Bērziņu ievēlē par Valsts prezidentu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Valsts prezidents nākamos četrus gadus būs kādreizējais baņķieris un līdzšinējais Saeimas deputāts Andris Bērziņš. Tā šodien nolēma vairums parlamenta deputātu. Par Bērziņu atdotas 53 balsis, pret - 44 balsis.

Par Valdi Zatleru atdota 41 balss, 56 deputāti bijuši pret Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā.

Pret abiem prezidenta amata kandidātiem bija nobalsots ar trim vēlēšanu zīmēm.

Kopā vēlēšanās piedalījās 99 parlamentārieši, derīgu vēlēšanu zīmi nodeva 97 deputāti.

Saskaņā ar likumu prezidents uzskatāms par ievēlētu ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu.

Saeimas deputāti ar ziediem un aplausiem sveica jauno Latvijas Valsts prezidentu.

Bērziņš uzrunā Saeimā pateicās par izrādīto godu, uzticību un par padomu, paužot cerību, ka turpmāk varēs kopā daudz un labas lietas izdarīt.

Bērziņu Valsts prezidenta amatam virzīja pieci Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti. Bērziņš arī 10.Saeimā tika ievēlēts no ZZS saraksta, tomēr nav nevienas partijas biedrs.

Pirmajā izgāž abus kandidātus

Jau vēstīts, ka Saeimas namā Valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā balsošanā neviens prezidenta amata kandidāts neieguva nepieciešamo 51 balsi. Līdz ar to procedūra nosaka, ka Saeimas deputāti šodien balsoja vēlreiz. Pirmajā balsojumā par Zatleru nobalsoja 43 deputāti, pret viņu - 55 tautas kalpi. Bērziņš saņēma 50 deputātu balsis. Pret viņu balsoja 48 parlamentārieši.

Ne pirmo reizi kandidē uz valstiski svarīgu amatu

Bērziņš jau iepriekš kandidējis uz Rīgas mēra posteni. Tāpat viņa vārds izskanēja iepriekšējās prezidenta vēlēšanās pirms četriem gadiem.

Bērziņš dzimis 1944.gadā. Viņš pabeidzis Rīgas Politehnisko institūtu, kur apguvis radioinženiera amatu, kā arī Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultāti, kur specializējies rūpniecības plānošanā. Karjeru Bērziņš sācis kā krāsaino televizoru remonta meistars.

1990.gadā viņš no Tautas frontes ievēlēts par Augstākās padomes deputātu.

Turīgs baņķieris

1993.gadā kļuva par Unibankas vadītāju un šajā amatā nostrādāja vairāk nekā desmit gadu.

Bērziņš tiek uzskatīts par turīgu cilvēku. Viņa īpašumā ir vairāki zemesgabali. Viņam ir arī ievērojami uzkrājumi, kā arī kredītsaistības. Iespējams, Bērziņš saņem lielāko pensiju Latvijā.

Bērziņam ir trīs bērni

Bērziņam ir divi pieauguši bērni, dēls un meita, kā arī sešus gadus vecs dēls. Bērziņš ir šķīries no pirmās sievas, bet attiecības ar tagadējo dzīvesbiedri, ārsti Daci nav oficiāli reģistrējis, vēstīja "Sestdiena".

Viņa sāncensis cīņā par Valsts prezidenta amatu bija līdzšinējais prezidents Valdis Zatlers.

Skatīt pievienotos video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu