Pedagoģes sūkstās par neatmaksāto studiju naudu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Konfliktsituācija izveidojusies starp trim Salaspils pirmsskolas iestādes „Saulīte” pedagoģēm un vietējo novada pašvaldību. Sākot strādāt, sievietēm ticis apsolīts apmaksāt arī studijas. Lai gan pedagoģes universitāti jau absolvējušas, no solītā atbalsta neesot ne miņas, trešdien informēja LNT raidījums „Tautas balss”.

Vienlaikus strādā un studē

Agnese, Anita un Žanna ir kolēģes, kuras strādā Salaspils pirmsskolas iestādē „Saulīte”. Lai tur sāktu darbu, viņām tika pieprasīts augstskolas diploms, tāpēc viņas sākušas studijas Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē. Vienlaikus strādājušas „Saulītē”, kur tolaik bija nepieciešami kā latviešu, tā krievu valodas pedagogi.

Iepriekš Salaspils novada dome esot apsolījusi finansiāli atbalstīt jaunās pedagoģes – apsolīja atmaksāt mācību maksu augstskolā. „Tad, kad mēs jau sākām mācīties un strādājām, kā pienākas, mēs aiznesām čekus, bet mums neatmaksā skolu. Situācija ir tāda, ka mēs vēl līdz šai dienai cīnāmies un nespējam izcīnīt taisnību,” stāstīja pedagoģe Agnese.

Cer atgūt 2000 latu

„Saulītes” darbinieces uzskata, ka visi solījumi bijuši vien tukši vārdi gan no pirmsskolas iestādes vadības, gan arī Salaspils novada domes puses. Kopējā mācību maksas summa visām trim pārsniedz 2 tūkstošus latu. Dome līdz šim tikai vienreiz - 70% apmērā - bija apmaksājusi divus iesniegtos čekus.

Pedagoģes līdz šim vairākas reizes devušās uz domi, lai lūgtu palīdzību, taču bez panākumiem. Ar atsevišķām deputātēm bijusi saruna, kā rezultātā paskaidrots, ka viņām nepienākas studiju maksas atmaksa no domes budžeta.

Agnese intervijā „Tautas balsij” atzina: „Es uzskatu, ka domei būtu jāatbalsta savs pedagogs, jo tajā bērnudārzā, kur mēs strādājam, bija vajadzīgi latviešu pedagogi. Mēs neatnācām vienkārši tāpat vien, ka mēs sagribējām strādāt un cauri.”

Kāpēc citiem samaksāja?

Turklāt pedagoģes pastāstīja, ka citiem pazīstamiem pedagogiem, kas studējuši augstskolā, līdz šim mācības tikušas apmaksātas, taču viņām trim jāsamierinās ar atteikumu. „Nepārtraukti ir kaut kādi iemesli, lai mums visu atteiktu. Visiem ir ticis atmaksāts, mēs esam vienīgās trīs - pēdējās, kuras nav vispār neko saņēmušas,” apgalvoja Agnese.

Jau vairākus gadus izveidojusies konfliktsituācija starp pedagoģēm un domi, jo tā arī neizdodas pierādīt savu taisnību. Agnese norādīja: „Mēs ejam un cīnāmies, un nekādas jēgas nav! Mēs īstenībā nezinu, domājam, ka varbūt tiešām pie jurista ir jāiet un jārunā, jo tā nav ne pirmā, ne pēdējā netaisnība Salaspilī.”

MK noteikumi ieviesa jaunas prasības

Salaspils novada domē raidījumam skaidroja, ka pirms vairākiem gadiem tika pieņemti jauni Ministru kabineta noteikumi, kas paredzēja arī pirmsskolas iestādēs strādāt pedagogiem ar augstāko izglītību. Līdz ar to tiem pedagogiem, kuru izglītība nebija atbilstoša, bija jāstudē augstskolā, ja viņi vēlējās turpināt darbu.

Salaspils novada domes Izglītības, kultūras un sporta daļas vadītāja Inga Elksne sacīja: „Pašvaldības to risināja dažādi. Ļoti daudzi pedagogi mācījās par saviem līdzekļiem, bet Salaspils pašvaldība pieņēma lēmumu, ka viņi šīs mācību maksas atmaksās.” Šāda privilēģija bijusi pedagogiem ar lielu darba stāžu un atbalsts ticis organizēts apmēram desmit gadus, skaidroja Elksne.

„Tā kā bija gadījumi, ka tie pedagogi, kas pabeidza augstskolu, vienkārši darbu pameta, mums bija sajūta, ka tas nekad nebeigsies. Tad domē tikai pieņemts lēmums - nemaksāt pedagogiem mācību maksu, jo tā ir katra paša izšķiršanās, vai iegūt augstāko izglītību un strādāt tādā darba vietā,” komentēja Elksne.

Domē neizprot pretenziju būtību

Arīdzan šobrīd vairāki pedagogi studējot augstskolā par saviem finanšu līdzekļiem. Pirmsskolas iestādēs Salaspils novadā tādu ir desmit. Elksne uzsvēra: „Ja mēs runājam par pārējām pašvaldības iestādēm, arī par domi citās profesijās, tad ļoti daudz cilvēki iegūst augstāko izglītību par saviem līdzekļiem, kā tas ir visur.”

Vairs Salaspils novada dome neapmaksājot pedagogu mācības augstskolā. „Viņas par vienu pilnu mācību gadu šo maksu ir saņēmušas, tad, godīgi sakot, es nezinu, uz ko viņas vēl pretendē,” izbrīnu pauda Elksne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu