Spānijas dārzeņu un augļu tirdzniecība apsīkusi visā Eiropā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijā audzēto dārzeņu un augļu tirdzniecība teju pilnībā apsīkusi visā Eiropā, aizvien izplatoties bīstamajai baktērijai EHEC (enterohemoraģisko E.coli), kas prasījusi jau vismaz 14 cilvēku dzīvību.

Kā apliecināja Spānijas augļu un dārzeņu ražotāju un eksportētāju federācijas FEPEX prezidents Horhe Brotonss, pieprasījums apsīcis "gandrīz visā Eiropā. Tas ir domino efekts attiecībā uz visiem dārzeņiem un augļiem".

Varasiestādes pagājušajā nedēļā ieteica atturēties no svaigu dārzeņu lietošanas uzturā, jo bīstamā baktērija tika atklāta no Spānijas ievestos gurķos. Taču par infekcijas izcelsmi joprojām nav vienprātības, jo, kā norāda Spānija, nav pierādījumu, ka dārzeņi inficēti to audzēšanas vietā, nevis kur citur.

Dramatiski krītoties eksporta apjomam, Spānija grasās vērsties Eiropas Savienībā (ES), lai atlīdzinātu radušos zaudējumus.

Līdzīgu lūgumu Briselē gatavojas izteikt arī Nīderlande, cerot kompensēt zaudējumus saviem dārzeņu audzētājiem saistībā ar eksporta kritumu Vācijas tirgū, kur pēc inficēto dārzeņu lietošanas uzturā miruši jau vismaz 14 cilvēki.

Hāga cer, ka tā no ES īstermiņā varētu saņemt līdz pat desmit miljonu eiro (7,03 miljonu latu) lielu atbalstu.

Nīderlandes gurķu, tomātu un paprikas audzētāji šonedēļ saskārušies ar dramatisku eksporta apjoma kritumu Vācijā.

Nīderlandes Ekonomikas un lauksaimniecības ministrija informē, ka līdz šim šajā valstī audzētajos dārzeņos nav atklāta bīstamā baktērija, taču pārbaudes vēl tiek veiktas.

Gurķu, tomātu un lapu salātu eksports uz Vāciju Nīderlandei gadā ienes aptuveni 1,1 miljardu eiro, liecina ministrijas apkopotie dati. Daudzi dārzeņu audzētāji Nīderlandē ir "atkarīgi no preču eksportēšanas uz Vāciju".

Jau ziņots, ka Beļģija pirmdien noteica gurķu importa aizliegumu no Spānijas, bet Krievijā nedrīkst ievest visa veida dārzeņus no Vācijas un Spānijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu