Īslandes vulkāna pelni nav drauds Latvijas iedzīvotājiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas teritoriju sasniegušo Īslandes vulkāna Grimsvētna izvirduma pelnu koncentrācija ir neliela, tāpēc ar neapbruņotu aci tos nevar saskatīt un situācija patlaban neliecinot, ka tas varētu atstāt lielu iespaidu uz lidostas "Rīga"darbību, TVNET informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognožu vadītājs Andris Vīksna.

Dažviet Eiropā - Lielbritānijā, Vācijas ziemeļos un Skandināvijā lidostas ir slēgtas un Latvijas iedzīvotāju pārvietošanos patlaban vairāk ietekmē tieši šo lidostu darbība. Taču, runājot par Rīgas lidostu, Andris Vīksna norāda, ka patlaban nekas neliecina par tās slēgšanu, lai arī situācija varot krasi mainīties. Tas lielā mērā atkarīgs no vulkāna aktivitātes, kā arī Skandināvijas lidostu rīcības.

Jaunākās saņemtās ziņas no Islandes par vulkānu Grimsvētnu ir iepriecinošas – pagājušās nakts vidū izvirdums ir mitējies, tomēr pelni, kas atrodas atmosfērā, turpinās savu kustību uz Eiropu, tuvākās diennakts laikā turpinot plūst pāri arī Latvijas teritorijai.

"Pelni ir zemākajos lidojuma augstumos, arī to koncentrācija ir neliela, tāpēc pagaidām izskatās, ka lidosta "Rīga" netiks slēgta,"

sarunā ar TVNET skaidro LVĢMC speciālists. Lai arī šodien daudzviet Latvijā ir apmācies, mākoņains laiks, virs valsts teritorijas esošie pelni nav redzami ar neapbruņotu aci, jo to koncentrācija ir pārāk neliela.

Runājot par pelnu iespaidu uz cilvēka veselību, Vīksna vērš uzmanību uz to, ka šī problēma vairāk aktuāla islandiešiem, kur koncentrācija ir daudz lielāka: "Protams, nekas veselīgs tas nav, bet jāsaka, ka kaitīgā iedarbība uz cilvēka veselību vairāk varētu izpausties Islandē un tās apkārtnē."

Pozitīvā ziņa aviopasažieriem ir tāda, ka no vulkāna izvirdusi bazalta lava. Tā satur mazāk silīcija, un tās daļiņas ir lielākas un smagākas, tāpēc ātrāk nosēžas.

"Cilvēka veselībai nekādu draudu nav, ja nu vienīgi Islandē dzīvojošajiem. Taču viņi arī uzliek respiratoru un brauc cauri mākonim."

Lai arī vulkāns ir pierimies, dabas untumus paredzēt nav iespējams un nav zināms, vai tas atkal neatsāks izvirt, kā tas notika pērnā gada aprīlī ar vulkānu Eijafladlajegidlu.

Vulkāna izvirduma dēļ otrdien Eiropā atcelti aptuveni 500 avioreisu, informēja Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācija "Eurocontrol".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu