Tauta pie Saeimas protestē pret oligarhu virzīto jauno prezidentu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Valsts prezidenta vēlēšanām vēlā vakarā, atsaucoties interneta komentāros un sociālajos tīklos paustajiem aicinājumiem, pāris simti cilvēku pulcējās pie Saeimas ēkas un pēc tam pie Rīgas pils. Cilvēki devās nosacītā protesta gājienā no Saeimas ēkas uz Rīgas pili. Jaunieši dziedāja himnu un sauca: "Mēs gribam dzīvot", "Nost ar Bērziņu", "Oligarhu ieliktenim - nē" un "Kangars". Nodziedot valsts himnu, aktīvisti ap plkst. 22.00, sāka izklīst.

Zatlers atgādina, ka tauta viedokli varēs paust referendumā

Pie Rīgas pils sanākušajiem gados jauniem cilvēkiem iznāca Zatlers ar saviem biroja darbiniekiem un prezidenta kundzi Lilitu Zatleri.

Sanākušajiem Zatlers pateicās par atbalstu un sacīja, ka visi vienmēr ir bijuši stipri tajās reizēs, kad ir bijuši vienoti. "Es neatkāpjos ne no viena vārda, ko esmu teicis. Visu mūsu pienākums ir paust mūsu attieksmi referendumā, kuru esmu izsludinājis," sacīja Zatlers.

Foto: Kalvis Bormanis/TVNET

Savukārt sanākušie cilvēki Valsts prezidentu centās pārtraukt, sacīdami, ka Zatleram nepieciešams dibināt partiju, kurai sekotu katrs no atnākušajiem. Uz šādu aicinājumu Zatlers atbildēja, ka līdz 8.jūlijam turpināšot veikt Valsts prezidenta pienākumus un, kad zvērestu būs nodevis jaunais prezidents, izlemšot, ko darīt tālāk.

Foto: Kalvis Bormanis/TVNET

Starp protestētājiem pārsvarā bija gados jauni cilvēki, daudzi ieradušies ar velosipēdiem. Protestētājus uzmanīja arī vairāki policijas darbinieki, un tiem pievienojās daži speciālās uzdevumu vienības policisti.

Par Valsts prezidentu ievēlēts Andris Bērziņš

Jau ziņots, ka šodien otrajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā Saeima par Valsts prezidentu ievēlēja eksbaņķieri, ZZS deputātu Andri Bērziņu.

Par Bērziņu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret bija 44 balsis. Par otru augstā amata kandidātu - pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti.

Kopā vēlēšanās piedalījās 99 parlamentārieši, derīgu vēlēšanu zīmi nodeva 97 deputāti.

Foto: Kalvis Bormanis/TVNET

Pašreizējā prezidenta Zatlera pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Bērziņš būs ceturtais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un astotais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Skatīt pievienotos video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu