esot "paviesojušies uzņēmuma [UVK] viena darbinieka kabinetā", bet viņa īpašumos kratīšanu KNAB neesot veicis. Šķēle kratīšanas saista ar nākamajā nedēļā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Ameriks pastāstīja, ka kratīšanas šodien ir veiktas vairākās vietās Rīgas domē un Brīvostas pārvaldē. Tai skaitā izmeklētāji paviesojušies arī Amerika kabinetā un paņēmuši līdzi viņa darba datoru un vairākus dokumentus.

Pēc Amerika stāstītā, izmeklēšana notiek, jo KNAB uzskata, ka viņš par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelts pēc Lemberga un Šlesera (LPP/LC) vienošanās, kuru it kā izpildījis Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks. KNAB izmeklētāji uzskata, ka pēc šīs vienošanās izpildīšanas Brīvostas pārvalde esot slēgusi īpašus līgumus ar SIA "Mediju nams", kas ir "Neatkarīgās Rīta Avīzes" izdevēja, skaidroja Rīgas vicemērs.

KNAB veicis kratīšanu arī "airBaltic"

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien veicis kratīšanu arī Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic"), biznesa portālu "Nozare.lv" informēja aviokompānijā. Kratīšanas laikā aviokompānijas prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks atradās ārpus Latvijas un bija ceļā uz Briseli, kur plāno tikties ar aviokompāniju vadītājiem, lai diskutētu par Īslandes vulkāna ietekmi uz nozari.

Lidsabiedrība "airBaltic" atšķirīgos laika momentos ir piesaukta gan saistībā ar Lembergu, gan Šķēli, gan arī Aināru Šleseru.

"airBaltic " biļešu kases centra vajadzībām izīrēja telpas Tautas partijas (TP) līderim Andrim Šķēlem pastarpināti piederošajā ēkā Rīgā, Tērbatas ielā 14. Flikam piederošā uzņēmuma "Baltijas Aviācijas sistēmas" preses pārstāvis savukārt ir Šķēles znots Juris Pētersons.

Žurnāls "Ir" rakstīja, ka kompānija SIA "North Hub Security", kas dibināta 2010.gadā, 90% pieder "Baltijas Aviācijas Sistēmu" kontrolētajai SIA "North Hub", bet 10% daļu - SIA "Ave Lat Sargs". Šo uzņēmumu kontrolē Andra Šķēles ģimenei - sievai un meitām - un tuvam līdzgaitniekam Edgaram Šķenderim piederoša kompānija.

Savukārt "airBaltic" akcionāru līgums starp Latvijas valsti un "airBaltic" vadītājam Bertoltam Flikam piederošo uzņēmumu SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" tika slēgts 2009.gada 4.martā, un to parakstījis toreizējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Eksperti apgalvo, ka parakstītais akcionāru līgums mīkstinājis valsts savulaik ar skandināvu lidsabiedrību SAS noslēgto akcionāru līgumu par labu lidsabiedrības vadītājam Flikam piederošajai firmai SIA "Baltijas aviācijas sistēmas".

KNAB no komentāriem izvairās

Lai gan trešdien veiktās vērienīgās kratīšanas ar tā dēvētajiem oligarhiem saistītos īpašumos daudzviet Latvijā nav nekāds noslēpums un ir izraisījušas pastiprinātu sabiedrības interesi un satraukumu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un tā priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe notikušo nekomentē un nesniedz nekādu informāciju.

Lai gan publiski no daudziem avotiem ir gūts apstiprinājums par kratīšanām, saņemti komentāri, minējumi un iespējamas spekulācijas, tomēr KNAB nekādu informāciju par šodien notiekošo nesniedz. Uz TVNET un ziņu aģentūru LETA un BNS tālruņa zvaniem trešdien neatbildēja ne pašlaik atvaļinājumā esošais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, ne arī viņa vietniece un pašlaik priekšnieka pienākumu izpildītāja Strīķe.

Šlesers komentārus nesniedz

Pats Ainārs Šlesers komentārus nesniedz, tikmēr viņa pārstāvis norādījis, ka deputātam tagad esot citas rūpes, jo Šleseru ģimenē tikko pasaulē nācis mazulis, tā šovakar ziņoja LNT ziņas.

Savukārt viens no „ZZS” līderiem Augusts Brigmanis esot pamanījis sakritību starp KNAB darbību un prezidenta vēlēšanām. Brigmanis LNT ziņām pauda viedokli: „Šādi procesi notiek reizi četros gados, un kas notiek reizi četros gados? Prezidenta vēlēšanas un kratīšanas Lemberga mājā. Tā viņš ir sakritis šoreiz. Pagājušo reizi arī tā sakrita. Vai tā ir sakritība vai kaut kas cits, to jau grūti pateikt.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu