Swedbank pētījums: 47% gatavi arī vairs nebraukt ar auto

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunākie „Swedbank” Privātpersonu finanšu institūta dati liecina, ka pēdējā gada laikā pieaugošo degvielas izmaksu dēļ divas trešdaļas autovadītāju jau bijuši spiesti mainīt savus ikdienas braukšanas paradumus, jo īpaši ārpus Rīgas, trešdien informēja LNT ziņas.

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe raidījumam pauda viedokli, ka degvielas cenas izmaiņa piecu līdz desmit santīmu robežās gada laikā ir ļoti būtiski ietekmējusi iedzīvotāju paradumus.

„Lauku iedzīvotāji arī ikdienā ar auto veic lielākus attālumus, līdz ar to īpatsvars ģimenes budžetā izdevumiem par auto ir krietni lielāks. Jā, šeit var runāt par konkrētām izmaiņām, kur cilvēki ir spiesti pieņemt lēmumu - ko tad tagad darīt, lai ģimenes budžetā nebūtu šie robi,” norādīja Krampe.

„Swedbank” prognozēja, ka tuvākajos mēnešos cena par litru benzīna teorētiski var sasniegt latu. Vairums bankas aptaujāto iedzīvotāju – 47% - atzinuši, ka tādā gadījumā, ja degvielas litra cena pārsniegs latu, brauks retāk vai arī vispār atteiksies no braukšanas ar automašīnu.

Otrā populārākā pētījuma atbilde bija, ka tad izmantos ekonomiskas braukšanas principus, proti, 23% braukšot taupīgi. Savukārt 19% atbildējuši, ka izmantos citu transportlīdzekli, bet 10% atzina, ka tādā gadījumā iegādāsies nelegālo degvielu, vēstīja LNT ziņas, atsaucoties uz „Swedbank” pētījumu.

Jau ziņots, ka saistībā ar nodokļu kāpumu no 1.jūnija benzīns kļūst dārgāks. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis portālam TVNET atzina, ka benzīns sadārdzināsies par aptuveni 2,5 santīmiem.

Patlaban degvielas cenas Latvijas benzīntankos ir ap 90 santīmiem par litru. Savukārt šo trešdien no rīta 95.benzīna cena bija pakāpusies līdz 93,4 santīmiem par litru. Sadārdzināta arī 98.benzīna cena - tagad tā ir 96,4 santīmi. Dīzeļdegvielas cena vēl nebija mainīta.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu