Pagaidu darbos plāno iesaistīt ap 49 000 bezdarbnieku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos, kas aizvietos tā dēvēto "simltatnieku" programmu, divos gados plānots iesaistīt aptuveni 49 000 bezdarbnieku, kas tomēr ir nepietiekams apmērs, šodien preses konferencē sacīja labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Nākamgad algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos plānots iesaistīt 25 000 bezdabnieku, savukārt 2013.gadā - 24 000, pasākuma ieviešanai ir nepieciešami aptuveni 23,1 miljons latu, pastāstīja Labklājības ministrijas Darba departamenta direktors Imants Lipskis.

"Simtlatnieku" programmā no tās ieviešanas līdz šā gada beigām būs iesaistījušies aptuveni 100 000 cilvēku. Joprojām algoto sabiedrisko darbu programmai ir nepietiekams apmērs, tajā varēs iesaistīt uz pusi mazāk cilvēku nekā "simtlatnieku" programmā, tomēr šis bija tāds apmērs, par ko LM varēja iestāties un nosargāt, sacīja Jurševska.

Plānoto finansējumu varēs iegūt, galvenokārt pārdalot un apgūstot struktūrfondu līdzekļus. Tomēr struktūrfondi, kas paredzēti cilvēkresursiem, ir samazināti, tāpēc ir ļoti grūti sameklēt iespēju iegūt tur finansējumu šādiem mērķiem, norādīja ministre.

Bezdarbnieki algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos tiks iesaistīti uz četriem mēnešiem. Pasākumam varēs pieteikties tie cilvēki, kas nesaņem bezdarbnieku pabalstu, nav priekšlaicīgi pensionējušies vai sasnieguši pensijas vecumu un reģistrējušies kā bezdarbnieki Nodarbinātības valsts aģentūrā vairāk nekā sešus mēnešus. Pašvaldības būs tiesīgas prioritārā kārtā pasākumā pirmos iesaistīt tos bezdarbniekus, kam tas ir vairāk nepieciešams.

Plānots, ka bezdarbnieki, kas tiks iesaistīti algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos, saņems neto atalgojumu 100 latus. Būtiska atšķirība no "simtlatnieku" programmas būs tā, ka jaunajā pasākumā iesaistītie bezdarbnieki maksās arī nodokļus - pensijas apdrošināšanas daļu, līdz ar to bruto atalgojums būs aptuveni 110 lati.

Valsts nodrošinās pasākuma iesaistīto bezdarbnieku atalgojumu, izdevumu segšanu par veselības pārbaužu veikšanu, bezdarbnieku apdrošināšanu nelaimes gadījumiem, kā arī dotāciju pasākuma organizētājām vai darba vadītājām 90 latu apmērā.

Kā ziņots, sākot ar 1.jūliju, "simtlatnieki" saņems stipendiju nevis 100, bet 80 latu apmērā. Savukārt no nākama gada "simtlatniekus" plānots aizvietot ar algoto pagaidu sabiedrisko darbu programmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu