Aptiekās nepārdod plāksterus, marles un "pamperus"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar neskaidrībām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes izmaiņās aptiekas uz laiku pārtraukušas atsevišķu medicīnas preču tirdzniecību. Starp šīm precēm ir termometri, grūtniecības testi, protēžu fiksācijas līdzekļi, angelori, spirāles, prezervatīvi, lubrikanti u.c. preces.

Pievienots Veselības ministrijas skaidrojums

Portāla TVNET lasītājs, kura bērns šodien guva nelielu savainojumu, pastāstīja, ka devies uz kādu Rīgas aptieku, kurā vēlējies iegādāties pārsienamo materiālu un plāksterus.

Taču aptiekāre viņam paskaidrojusi, ka šīm un vēl dažādām lietām, piemēram, bērnu autiņbiksītēm, no šodienas ir izmaiņas saistībā ar nodokļiem. Taču, tā kā aptiekāri nezina, kā tās piemērot, patlaban šīs preces aptiekā nepārdodot.

Aptiekas apstiprina izmaiņas

Savukārt SIA "Euroaptieka" valdes locekle Inga Zemdega-Grāpe portālam TVNET skaidroja, ka saistībā ar neskaidrībām par samazinātās PVN likmes izmaiņām valdības noteikumos "Euroaptieka" no šodienas uz nenoteiktu laiku pārtraukusi atsevišķu medicīnas grupu tirdzniecību.

Valdības noteikumos neesot skaidri definēts, kāda PVN likme, pilnā vai samazinātā, piemērojama vairākām preču grupām. "Turklāt uz mūsu jautājumiem Valsts zāļu aģentūrā un uz Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) prasību Veselības ministrijā skaidrot likuma piemērošanu Veselības ministrija nav devusi izsmeļošu un viennozīmīgu atbildi. Tā rezultātā mums nav citas iespējas, kā netirgot vairākas preču grupas."

Jaunie noteikumi stājās spēkā šodien.

"Esmu pārliecināta, ka jaunās izmaiņas apgrūtinās ne vien "Euroaptiekas", bet visu Latvijas aptieku darbu, jo

noteikumos vairs nav skaidri minētas tās medicīnas ierīces, kurām tiek piemērota samazināta PVN likme.

Jaunajos noteikumos ir nosauktas tikai iepriekš minēto preču kategorijas, kas ir ļoti vispārināti, bez medicīnisko ierīču bez atšifrējumiem un skaidrojumiem Tādējādi vairs nav skaidrs, uz kuru medicīnas ierīci attiecināma samazināta PVN likme," skaidroja Zemdega-Grāpe.

Turklāt preču atlikumu pārmarķēšana, datorsistēmu pārprogrammēšana un vēlāk atkal iespējamā nodokļa pārrēķināšana radīs haosu aptiekās.

Ministrija neizprotot problēmas būtību

„Ar LFB starpniecību esam vērsušies Veselības ministrijā pēc likuma skaidrojuma, taču saņēmām tikai tādu pašu tekstu kā jau minētajos MK noteikumos Nr. 167, papildinātu ar dažiem piemēriem. Esam zvanījuši uz Valsts zāļu aģentūru un palikuši bez konkrētas atbildes.

Diemžēl tas liecina, ka ministrija neizprot problēmas būtību un ka vienīgais risinājums ir konkrēts saraksts, pretējā gadījumā būs interpretāciju haoss.

Esam rakstījuši ražotājiem un piegādātājiem, lai noskaidrotu, vai viņu ražotās un izplatītās preces būs ar samazināto PVN, un saņēmuši radikāli pretēju informāciju. Piemēram,

dažādu zīmolu prezervatīvi turpmāk būs ar dažādām PVN likmēm,

zobu protēžu līmes PVN likme ir atšķirīga starp ražotājiem. Turklāt ir preces, kurām būs dažādas PVN likmes atkarībā no lieltirgotavas.

Ir akūti vajadzīgs konkrēts saturs. Šis ir viens no piemēriem, kad MK noteikumi ir pieņemti, nedomājot par ieviešanas iespējamību. Bet cietēji būs pacienti," uzskata Zemdega-Grāpe, piebilstot, ka preču grupā, kuras tirdzniecību "Euroaptieka" ar šodienu ir apturējusi, ietilpst tonometri, termometri, grūtniecības testi, protēžu fiksācijas līdzekļi, angelori, spirāles, prezervatīvi, lubrikanti, u.c.

Ministrija jau laikus esot izplatījusi informāciju

Savukārt Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders portālam TVNET pavēstīja, ka jau pagājušajā nedēļā ministrija izplatījusi medicīnas ierīču sarakstu, kuram piemēro samazināto PVN likmi.

Veselības ministrija atgādināja, ka 1. jūnijā stājas spēkā valdības noteikumi, kas nosaka medicīniskās ierīces, palīgierīces, to komplektējošās daļas, rezerves daļas un piederumus, kuru piegādēm turpmāk var piemērot samazinātu PVN likmi. Šādu samazinātu PVN procentu likmi piemēros tām medicīniskajām ierīcēm, kuras parasti izmanto, lai atvieglotu vai ārstētu personas ar organisma funkciju traucējumiem un kuras tiek izmantotas tikai individuālai lietošanai.

Trīs konkrēti kritēriji

Lai novērtētu, vai konkrētā ierīce atbilst samazinātai PVN likmei, ir nepieciešama tās atbilstība visiem šiem kritērijiem:

1) tai ir jābūt medicīniskai ierīcei;

2) tā tiek izmantota kādu organisma funkciju traucējumu atvieglošanai vai ārstēšanai;

3) ierīce tiek izmantota tikai individuālai lietošanai.

Šādas ir individuālai lietošanai paredzētās preces

Ministrijā skaidroja, ka individuāli lietojamām atbilst šādas medicīnisko ierīču kategorijas:

1. Vienreizlietojamās medicīniskās ierīces, kuras paredzēts lietot vienam pacientam vienreizējai procedūrai un kas pēc lietošanas tiek iznīcinātas, utilizētas. Piemēram, injekciju šļirces ar/bez adatām, vate, marle, medicīniskie plāksteri, cimdi, ķirurģiskie diegi, drenas, reaģenti, vienreizlietojamas laboratorijā izmantojamas medicīniskās ierīces, katetri, medicīnisko ierīču dezinfekcijas līdzekļi, vienreizlietojamu instrumentu komplekti, rentgena filmas u.c.

2. Pēc pasūtījuma ražotās medicīniskās ierīces, kuras izgatavotas vai pielāgotas konkrētajai personai saskaņā ar ārstu norādījumiem. Piemēram, briļļu lēcas, ietvari, ortozes, dažāda veida protēzes, ortopēdiskie apavi u.c.

3. Medicīniskās ierīces, kuras ir personas individuālā lietošanā konkrētās personas ārstniecības vai funkciju ierobežojumu atvieglošanas mērķu sasniegšanai un kuras noteiktu periodu persona var patstāvīgi lietot bez ārstniecības personas tiešas līdzdalības vai uzraudzības.

Piemēram, pašaprūpē izmantojamās medicīniskās ierīces (persona lieto patstāvīgi) - termometrs, ratiņkrēsli u.c. tehniskie palīglīdzekļi personām ar īpašām vajadzībām, funkcionālās gultas, dažādas implantējamas medicīniskas ierīces (kardiostimulatori, kohleārie implanti u.c.), glukometri, analoģiskas ierīces paškontrolei, arī teststrēmeles, respiratorās terapijas palīglīdzekļi (ieelpojamā gaisa sildītāji, mitrinātāji, inhalatori, ventilētāji, respiratori, skābekļa ierīces, deguna sekrēta aspiratori, speciāli soli un spilveni elpošanas terapijai; elpošanas muskuļu treniņierīces, arī maskas pretestībai; respiratorie mērītāji, spirometri, krājtelpas), kontaktlēcas, auss, aizauss vai pie brillēm stiprināmi dzirdes aparāti u.c.

Šīs nav preces individuālai lietošanai

Veselības ministrija uzsvēra, ka termins „individuālai lietošanai” nav attiecināms uz medicīniskajām ierīcēm, kas ārstniecībā ir izmantojamas tikai ar ārstniecības personas tiešu līdzdalību un uzraudzību un nav vienreiz lietojamas medicīniskas ierīces.

Piemēram, rentgena aparāti, kompjūtertomogrāfi, neatliekamās medicīniskās palīdzības komplekti (reanimācijas), zobakmens noņemšanas ierīces, elektroniskās zobu kanāla garuma mērierīces, lāzerķirurģijas ierīces, daudzfunkciju monitori, operāciju galdi, centrifūgas, izgulsnēšanas ierīces, diagnostisko lēcu komplekti un to piederumi, magnētiskās rezonanses izmeklējumu iekārtas, ultraskaņas diagnostiskās iekārtas u.c.

Līdz šim samazinātā PVN likme medicīnas ierīcēm un precēm bija piemērota plašākam sabiedrības lokam, ne tikai tām, kas paredzētas individuālai lietošanai. Ņemot vērā, ka šāda kārtība ir pretrunā ar Eiropas Padomes direktīvā pausto, bija nepieciešams precizēt medicīnas ierīču sarakstu.

Ja ir problēmas konstatēt, vai medicīniskā ierīce atbilst visām trijām iepriekš minētajām kategorijām, ministrija lūdza kontaktēties ar Zāļu valsts aģentūras ekspertiem Medicīnisko ierīču novērtēšanas nodaļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu