Pēdējo dienu var parakstīties par latviešu valodu skolās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien noslēgsies parakstu vākšana Satversmes grozījumu ierosināšanai par mācībām tikai latviešu valodā, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa.

Nepieciešamas 153 232 vēlētāju balsis

Lai tiktu ierosināta visas tautas nobalsošana par grozījumu Latvijas Satversmē ierosināšanu, jāsavāc vismaz 153 232 vēlētāju paraksti – no tiem pagaidām savākta tikai viena trešdaļa.

Gandrīz mēneša laikā, kopš sākusies šī parakstu vākšana, līdz 9. jūnijam, divas dienas pirms parakstu vākšanas termiņa beigām,

par šo Satversmes grozījumu ierosināšanu bija parakstījušies tikai 50 304 vēlētāji,

liecina CVK apkopotā informācija.

Grib izglītību tikai latviešu valodā

Jau ziņots, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK rosina papildināt Satversmes 112.pantu, nosakot, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā".

Piedalīties parakstu vākšanā drīkst visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešama Latvijas pilsoņa pase, kurā izdarīs atzīmi par dalību parakstu vākšanā.

Vēlētājiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanas pirmajā kārtā un par Satversmes grozījumu projektu parakstījušies pie notāriem vai bāriņtiesā, atkārtoti nav jāparakstās. Šie paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam.

Šogad pirmo reizi tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir arī Latvijas pilsoņiem ieslodzījuma vietās. Šiem vēlētājiem par savu vēlmi piedalīties parakstu vākšanā jāinformē ieslodzījuma vietas administrācija.

Parakstīties var 622 parakstu vākšanas vietās

Parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu var 622 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 45 parakstu vākšanas vietās ārzemēs. Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādās četras stundas dienā, arī brīvdienās. Parakstu vākšanas vietas ārvalstīs atvērtas pārstāvniecību vadītāju noteiktajos darba laikos.

Ņemot vērā to, ka parakstu vākšana atšķiras no vēlēšanām un parakstu vākšanas vietas var nebūt izvietotas tajās ēkās, kur atrodas vēlēšanu iecirkņi, Centrālā vēlēšanu komisija aicina vēlētājus, pirms dodas parakstīties, noskaidrot tuvāko parakstīšanās vietu un darba laiku.

Noskaidrot parakstu vākšanas vietu adreses un darba laikus vēlētāji var savā pašvaldībā, Centrālās vēlēšanu komisijas interneta mājaslapā "www.cvk.lv" vai pa tālruni 67049999. Parakstu vākšanas vietu adreses un darba laiki pieejami arī pašvaldību mājaslapās un pašvaldību preses izdevumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu