Latviešiem alkohola lietošanā trūkst mēra izjūtas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā alkohola lietošana diemžēl ir zemā līmenī un daudziem trūkst mēra izjūtas, atzina Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Roberts Stašinskis.

Pēcsvētku dienās klīnikā pieplūdums

Pēcsvētku dienās klīnikā allaž novērojams pacientu pieplūdums, ar ko ārsti rēķinās arī pēc Jāņiem.

"Cilvēki neprot svinēt, viņiem nav mēra izjūtas. Ja sāk, tad nevar apstāties," sacīja ārsts un piebilda, ka klīnikā pārsvarā nonāk smagākie pacienti, kuri lietojuši alkoholu visas brīvdienas. Liela daļa grādīgo dzērienu cienītāju paliek mājās, un ar viņiem mēģina tikt galā radinieki, daļa paliek slimnīcu uzņemšanā vai nonāk narkologu rokās.

Toksikoloģijas un sepses klīnikā ārstējas cilvēki, kuriem pārsvarā pēc ilgstošas alkohola lietošanas sākušās dažādas aknu, aizkuņģa dziedzera vai nervu sistēmas problēmas, vai arī pacienti bijuši ļoti smagā alkohola reibumā.

"Reiz pie mums bija ieradies kolēģis no Austrālijas. Viņš staigāja pa palātām un rādīja lielas acis par to, ar cik lielām promilēm cilvēki te nonāk. Bet mums tā diemžēl ir ikdiena," atzina Stašinskis.

Visbiežāk slimnīcā nonāk tā saucamie svētdienas dzērāji

Pagaidām vēl pēcsvētku dienās vietas nevienam toksikoloģijas klīnikā nav pietrūcis, tomēr pacientu netrūkst, īpaši pēc garajām brīvdienām.

Visbiežāk pēc svētkiem Toksikoloģijas un sepses klīnikā nonāk tā saucamie svētdienas dzērāji. "Tiem, kas mums ir vairāk vai mazāk pastāvīgie klienti, svētkus nevajag," teica ārsts.

Vidējais ārstēšanās laiks klīnikā ir īss – mazāk par divām diennaktīm, jo toksikologi ārstē tikai akūtu saindēšanos. Pēc tam pacientam tiek sniegtas rekomendācijas tālākajam ārstēšanās procesam, piemēram, pie narkologa vai ģimenes ārsta. Tomēr ieteikumu pildīšana ir paša pacienta ziņā.

"Diemžēl mums klibo izpratne par alkohola lietošanu – ja priekšā nolikta pudele, lielākā daļa dzers, kamēr izdzers tukšu neatkarīgi no tā, cik pilna pudele pirms tam bijusi, nevis izdzers divas glāzes un apstāsies," uzsvēra Stašinskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu